Tijdens uw zwangerschap en tot 6 maanden na uw bevalling heeft u recht op aangepaste werktijden:extra pauzes (maximaal 1/8e deel van uw dagelijkse werktijd); regelmatige werktijden en rusttijden; een geschikte, afsluitbare ruimte om te rusten (met bed of rustbank);
Vanaf je zwangerschap tot en met 6 maanden na je bevalling mag je meer pauzes nemen dan in je dienst zijn ingeroosterd. Je mag dan maximaal 1/8e deel van je arbeidsduur extra pauzeren. Als je bijvoorbeeld 8 uur werkt, dan mag je maximaal 1 uur extra pauze nemen. Deze extra pauze moet gewoon doorbetaald worden.
Zwangere vrouwen hebben recht op extra pauzes tot maximaal een achtste van de werkdag. Dus werk jij vier uur op een dag? Dan krijg je een half uur extra pauze, als je dat wilt. Je krijgt de extra pauze gewoon doorbetaald.
Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan. Je bent echter verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het totale verlof duurt 16 weken. Je hebt dus altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij ook wanneer de baby later dan gepland geboren wordt.
Er is sprake van zwangerschapsdiscriminatie als een werknemer gediscrimineerd en benadeeld wordt omdat ze zwanger is, net moeder is geworden of een (mogelijke) kinderwens heeft. Dit is bij wet verboden.
Uw werkgever moet zorgen dat u tijdens en na uw zwangerschap veilig en gezond kunt werken. U heeft bijvoorbeeld recht op aangepaste werktijden, aangepaste werkzaamheden en op zwangerschapsverlof. Na uw bevalling heeft u het recht om onder werktijd uw kind borstvoeding te geven of te kolven.
Als u gaat bevallen, dan hebt u recht op 15 weken moederschapsverlof. Het moederschapsverlof bestaat uit twee delen: Voor de geboorte ('zwangerschapsverlof'): maximaal 6 weken (waarvan 1 week verplicht te nemen) Na de geboorte ('bevallingsrust' of 'bevallingsverlof'): minimaal 9 weken (verplicht te nemen).
Tijdens je zwangerschap mag je niet verplicht worden om fysiek zwaar werk te doen als duwen, trekken en tillen. Zeker de laatste drie maanden van je zwangerschap is het beter om zo min mogelijk zwaar werk te doen.
Je bent intussen 24 weken of 6 maanden zwanger! Tussen week 24 en 28 van de zwangerschap worden alle vrouwen getest op zwangerschapsdiabetes, via de zogenaamde suikertest. Zwangerschapsdiabetes kan als gevolg hebben dat je kindje te groot wordt in je buik, wat de bevalling moeilijker kan maken.
U heeft recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft u recht op minstens 16 weken verlof.
Bedrust. (Bed)rust is belangrijk in de behandeling van vroegtijdige weeën en dreigende vroeggeboorte. Rust is nodig om de baarmoeder zo min mogelijk te prikkelen. In de meeste gevallen mag u wel voor douche en toilet uit bed.
Heeft u een tijdelijk contract dat afloopt tijdens uw zwangerschap? Dan hoeft uw werkgever uw contract niet te verlengen.
12 weken zwanger (3 maanden)
Een zwangerschap duurt gemiddeld 9 maanden (40 weken).
Risico's van zwanger tillen en bukken
Er wordt beweerd dat gedurende de zwangerschap zware fysieke inspanning zoals trekken, duwen, tillen of bukken nadelig kan zijn. Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt.
Ziekmelden. Word je tijdens je zwangerschap ziek, geef dit dan op de normale manier door aan je werkgever. Heeft je ziekte te maken met je zwangerschap, bijvoorbeeld een te hoge bloeddruk of bekkeninstabiliteit, dan hoor je dat te melden bij je werkgever.
Eerste trimester
Het hormoonniveau stijgt en kan zorgen voor stemmingswisselingen. De borsten zijn vaak gespannen en worden groter. Door het progesteron kan de vermoeidheid zwaar toeslaan tijdens de eerste drie maanden. De misselijkheid kan optreden tot de 14de week ongeveer.
Op je zij slapen
Op je rechterzij slapen drukt op de 'vena cava inferior' of je onderste holle ader. Als dat te lang duurt, kan je je duizelig voelen. Om dat te vermijden, draai je je dus beter op je linkerzij. Druk op deze ader heeft geen invloed op de bloedstroom van je baby.
Hoeveel bedraagt het startbedrag? Het startbedrag bedraagt voor elk kind 1.214,49 euro. Het speelt geen rol of het je eerste kind is of niet. Ook voor tweelingen en meerlingen krijg je voor elk kind 1.214,49 euro.
Het is belangrijk dat je je zwangerschap zo snel mogelijk meldt. Dit doe je best schriftelijk (bijvoorbeeld via een e-mailbericht) aan je leidinggevende. Eens je je zwangerschap hebt gemeld, zal je werkgever nagaan of er eventuele beschermingsmaatregelen nodig zijn.
De 12-weken traditie houdt in dat vrouwen hun zwangerschap pas aan het eind van het eerste trimester bekend mogen maken. Deze traditie is ontstaan uit bezorgdheid over miskramen of andere genetische problemen.
De hoogte van de transitievergoeding als u wordt ontslagen hangt af van uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2024 maximaal € 94.000 bruto. Als uw jaarsalaris hoger is dan € 94.000, is de vergoeding maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Een werknemer met tijdskrediet of thematisch verlof is beschermd tegen ontslag. Dit verbod is echter niet absoluut: ontslag is mogelijk maar je moet kunnen aantonen dat het niet rechtstreeks verband houdt met het tijdskrediet of het thematisch verlof.