Hoeveel groenten heeft mijn hond nodig? Het advies is om het rantsoen van jouw hond dagelijks aan te vullen met 10-20% groenten. Of je nu brokken of vlees geeft, meng de aanbevolen hoeveelheid door het voer heen, eventueel met een beetje warm water. Bijvoorbeeld: jouw hond eet 300 gram brok of vlees per dag.
Het advies is 5-10% van de dagelijkse behoefte van de hond bij te geven. Bijvoorbeeld: hond eet 500 gram vlees per dag. Geef dan 25 tot 50 gram groenten extra erbij. De groenten zijn gepureerd en gegaard waardoor deze goed verteerbaar zijn in het darmstelsel van de hond.
Het ideale dieet van honden is anders dan dat van mensen en ze hebben daarom ook minder groente en fruit nodig dan wij. Voor je hond is het goed om regelmatig een klein beetje groente of fruit bij zijn eten (of als snack) te krijgen, in plaats van veel bij iedere maaltijd.
Welke groenten zijn gezond voor jouw trouwe hond? Broccoli, erwten, bonen, komkommer, selderij, spinazie, spruitjes en wortels zijn allemaal groentes die je hond zonder problemen kan eten. Het beste kun je groenten als lekker tussendoortje geven aan je hond. Let wel altijd op dat je dit met mate doet.
Als laatste is het sowieso verstandig om de wortel in kleine stukjes te voeren aan je hond en niet meer dan 1 wortel per dag te geven. Je wilt namelijk niet dat jouw hond kan stikken in een te groot stukje wortel en je wilt ook niet de spijsvertering van jouw hond teveel verstoren met wortel.
Als je jouw dier ei wil geven, adviseren we het volgende. Geef het ei altijd: Gekookt. Vooral vanwege het gevaar van salmonella, een bacterie die tot nare klachten kan leiden.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Maar te veel is nooit goed. Als je de groente gebruikt als beloning, is je hond blij dat hij wat krijgt, hoe weinig dat ook is. Geef dus de voorkeur aan een paar kleine stukjes per dag in plaats van een groot stuk komkommer. Je hond mag het vruchtvlees, de stam en de schil opeten.
Vitamine K zorgt voor sterke botten en een hogere botdichtheid. In combinatie met de vele andere voedingsstoffen in broccoli is het dus heel gezond voor honden die nog in de groei zijn. Maar wat is te veel? De vuistregel is dat een hond niet meer dan 10% van zijn dagelijkse calorieën uit broccoli mag halen.
Als u echter gewoon op zoek bent naar een gezonde, caloriearme traktatie voor Fido, dan zijn sperziebonen een uitstekende optie. Zoals met elke traktatie, probeer niet meer dan 10% van de dagelijkse voeding van uw hond te nemen, en let op tekenen van maagklachten of allergische reacties.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Op de vraag of appel giftig is voor honden, kunnen we een kort antwoord geven: Nee, appel is niet giftig voor honden! Jouw hond of puppy kan dus prima een schijfje of een stukje appel eten. Dit kan hij of zij veilig doen en hij/zij zal er (zeer waarschijnlijk) net zo van genieten als dat wij dat doen.
Onze trouwe viervoeters kan je ook maar beter geen brood voeren. De voedingsstoffen die in brood zitten zijn namelijk niet goed voor honden en katten. Voor honden zorgen vooral de gluten in het brood voor problemen. Zo kunnen ze er ziek van worden, jeuk van krijgen en hun vachtkwaliteit kan er flink van achteruit gaan.
Een goede maximumhoeveelheid om aan te houden is ongeveer 10 gram per kilo lichaamsgewicht. Een gemiddelde banaan die in de Nederlandse supermarkt te koop is weegt tussen de 125 en 150 gram en kun je dus geheel voeren aan een hond van 12 tot 15 kilo.
Rauwe vis
Rauwe vis als zalm en tonijn kunnen zeer gevaarlijk zijn voor honden, vooral als de vis is geïnfecteerd met de "Neorickettsia helminthoeca" bacterie. Deze kan zelfs fataal zijn. Er is natuurlijk niets mis met gekookte vis en vis die drievoudig is verwerkt.
Rijst is een voedingsstof die behoort tot de granen. Rijst is op zich niet slecht voor een hond maar evenals de overige granen moet deze wel ontsloten zijn. Bovendien is witte rijst een snelle koolhydraat die er dus voor kan zorgen dat de bloedsuikerspiegel of glucosespiegel van de hond in een piek omhoog gaat.
Gekookte spaghetti of pasta is prima voor honden om in kleine hoeveelheden te eten. Spaghetti is niet schadelijk voor honden als het slechts af en toe wordt gevoerd en puur wordt geserveerd.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.
Ja, een hond mag wortel eten!
Daar zal je huisdier blij om zijn, want wortels smaken zoet en zijn lekker knapperig. Wortels zijn ook caloriearm en zitten bovendien boordevol gezonde voedingsstoffen. Wij sommen de belangrijkste voor je op: Vitamine B.
Hoeveel eieren moet ik voeren? Ongeveer 1 ei per 10 kilo lichaamsgewicht per week en voor honden kleiner dan 10 kg is een eitje per week prima. Hoe zit het met rauwe eieren en biotine-tekort? Vaak wordt er gezegd dat je eieren niet rauw mag voeren, omdat het eiwit avidine bevat, wat de opname van biotine verhindert.
In sommige broodsoorten (zoals volkoren, of fijn volkoren) zitten vezels. En die stimuleren de spijsvertering. Dus dat is op zich positief. In wit brood zitten veel minder vezels, dus wit brood voor honden is echt een heel slecht idee.
Is kip goed voor een hond? Kip is rijk aan eiwitten met essentiële aminozuren die de spieren van jouw hond in de loop van de tijd helpen ondersteunen. Bovendien bevat het Omega 6-vetzuren waarvan wordt aangenomen dat deze over het algemeen gezond zijn voor meerdere delen van het lichaam.