Een succesvol team bestaat uit teamleden die samen zaken voor elkaar krijgen. Samenwerking is de sleutel tot succes, maar hierbij is het ook belangrijk om het eigen aandeel te dragen. Ieder teamlid draagt zijn of haar eigen deel van de werklast en begrijpt goed waar hij of zij in de bedrijfsvoering past.
Onderstaand tref je een aantal kenmerken van een effectief team: er wordt voorzien in organisatiebehoeften en in de behoeften van de medewerker. mogelijkheden worden benut en grenzen worden aangegeven. de onderlinge communicatie is open.
Wat kan positief bijdragen aan het creëren van effectieve teams?
Productiviteit en innovatie: een positieve teamcultuur en goede onderlinge verhoudingen stimuleren een omgeving waarin teamleden zich veilig voelen om nieuwe ideeën voor te stellen, risico's te nemen en creatieve oplossingen te bedenken. Dit bevordert de productiviteit en kan leiden tot innovatie.
Een effectief team is een team waarin de teamleden elkaar voldoende vertrouwen en onderling respectvol met elkaar omgaan. Waarin (belangrijke) zaken of onderlinge meningsverschillen, constructief en waardevrij met elkaar besproken worden, zodat de werksfeer goed blijft en de neuzen dezelfde kant op blijven staan.
Bij een goede samenwerking is het belangrijk om (tijdelijk) de eigen voorkeuren ondergeschikt te maken aan het gezamenlijke doel. Het behalen van groepsresultaten staat voorop. Het is handig om in de samenwerking en communicatie rekening te houden met het gedrag van anderen.
Belangrijk bij samenwerken is dat iedereen hetzelfde doel nastreeft en handelt in het belang van het bedrijf. Samen verbeteren zorgt voor betrokken medewerkers, voor betere prestaties en voor meer plezier in het werk.
Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van een expert in online training van softskills, onder ruim 1.000 kantoormedewerkers. Op de vraag aan welke eigenschappen de ideale collega moet voldoen is de top 5 als volgt: betrouwbaar, behulpzaam, talentvol, vrolijk en aardig.
Door elkaar te ondersteunen wordt iedereen beter. Daarnaast zal het samenwerken beter gaan en weet iedereen wat ze aan elkaar hebben. Wees niet egoïstisch en ben oprecht geïnteresseerd in het leven van je collega's. Hierdoor leer je elkaar beter kennen en kunnen er leuke gesprekken ontstaan.
Wanneer je jouw kernwaarden concreet hebt, heb je als het ware je eigen kompas. Je weet heel snel wat goed voor je is, wat bij je past, en wat niet. Mogelijke kernwaarden zijn positiviteit, groei, samen delen, rust en gezondheid.
In een samenwerking creëren mensen samen iets dat er eerder nog niet was. Denk aan een plan, een project of een initiatief waarvoor zij de krachten willen bundelen. De betrokken samenwerkingspartners delen hun wensen en ideeën, en vertalen deze naar een gedeelde ambitie. In die zin is iedere samenwerking uniek.