Wat is knuffelturnen? Een plezierige manier van bewegingsopvoeding en extra motorische stimulatie voor peuters en kleuters. Het is SAMEN met je kind of kleinkind genieten, voelen, ontspannen en beleven. De nadruk ligt dus evenzeer op het knuffelen als op het turnen.
Er zijn genoeg mogelijkheden voor baby's, peuters en kleuters van 0 tot 4 jaar: babyzwemmen, peuterdans, peutergym, of dreumes- en peutervoetbal, tuimeljudo, panasj hockey of de speciale nijntje Beweegdiploma lessen.
Hij kan het verschil van een volle en lege blaas leren voelen en leren zijn blaas op commando te ontspannen als hij gaat plassen. Je kunt je kind nu lekker zijn gang laten gaan, zeker in de speeltuin. Hij kan zelf op de glijbaan, hij wil zelf klimmen. Het is goed voor zijn spierontwikkeling, motoriek en zelfvertrouwen.
Peuter van 3,5 – 4 jaar
– Zelfstandig een koprol maken.
De ideale leeftijd om te starten met het aanleren van de zwemslagen is volgens de KNZB tussen de vierenhalf en vijf jaar. De KNZB ziet dat kinderen in deze leeftijdsfase beschikken over de grove motorische vaardigheden die nodig zijn voor het beheersen van de eerste zwemtechnieken.
Als richtlijn wordt aangehouden dat een kind moet kunnen huppelen en hinkelen om op sport te gaan. Dit is rond de leeftijd van vier of vijf jaar oud.
Vanaf welke leeftijd kan je kind op judo? Voor kinderen vanaf 3 jaar zijn er al verenigingen die judo aanbieden. Dit wordt ook wel kleuterjudo genoemd. Spelenderwijs wordt geleerd om in evenwicht te blijven en je te houden aan de regels.
Vanaf groep 4 krijgt je kind 'begrijpend lezen' en gaat het zelf stukjes schrijven. Verder worden de woordenschat, de zinsbouw en de spelling steeds beter. Je kind kan steeds beter vertellen of opschrijven wat het denkt, bedoelt of meemaakt.
Pas vanaf 10 jaar wordt het veiliger om zelfstandig te gaan zwemmen. Maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van de zwemvaardigheid van uw kind.
In Nederland gaan over het algemeen vrijwel alle Kinderen op zwemles. Uitzonderingen daargelaten waar te denken valt aan 'de nieuwe Nederlands' (met een niet westerse achtergrond), vluchtelingen en mindervalide personen. Zwemles is niet verplicht bij wet, een diploma kan iedereen maken, zwemles mag iedereen geven.
Vanaf 2 jaar maakt je peuter enorme sprongen in zijn taalontwikkeling. Zijn woordenschat neemt snel toe, soms met wel tien woorden per week. Rond deze leeftijd kunnen de meeste kinderen ook 'zinnetjes' maken van twee woorden, zoals 'mama eet'.
Ze kruipen, lopen en rennen overal naartoe en willen steeds meer voorwerpen vastpakken. Tussen 2 en 3 jarige leeftijd ontwikkelen kinderen nog veel meer grove motorische vaardigheden. Zo leren ze tegen een bal aan te schoppen en op één been te staan.
De voorbereiding op leren lezen en schrijven gebeurt in groep een en twee. In groep drie leert je kind eerst om letters te herkennen, en daarna om woordjes en eenvoudige zinnen te lezen. Kinderen leren lezen tussen vijf en acht jaar.
Je kind van 5 jaar kan:
tellen tot 20 en terug. de cijfers 1 t/m 10 herkennen. besef hebben van de begrippen meer – minder, veel – weinig, erbij – eraf, groter – kleiner, dikste – dunste, voor – naast –op en hoeveelheden t/m 12 vergelijken en ordenen (meer, minder, verschil, alles) en schatten.
Op de meeste basisscholen leren kinderen letters schrijven vanaf groep 3, terwijl er in groep 1 en 2 al veel voorbereidend schrijfonderwijs plaatsvindt. Leren schrijven is een kwestie van goed oefenen, waarbij de leerkracht let op hoe je kind de pen vasthoudt.
Judo zorgt voor een goede opbouw van de algehele motoriek. Er zijn veel gekruiste bewegingspatronen waarvoor communicatie tussen linker en rechter hersenhelft nodig is. Denk aan het links én rechts uitvoeren van technieken. Balans houden en snelheid ontwikkelen vallen hier ook onder.
De witte tot en met de bruine band kun je bij je eigen club of school halen. Daarna voor het behalen van de zwarte band, moet je voor een examencommissie verschijnen in je district.
De banden zijn in oplopende volgorde: wit, geel, oranje, paars, blauw, groen, bruin 3e graad, bruin 2e graad, bruin 1e graad en zwart. Ook de zwarte band kent gradaties: van eerste tot en met tiende dan.
Als je als kind zijnde spieren ontwikkelt, en je botten zijn nog in volle groei, krijg je te korten spieren. Hierdoor zullen ze op lange termijn veel last ondervinden door té strakke spieren, en kunnen er makkelijker scheurtjes ontstaan.
Steeds meer kinderen in de sportschool
En hoewel sporten heel gezond is, kan te veel en te zwaar sporten voor kinderen juist heel gevaarlijk zijn. Hun lichaam moet zich nog volop ontwikkelen en ze zitten in een groeifase. Het grootste gevaar zit hem in het krijgen van blessures, met alle grote gevolgen van dien.