Glasvezel is meer dan honderd keer sneller dan ADSL. Een glasvezel-abonnement heeft ook veel minder last van storingen. Met internet via glasvezel kun je daarnaast even snel uploaden als downloaden.
Het antwoord op de vraag of je glasvezel hebt, beantwoord je door in je woning het glasvezelaansluitpunt te zoeken. Dit kastje is meestal vierkant, wit en ongeveer 10 centimeter groot. Meestal vind je 'm in de meterkast, maar het kan ook zijn dat 'ie ergens anders hangt.
Bij een kabel- en dsl-verbinding zijn de uploadsnelheden vaak een stuk lager. Glasvezel is handig als je vaak grote bestanden, zoals foto's en video's verstuurt. Bij een glasvezelverbinding maakt de afstand van je wijkcentrale tot je huis niet uit. Dit is wel het geval bij bijvoorbeeld dsl.
Het verschil tussen glasvezel en (A)DSL
Een belangrijk verschil met glasvezel is dat het downloaden van data bij (A)DSL sneller gaat dan het uploaden. Bij glasvezel is er geen verschil tussen de down- en uploadsnelheid: het gaat allebei in hetzelfde hoge tempo.
ADSL is een digitale verbinding waarbij het downloaden van data sneller gaat dan het uploaden. Bij ADSL gebruik je je telefoonlijn om informatie (data) over het internet te versturen en ontvangen: denk bijvoorbeeld aan een datapakket dat verstuurd wordt zodat je een website kan bekijken.
Vanaf 2023 stopt KPN de levering van internet, tv en vaste telefonie via het kopernetwerk. De verandering heeft gevolgen voor zo'n 2,2 miljoen huishoudens. Zij kunnen vanaf dan alleen nog vaste diensten via glasvezel door KPN of andere providers geleverd krijgen.
Ziggo is een innovatieve en betrouwbare leverancier van digitale TV, internet en telefonie via de kabel. Op ADSLprijzen.nl vindt u een groot aantal ADSL-abonnementen van Ziggo. Het is terecht de keuze van velen. U kunt naast internet en televisie ook voordelig met Ziggo telefoneren.
Het aansluitpunt zit meestal in een hoek van de (woon)kamer aan de straatkant of in de meterkast. Hierop sluit je de KPN apparatuur aan. Er zijn 2 soorten aansluitingen: DSL (koperdraad, ook wel ISRA genoemd)
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
Bij glasvezel haal je dus veel snelheid binnen, ook op je wifi-router. En dat is een mooie start voor je wifi in huis. Terug naar de hamvraag: zorgt glasvezel internet ook voor een betere wifi? Oh jazeker!
Er wordt op dit moment veel DELTA glasvezel aangelegd en ook KPN glasvezel wordt steeds meer uitgerold. We krijgen dus geregeld de vraag of je Ziggo ook glasvezel heeft? Het antwoord is: “Ziggo heeft geen glasvezel tot in huis, maar wel tot in de straat.” Zo kunnen er alsnog hoge internetsnelheden behaald worden.
Aansluiten op glasvezel is niet verplicht, maar we raden het zeker aan! Ten eerste natuurlijk omdat glasvezel zorgt voor sneller en stabieler internet. Daarnaast wordt glasvezel op den duur de norm en wordt het oude (koper)netwerk uitgeschakeld.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
De afkorting DSL staat voor Digital Subscriber Line. DSL is de overkoepelende term voor zowel ADSL als VDSL. Waarschijnlijk ken je ADSL wel. Bij ADSL werkt het zo: van de hoofdcentrale gaat de koperen bedrading ondergronds naar de wijkcentrale.
Praktisch elke televisie is geschikt voor internet en tv via glasvezel.
Testoordeel KPN vs Ziggo. In onze providermonitor met resultaten van het tweede kwartaal van 2022 behalen beide providers behoorlijk goede scores. KPN Glasvezel scoort prima met een 8,0 en KPN DSL behaalt een 7,9. Kabelaar Ziggo zit daar net onder met een 7,7 als eindoordeel.
Het grootste nadeel van glasvezel internet is dat het nog niet overal in Nederland verkrijgbaar is. ADSL werkt op de bestaande telefoonkabel en kabel maakt gebruik van de televisiekabel. Deze kabels liggen al bijna overal in Nederland. Glasvezelkabels moeten nieuw worden gelegd.
Voor het aanleggen van glasvezel hoeft er in de meeste gevallen niet gegraven te worden in je tuin. Vanaf de erfgrens wordt de glasvezelkabel ondergronds naar jouw woning geboord. Bij de gevel van jouw woning wordt een gat gemaakt, ter grootte van een stoeptegel, waar de glasvezelkabel weer uit komt.
Sluit het ene uiteinde van de meegeleverde UTP kabel aan op poort 1 van de wifi-router. Het andere uiteinde sluit je aan op het glasvezelmodem. Deze bevindt zich aan de onderkant als je hem hebt opgehangen. Druk de beide uiteinde door totdat je een klik hoort of voelt.
Waarom verhoogt Ziggo de prijzen? Ziggo krijgt dit jaar te maken met veel hogere kosten, zoals het duurder worden van netwerkapparatuur en een enorme prijsstijging op het energieverbruik van ons netwerk. Daarom wijzigen de tarieven van onze Ziggo-pakketten ook.
Vanaf 2022 gaat Ziggo duizenden aansluitingen per jaar verglazen. Maar ondanks dat Ziggo glasvezel tot in de meterkast in deze gevallen gaat aanleggen, blijft het kabelbedrijf in de woning coax gebruiken. Dit zorgt er onder meer voor dat alle Ziggo-abonnees dezelfde apparatuur kunnen gebruiken.
KPN heeft een glasvezel netwerk daar levert KPN op en anderen muv Ziggo. Kijk uit met het zogenaamde gratis aanleggen, dat ze je geen contract aansmeren.