In Nederland vind je er heel veel.Ze leven voornamelijk in bermen, akkers en droog grasland. Zijn snuitje is wat spitser, hij heeft een kortere staart en hij is wat dikker dan de “gewone” woelmuis. Zijn nest heeft hij onder de grond, waar hij ook zijn voedsel bewaart.
De ondergrondse woelmuis eet vrijwel uitsluitend plantaardig voedsel zoals kruidachtige planten en vooral de delen onder de grond daarvan, grassen, maar ook cultuurgewassen zoals granen, bieten, wortels, bloembollen en knollen. Ook eet hij mossen, noten en vult zijn dieet soms aan met insecten en wormen.
Woelratten en -muizen
Woelratten en woelmuizen zijn ondanks hun naam geen echte ratten en muizen. Het zijn vriendelijke planteneters die grotendeels ondergronds leven. Daar durven ze weleens knagen aan de zachte, ondergrondse delen van groenten, bloembollen of fruitbomen.
Natuurlijke vijanden
Sterk geurende planten weren woelmuizen ook uit je tuin. De keizerskroon (Fritillaria) is een plant die heel goed werkt tegen de woelmuis. Of bestrijd woelmuizen met giftige planten zoals de Scilla maritima en kruisbladwolfsmelk.
Strooi wat carbid bij de opening van een gang en voeg water toe.Vervolgens maak je de opening dicht. De woelmuizen zullen deze geur willen ontvluchten, als ze dit niet doen zullen ze verstikt worden door het gas. Omdat de woelmuizen gangen smal zijn, kan het beste grind carbid gebruikt worden.
Woelmuizen hebben korte, behaarde poten. De voorpoten hebben, afhankelijk van de soort, vier of vijf vingers. De achterpoten hebben vijf tenen. Woelmuizen hebben een relatief korte staart die vrijwel nooit langer is dan het eigen lichaam.
De woelrat heeft een stompe snuit en zijn oortjes zitten verborgen in zijn stugge vacht. Eigenlijk lijkt dit beestje helemaal niet op een rat, het is eigenlijk net een woelmuis, met het enige verschil dat hij groter is dan de woelmuis.
Gaten in je gazon
Woelmuizen en woelratten graven gangenstelsel in het gazon. Op de plekken waar de muizen de grond ingaan, ontstaan er gaten in het gazon, met daarbovenop een hoopje zand. Sommige mensen halen de hopen van mollen en muizen / ratten nog wel eens door elkaar.
De meeste gaten in het gazon worden door dieren veroorzaakt
Vaak hebben muizen, mieren, vogels of mollen zich in je tuin gevestigd en verraden ze hun aanwezigheid met verschillende gaten in het gazon. Ook grotere dieren zoals dassen, konijnen, egels of ratten kunnen verantwoordelijk zijn voor deze gaten.
Leefgebied en verspreiding
De noordse woelmuis komt in Europa met name voor in Noord-Scandinavië en ten oosten van de Elbe. Geïsoleerde populaties bevinden zich in Noorwegen, Finland, het grensgebied van Slowakije, Hongarije en Oostenrijk en in Nederland. De soort leeft tot op een hoogte van 1350 meter.
Door de begroeiing in de tuin schoon en kort houdt, zeker langs waterranden, kunnen de woelratten verjaagt worden. Zorg dat er geen voedselresten achterblijven in de tuin. Laat het gras ook niet te lang worden. Woelratten zijn erg stress gevoelig.
De woelrat graaft aan de slootkant schuin oplopend holen bestaande uit een zeer uitgebreid ondergronds gangenstelsel, van soms wel 100 meter lang en tot 1 meter diep. Dit doet hij met zijn poten en voortanden. In dit gangenstelsel bevinden zich voorraadkamers en nesten.
Woelratten hebben een hekel aan de geur van acetyleengas. Dit gas komt vrij wanneer carbid in contact met water wordt gebracht en verspreidt zich dan in het gangenstelsel van de woelrat. De woelrat zal zo snel mogelijk willen verhuizen.
Woelratten hebben een stompe neus, korte oren en een staart die behaard is en iets korter dan het lichaam. Bruine ratten hebben een spitse neus, korte oren en een staart die korter is dan het lichaam. Beiden zijn ongeveer even groot.
Woelratten verjagen ultrasoon
Je kunt de woelrat vangen, maar je kunt hem ook verjagen met bijvoorbeeld een ultrasone woelrat verjager. Zo kun je een woelrat bestrijden door middel van geluid. De ultrasone woelrat verjager brengt een hoog geluid voort en de trillingen zijn tot diep in de grond te voelen.
Deskundigen zien aan de hoop of het om woelratten of mollen gaat. Bij de mol zit het gat in het midden en is de aarde heel grof omgewoeld.Een woelrat veroorzaakt hopen met gaten aan de zijkant en de aarde eromheen is fijner.
Zo weet je of je een egel in je tuin hebt
Heb je een tuin waar de natuur een beetje zijn gang mag gaan? Dan heb je dikke kans dat daar 's nachts een egel rondscharrelt. Pootafdrukken, drolletjes en verschoven bladeren verraden hun aanwezigheid.
Steenmarters schuwen steeds minder geluiden en obstakels die door de mens gemaakt zijn. Steenmarters maken graag een rustplaats op een droge warme plek. Je vindt ze bijvoorbeeld op zolders, onder daken, in schuurtjes of een steenmarter in de tuin.
Leefwijze en voedsel
De rosse woelmuis is zowel 's nachts als overdag actief, maar in de zomer voornamelijk 's nachts. Ook in de winters is hij actief, want hij houdt geen winterslaap. Hij kan goed klimmen en rennen.
Er staat geen maximale diepte tot waar je mag graven in eigen tuin in het wetboek.
De precieze diepte waarop u mag graven verschilt per gemeente en provincie. Over het algemeen geldt dat u niet dieper mag graven dan 50 centimeter zonder hiervoor een vergunning aan te vragen. Als u dieper wilt graven dan 50 centimeter, moet u contact opnemen met uw gemeente en een vergunning aanvragen.
De Keizerskroon (Fritillaria) is bijzonder geschikt. De geur van deze planten is voor dieren niet te onderscheiden van de geur die door een vos wordt verspreid en wordt daarom door woelmuizen gemeden.
Ze smullen van granen, noten, zaden, fruit en peulvruchten en zijn gek op koekjes, snoep, brood, spek en allerhande broodbeleg. Ook eten deze knaagdieren insecten en larven en doen ze zich tegoed aan alle lekkernijen die ze in ons afval vinden. Met name vet en eiwitrijk voedsel, daar leeft een muisje goed op.
De woelrat of waterrat (Arvicola amphibius) is een knaagdier uit de familie Cricetidae. Hij leeft voornamelijk in de buurt van water, en is een goede zwemmer en duiker. In Frankrijk en op het Iberisch Schiereiland leeft de verwante West-Europese woelrat (Arvicola sapidus).