PP (polypropeen of polypropyleen) is een hard maar wel flexibel plastic dat wordt gebruikt in plastic meubelen, auto-onderdelen en jerrycans. Ook babyflessen en broodtrommels worden vaak van dit materiaal gemaakt.
Heel soms staan er op verpakkingen afkortingen van de gebruikte plastics. Staat er PET, HDPE, PVC, LDPE, PP of PLA, dan is het bingo. Die soorten zijn prima te verwerken.
Polypropyleen of polypropeen kan door recycling opnieuw worden gebruikt als grondstof. Daarom is het belangrijk om het kunststof aan de bron gescheiden in te zamelen. Door het materiaal te scheiden van het restafval bespaart u op uw afvalkosten.
Kunststof (of plastic) emmers zijn gemaakt van Polyetheen (PE) of Polypropeen (PP). Dat zijn verschillende soorten kunststoffen met verschillende eigenschappen. PP is een hardere kunststof en PE is taaier.
Hoe herken je Polypropyleen-PP? Kleur is niet altijd bepalend, maar vaak is Polypropyleen-PP te herkennen aan de grijs/beige kleur, RAL7032. Als je Polypropyleen-PP aansteekt kan je het materiaal herkennen aan de blauwe vlam, gele top en lichtgrijze rook.
PP is milieuvriendelijker in productie, en zorgt dus voor minder water-en luchtverontreining dan PVC. PP kan hergebruikt en gerecycleerd worden, maar omdat PP nog niet lang gebruikt wordt, wordt er momenteel nog niet veel materiaal hergebruikt. Hierdoor krijgt het een lage recyclage-score.
Polypropyleen lijmen
Zelfs met alleen het gebruik van een sterke secondelijm zal het resultaat te wensen over houden. K+S Magnumbond vielzweck-kleber is een zeer sterke cyaanacrylaatlijm welke in combinatie met de speciale primer (polyolefinen) ingezet kan worden om PP te lijmen.
PP (polypropeen of polypropyleen) kom je bijna overal tegen. Het kan namelijk op veel verschillende manieren gebruikt worden in producten en het is een goedkoop materiaal.
PP/PE is bestand tegen een grotere variatie aan chemicaliën dan PVC. Een laatste voordeel van PP/PE ten opzichte van PVC: het is gladder waardoor er minder risico op aanhechting en dus verstoppingen is.
Eigenschappen. Polypropeen kan zeer zuiver worden gemaakt; dit maakt het geschikt voor de halfgeleiderindustrie. Het polymeer is goed bestand tegen chemische oplosmiddelen, basen en zuren. Het is ook bestand tegen bacteriegroei en daarom geschikt voor wegwerpspuiten en andere medische apparatuur.
Plastic dat onomkeerbaar hard wordt onder hitte, ook wel thermoharders of duroplasten genoemd, zijn moeilijker te recyclen omdat ze niet kunnen worden vervormd. Polyurethaan, dat vaak gebruikt wordt in schuim, verf en lijm, is zo'n soort plastic.
De voordelen van polypropyleen. Polypropyleen is prima bestand tegen chemische inwerking van zuren, logen en oplosmiddelen. Vooral de uitermate goede bestendigheid tegen zuren is een belangrijke eigenschap van PP. Neem voor meer informatie over specifieke toepassingen contact met ons op.
Alle plastic verpakkingen mogen nu bij PMD
In de huidige blauwe PMD-zak mogen enkel Plastic flessen en flacons, Metalen verpakkingen en Drankkartons. Daar komen nu alle andere plastic verpakkingen bij. Denk maar aan potjes, schaaltjes, bakjes, folies en zakken.
Plastic is wel altijd een kunststof. Er zijn drie soorten kunststof: thermoplasten, thermoharders en elastomeren.
Check welk afval in welke bak hoort, via de Afvalscheidingswijzer en via je gemeente. Zo horen deospuitbussen, zwarte plastic schaaltjes en vleesschaaltjes van piepschuim bij het restafval en niet bij het plastic afval. Kleine plastic spullen die geen verpakking zijn, zoals een tandenborstel, horen bij het restafval.
PET (PETE) is de afkorting voor polyethyleen tereftalaat. PET is een giftige stof in plastic.
Het is niet mogelijk om een PP buis te gebruiken samen met PVC lijmhulpstukken, omdat een PP buis niet kan worden verlijmd.
Code 5: PP (veilig)
Of Polypropeen. Dit is een hardere vorm van plastic. Veel bakjes en schaaltjes zijn hiervan gemaakt. Dit is een veilige vorm van plastic die geen schadelijke stoffen lekt.
Thermische eigenschappen
Polypropeen is goed thermisch vervormbaar (dieptrekken). De maximum gebruikstemperatuur ligt hoger dan die van HMPE en kan circa 100°C bedragen. De minimum temperatuur ligt bij circa 0°C. Beneden deze temperatuur wordt het materiaal hard en bros.
De PP (CoPo) is een type dat meer geschikt is voor diepvriesdoeleinden en is tot wel -40ᵒC goed hanteerbaar. PP bakken worden veel gebruikt voor het verpakken magnetronmaaltijden. PP wordt ook veel verwerkt in verzegelbare, lekvrije bakjes.
Waarom het zo moeilijk is om PP en PE te verlijmen.
Verlijming op basis van potentiaalvereffening is bij materialen als PE en PP niet of nauwelijks mogelijk. Het zijn zogenaamde 'Low Surface Energy' materialen (afgekort LSE) waarbij een actief oppervlak ontbreekt.
SABA Primer 4518 is geschikt voor de voorbehandeling van de ruwe ondergronden van polypropyleen.
Hard plastic lijmen met secondelijm
Een goede lijm voor plastic is hier ook weer de Super Glue3 All Plastics. Deze secondelijm voor kunststof is waterbestendig, binnen een paar tellen aan te brengen en droogt transparant op.