Oestrogeen heeft invloed op een andere stof: serotonine. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd; het geeft je een goed gevoel. Door een te laag niveau van oestrogeen wordt er ook te weinig serotonine aangemaakt. Hierdoor kan je extreme behoefte hebben aan zoetigheid, koolhydraten of zetmeel.
Je lichaam verbrandt gedurende enkele dagen voor en/of tijdens je menstruatie 100-300 calorieën extra.
90% van de ondervraagde vrouwen gaf aan naar rust, liefde, aandacht en warmte te verlangen, 10% van de vrouwen naar seks of eten. Uit ervaring blijkt dat een vrouw die rust, liefde, aandacht en warmte krijgt tijdens haar 'winterperiode', haar batterijen weer volledig kan opladen.
Of je meer eten nodig hebt tijdens je menstruatie hangt af van je individuele behoeften en hoe je lichaam reageert op hormonale veranderingen. Het is normaal om een verhoogde eetlust te ervaren, maar het is cruciaal om te kiezen voor gezonde voedingsmiddelen en jezelf niet te overeten.
Vermijden tijdens je menstruatie: Cafeïne verhoogt de hoeveelheid oestrogeen. Hierdoor kunnen PMS-klachten verergeren. Als je tijdens je menstruatie minder thee, koffie en cola drinkt en minder chocolade eet, heb je minder last van gevoelige borsten.
Dit kun je doen (en laten) om je tijdens de menstruatie beter te voelen: Drink geen koolzuurhoudende dranken (dat zorgt juist voor erger opgeblazen gevoel), maar drink gewoon (kraan)water. Hierdoor houd je minder vocht vast.
Gemiddeld duurt je menstruatie vijf dagen per maand, maar dit kan per persoon verschillen. Met een beetje mazzel hoor jij tot de groep die maar een paar dagen per maand ongesteld is. Helaas kan het ook anders zijn. Sommigen zijn namelijk langer dan zeven dagen per maand ongesteld.
Hoeveel kilo weeg je meer als je ongesteld bent? Het is volkomen normaal om tijdens je menstruatie tussen de 0,5 en 2,5 kilo meer te wegen. Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen.
Wat is menstruatie? Menstruatie is het deel van de menstruatiecyclus waarbij een vrouw een paar dagen uit haar vagina bloedt. Gemiddeld duurt de menstruatie tussen drie en acht dagen, meestal ongeveer vijf dagen. Veel vrouwen melden dat hun zwaarste bloeding in de eerste twee dagen plaatsvindt.
Je houdt vocht vast
Hormonale schommelingen, met name een stijging van het hormoon progesteron, kunnen ervoor zorgen dat het lichaam meer vocht vasthoudt dan normaal. Dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel en een toename van het aantal kilo's op de weegschaal.
Het is normaal om de dagen voorafgaand en tijdens de menstruatie moe te zijn, vooral wanneer je PMS hebt. De vermoeidheid wordt veroorzaakt door de stijging van progesteron in je lichaam. Deze stijgt gedurende de twee weken voor de menstruatie.
Medicijnen met hormonen
Medicijnen met oestrogeen en/of progesteron kunnen het baarmoederslijmvlies dunner maken, waardoor het bloedverlies minder wordt. Als u stopt met de pil of spiraal, dan komt hevig bloedverlies meestal weer terug als u ongesteld bent.
Twee of meer keer bloeden in één maand wordt veroorzaakt door een hormonale disbalans. Meerdere menstruaties of onregelmatige menstruaties kunnen ook een teken zijn van een medische aandoening of een infectie. Te veel bloeden kan leiden tot bloedarmoede. Ga naar je huisarts om hier meer over te weten te komen.
De beste oefeningen voor als je ongesteld bent
Het heeft geen zin om jezelf naar een high intensity workout te slepen als jij je niet 100% voelt. Een lange wandeling, rustig zwemmen of wat yoga oefeningen zijn net zo effectief om het ongemak te verlichten en je beter te voelen.
Wanneer je ongesteld bent kun je last hebben van menstruatiepijn. Deze pijn kun je verminderen door meer magnesium binnen te krijgen en laat dat nou net in onder andere chocolade zitten. Magnesium zorgt daarnaast voor een goede energiestofwisseling en de juiste hormoonbalans.
De menstruatiecyclus kan snel ontregeld raken, door ziekte, stress en dergelijke. Of een keer overmatig drinken de oorzaak van het uitblijven van jouw menstruatie is, is niet vast te stellen. Wel is het zo dat langdurig overmatig alcoholgebruik de menstruatiecyclus kan beïnvloeden.
Nieboer heeft ook nog een tip als het gaat om pijnstillers. “Slik geen paracetamol als je pijn hebt door je menstruatie. Dat werkt namelijk niet op de prostaglandines. Neem liever Ibuprofen of Naproxen.”
Wat helpt is ontspannen: door rust, een warme kruik, bad, massage of oefeningen. Neem zo nodig een pijnstiller. De pil kan de pijn ook minder maken.
Tijdens je ongesteldheid kunnen je darmen trager werken door een verhoogde aanmaak van progesteron. Daardoor kun je tijdens je ongesteldheid last krijgen van obstipatie. Eet daarom vezelrijke voeding, zoals volkoren brood, groente en fruit. Vergeet ook niet om genoeg water te drinken!
Dit betekent echter niet dat je je voortdurend zorgen moet maken over hoe “schoon” je bent. Het is ook niet nodig om de hele dag te douchen! Wel is het een goed idee om je lichaam en handen te wassen, schone kleren te dragen, je haren te kammen en elke dag je tanden te poetsen. Of je nu ongesteld bent of niet.
Je ervaart dezelfde klachten als bij gewone migraine, maar dan heviger en langer. Je kunt ook last hebben van misselijkheid en braken. Hoofdpijn tijdens je menstruatie wordt veroorzaakt door een plotselinge daling van de hoeveelheid oestrogeen in je lichaam.