Zaadbalkanker kun je vaak, maar niet altijd, zelf ontdekken. Je voelt dat je bal groter is en soms voel je knobbel(s) in je zaadbal. Deze kunnen pijnlijk zijn, maar het hoeft niet.
Symptomen van teelbalkanker
een groter volume van de teelbal. een verharding van de teelbal, wat je kunt voelen met de vingers. een vaag zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzakken of in de balzakken zelf (in ongeveer 30 % van de gevallen) een onverklaarbare vermoeidheid.
Plaats je wijs- en middelvinger onderaan en je duim op de teelbal. Rol de teelbal tussen je vingers door. Kijk of er een verdikking zit, ter grootte van een erwt. Het gaat dan om een knobbeltje op één van je teelballen aan de zij- of voorkant.
Een klein, hard, pijnloos knobbeltje ongeveer zo groot als een erwt in één van de testikels, kan wijzen op zaadbalkanker. Zaadbalkanker is over het algemeen een snel groeiende soort kanker. Vanuit de zaadbal kunnen de daar aanwezige kankercellen zich naar andere delen van het lichaam uitzaaien.
Soms zijn de zaadbal of de prostaat ook ontstoken. De bijbal ligt tegen de zaadbal aan in de balzak. U kunt hem aan de achterkant en bovenkant van de zaadbal voelen.
Als u langer dan twee jaar geen nieuwe tumor of uitzaaiing heeft is de kans dat de ziekte terug komt maar klein. Van alle patiënten die behandeld zijn voor zaadbalkanker, leeft na vijf jaar meer dan 90%.
Klachten en symptomen
een knobbel in de zaadbal die geen pijn doet. een dof, zwaar gevoel in onderbuik, achter of in de balzak. minder zin in seks hebben. afvallen zonder duidelijke oorzaak.
Zaadbalkanker is een vorm van kanker die in de meeste gevallen te genezen is, ook als er uitzaaiingen zijn. Wel is er mogelijk een vervolgbehandeling nodig die bestaat uit chemotherapie, protonentherapie of een operatie. De prognose is afhankelijk van de uitgebreidheid van de ziekte.
De tumor in de zaadbal kan uitzaaien, meestal eerst naar de lymfeklieren in de buik (het retroperitoneum), maar ook naar de lymfeklieren in de borstkas, naar de longen, lever, botten of hersenen. Er bestaan twee typen zaadbalkanker: het seminoom en non-seminoom.
De bijbal of epididymis is het orgaan dat bij de man achter de teelbal (testis) in de balzak (scrotum) is gelegen. Het is een langwerpig orgaantje dat bestaat uit de afvoergangen die vanuit de teelbal komen. Hier verzamelen zich de rijpe spermacellen (spermatozoa) tot de eerstvolgende zaadlozing (ejaculatie).
Er zit een uiteinde een bovenkant met een enkele hechting en aan de onderkant dubbel hechting, met een lusje waar de zaadleider omgeklapt is. Dat voelt in de eerste week en als een klein bobbeltje. En dat kan soms nog maandenlang als een klein bobbeltje gevoeld worden.
Het is normaal dat de linker- en rechterzaadbal niet precies even groot zijn. Bij sommige mannen is de ene zaadbal van nature iets groter dan de andere. Groeit de zaadbal plotseling en voel je een verandering aan je ballen? Ga dan naar je huisarts.
Een bijbalontsteking is erg pijnlijk en kan koorts geven. Hierdoor kunnen er littekens en verstoppingen in de bijbal ontstaan, die de vruchtbaarheid kunnen beïnvloeden. In principe kunnen allerlei bacteriën dergelijke ontstekingen veroorzaken.
Scrotale zwellingen. Veel mannen die iets voelen aan hun balzak of aan de testikel zijn bang voor teelbalkanker. Toch zijn de meeste zwellingen van de balzak of van de testikel goedaardig. Als u een verandering in het scrotum merkt, is het goed om daarop alert te zijn.
Heeft u pijn in de lies, maar is er geen bobbel te zien of te voelen, dan doet uw huisarts onderzoek. U moet bijvoorbeeld op uw hand blazen om de zwakke plek (beter) zichtbaar te maken.
Met één teelbal kan je gewoon seks hebben. De andere teelbal zal ook de zaadproductie overnemen. Die ene functionerende teelbal staat dan in voor de aanmaak van testosteron en zaadcellen. Het is niet noodzakelijk erg zichtbaar dat je maar één teelbal hebt.
Stap 4: op naar de bijbal
Dan zijn de spermacellen er nog lang niet. De vloeistof voert ze in een dag of twee mee naar een ander buizensysteem: de bijbal. In het laatste stukje van dit buizenstelsel blijven de zaadcellen twee tot drie weken liggen.
pijn in het onderste gedeelte van de buik; een misselijk gevoel of braken; roodheid van de balzak; zwelling van de balzak.
Zaadbalkanker komt weinig voor. Jonge mannen tussen de 18 en 35 jaar hebben de grootste kans op deze vorm van kanker. De vooruitzichten zijn meestal goed. Zaadbalkanker ontstaat meestal in de cellen die het zaad produceren: de kiemcellen.
Een teelbalinfectie of orchitis is een ontsteking van de teelbal. De aandoening ontstaat meestal plots en veroorzaakt pijn en zwelling aan 1 zijde van de balzak.
Vaak gaat een bijbal-ontsteking in dagen vanzelf over, maar als deze doorzet kan antibiotica nodig zijn. Wanneer u last hebt van een scrotale zwelling, dan hoeft dit niet te beteken dat u een bijbalontsteking heeft.
Als u langer dan twee jaar geen nieuwe tumor of uitzaaiing heeft is de kans dat de ziekte terug komt maar klein. Van alle patiënten die behandeld zijn voor zaadbalkanker, leeft na vijf jaar meer dan 90%.
Zaadbalkanker is een vorm van kanker die in de meeste gevallen te genezen is, ook als er uitzaaiingen zijn. Wel is er mogelijk een vervolgbehandeling nodig die bestaat uit chemotherapie, protonentherapie of een operatie. De prognose is afhankelijk van de uitgebreidheid van de ziekte.
Bij de meeste patiënten is teelbalkanker volledig te genezen, zelfs als er uitzaaiingen zijn. Bij kanker wordt vaak gesproken in termen van vijfjaarsoverleving, dit is het gemiddelde percentage patiënten dat vijf jaar na de diagnose nog leeft.