Ook voertuigen met een maximum constructiesnelheid van 6 km/h zijn uitgezonderd van kentekenplicht, bijvoorbeeld een hoogwerker of een asfaltspreidmachine. De planning is om alle nieuwe voertuigen vanaf 1 januari 2017 direct vanaf de leverancier te kentekenen. Voor bestaande voertuigen komt er een overgangsperiode.
bestaande landbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid, landbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken die sneller kunnen of sneller rijden dan 25 km/u. (land)bouwvoertuigen die een ontheffing nodig hebben voor overschrijding van de afmetingen, massa's of aslasten.
Registratieplicht. Vanaf 1 januari 2021 geldt een registratieplicht voor land- of bosbouwtrekkers, land- of bosbouwaanhangwagens, verwisselbare getrokken uitrustingsstukken, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS), en mobiele machines.
Vanaf 1 januari 2021 is er een registratie- en kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen die gebruik maken van de openbare weg. Binnen deze nieuwe wetgeving vallen ook vele MMBS (Motorrijtuigen Met Beperkte Snelheid) en mobiele machines, waarmee het ook van toepassing kan zijn op uw heftruck of verreiker.
Per 1 januari geldt er een kentekenplicht voor (land)bouwvoertuigen. Mobiele graafmachines en trekkers die op de openbare weg harder rijden dan 25 kilometer per uur moeten vanaf januari 2021 een kenteken hebben.
Registratie- en kentekenplicht landbouwvoertuigen en werkmaterieel. Vanaf 1 januari 2021 geldt een registratieplicht voor land- of bosbouwtrekkers, land- of bosbouwaanhangwagens, verwisselbare getrokken uitrustingsstukken, motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS) en mobiele machines.
Wanneer je bijvoorbeeld in je eigen tuin aan de slag wilt gaan met grondverzet werkzaamheden, hoef je geen rijbewijs te hebben. Wanneer je echter op de openbare weg wilt rijden is een T-rijbewijs wel noodzakelijk.
Sinds 1 januari 2021 geldt er een wettelijke registratie- en kentekenplicht voor heftrucks die gebruik maken van de openbare weg, breder zijn dan 130 cm of een aanhanger trekken. Het antwoord is dus: ja, indien je de heftruck op de openbare weg wilt kunnen gebruiken.
Moet elk landbouwvoertuig, zoals een trekker, een kentekenplaat hebben? Sinds 1 januari 2022 is een kentekenbewijs verplicht voor (land)bouwvoertuigen. Met andere woorden: deze voertuigen moeten geregistreerd zijn bij de RDW.
Registratie, kentekenplicht en APK-keuring (land)bouwvoertuig. Sinds 2021 moeten nieuwe (land)bouwvoertuigen een kentekenplaat dragen en geregistreerd staan. Daarnaast moeten zowel bestaande, als nieuwe landbouw- en bosbouwtrekkers sinds 2021 APK-gekeurd worden.
Dat is nu nog niet verplicht. De Europese Unie heeft al in 2018 een apk ingesteld voor snelle landbouwvoertuigen en daarbij is kentekenregistratie onvermijdelijk, maar Nederland loopt achter bij deze regelgeving en is er zelfs al voor op de vingers getikt.
Kenmerkend voor een MMBS is dat er geen kenteken- en APK-plicht is.
Een graafmachine is een voertuig dat speciaal is uitgerust om te kunnen graven. Met name op het bouwterrein worden graafmachines veel gebruikt.
Nu bent u vast benieuwd welke voertuigen zijn uitgerust met zwarte kentekens. Zwartkleurige kentekenplaten vallen onder de speciale kentekens: ze hebben een militaire achtergrond. Deze nummerborden worden gebruikt voor privévoertuigen van Nederlandse en Duitse militairen die werkzaam zijn onder BFG-NATO-verband.
1 Bij motorrijtuigen op meer dan drie wielen, met uitzondering van bromfietsen, landbouw- en bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met beperkte snelheid en mobiele machines, moeten de kentekenplaten zijn aangebracht aan de voor- en achterzijde van het motorrijtuig op de daartoe bestemde plaats.
Elk voertuig wat op de openbare weg mag rijden moet zijn voorzien van een gele kentekenplaat. Deze moet zowel aan de voor- als de achterkant goed zichtbaar zijn, behalve voor tweewielige voertuigen als motoren en scooters. Deze hebben meestal alleen een kentekenplaat aan de achterzijde.
Een aanhangwagen of caravan heeft een eigen kenteken nodig als deze zwaarder is dan 750 kilo (toegestane maximummassa). Is de aanhanger lichter, dan krijgt deze hetzelfde kenteken als het voertuig dat de aanhanger trekt.
Een camper is een voertuig op zich en moet altijd voorzien zijn van een kenteken. Deze is, net als bij aan auto, geeld met zwarte letters.
Kenteken nu écht verplicht voor tractoren en andere landbouwvoertuigen. Tractoren en andere landbouw- en bouwvoertuigen moeten vanaf vrijdag een kenteken hebben om de openbare weg op te mogen. Als de bestuurders op de openbare weg geen kenteken op hun voertuig hebben, riskeren ze een boete van 140 euro.
Heb je een rijbewijs nodig om een heftruckcertificaat te kunnen halen? Om een heftruckcertificaat te kunnen halen, heb je geen rijbewijs nodig. Wel is het zo dat je een T-rijbewijs (tractorrijbewijs) moet hebben als je wilt rijden met een heftruck die breder is dan 1,30 met en/of de heftruck een aanhangwagen heeft.
Het serienummer bevindt zich in het chassis van de heftruck.
Voor reachtrucks en heftrucks met een capaciteit tot 2 ton is dat 11 km per uur, voor 4-wiel heftrucks met een capaciteit van meer dan 2 ton 14 km per uur. Bij meerij palletwagens levert een snelheid van ongeveer 10 km/h de beste resultaten op.
Zodra je met de verreiker gebruik maakt van de openbare weg, ben je verplicht een T-rijbewijs te hebben.
Reguliere 45 km auto's mag u besturen zonder auto rijbewijs. Wanneer er wordt gesproken over een 45 km auto rijden zonder rijbewijs, wordt met rijbewijs vaak een auto rijbewijs bedoeld. Je hebt namelijk geen autorijbewijs nodig om een 45 km auto te mogen besturen. Je kunt dus eigenlijk een auto rijden zonder rijbewijs.
De bestuurder van een terberg of bulldozer, heftrucks of hoogtewerkers moet over een rijbewijs beschikken en bij zich hebben van minimum categorie B (afhankelijk van de maximum toegelaten massa). * rijbewijs C als de HTM hoger is dan 7500 kg.