Trek je baby gemakkelijk zittende kleding aan, die fijn is om in te slapen. (zoals paracetamol en middeltjes tegen doorkomende tandjes, darmkrampjes, etc.) Extra laagjes zijn fijn, want in het vliegtuig is het vaak of heel warm, of heel koud. Trek je baby gemakkelijk zittende kleding aan, die fijn is om in te slapen.
De veiligheid van je baby (kind onder de 2 jaar) staat bij ons voorop. Daarom mag je vanaf 7 dagen na de geboorte reizen met het vliegtuig. Je kunt je baby op schoot nemen of een aparte stoel boeken. Je kunt een eigen stoel reserveren voor je baby via ons Service Center.
In de meeste gevallen vliegt je baby gratis tot hij twee jaar oud is. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen hoef je slechts een klein bedrag te betalen. Tot twee jaar oud mag je baby nog bij jou op schoot zitten en hoef je geen extra stoel bij te boeken.
Boek je een eigen stoel voor de baby, dan mag je een autostoeltje (van bijvoorbeeld Cybex of Maxicosi) meenemen het vliegtuig in en dat kan dan op de stoel gezet worden. Dat kan fijn zijn, want het is voor een kleintje vaak niet zo comfortabel om op een grote mensen stoel te zitten.
Pas geboren baby's kan je makkelijk mee op reis nemen. Baby's raken snel gewend aan een andere omgeving. Toch raden artsen aan om pas na 6 weken te vliegen met de baby en voor lange afstandsvluchten raden de artsen zelfs aan om te wachten tot de baby 10 maanden oud is.
Op lange vluchten van grote luchtvaartmaatschappijen kun je vaak gebruikmaken van een bassinet (Engels voor wieg). Dat is een klein bedje voor je baby dat uit de muur voor je eigen zitplaats klapt. Daarin kan je baby tijdens de vlucht heerlijk slapen. Bovendien is het erg handig bij het verschonen.
Een opvouwbare kinderwagen van maximaal 15 x 30 x 100 cm mag als handbagage mee de cabine in. Als er geen plaats is onder de stoel of in de bagagebak, wordt er gevraagd de buggy kosteloos bij de gate in te checken. Grotere buggy's moeten altijd ingecheckt worden.
Van de groep 0+stoelen zijn alleen de Maxi-Cosi Pebble, Pebble Plus en City SPS wettelijk goedgekeurd om mee te nemen in het vliegtuig. Op de sticker aan de achterkant staat dan een TÜV of FAA logo en de tekst 'Airtravel certified', 'Aircraft approved' of 'For use in Aircraft'.
Vanaf twee jaar dient een kind een eigen stoel te hebben. Ook mag je bij sommige maatschappijen i.v.m. veiligheidsvoorschriften met maximaal twee baby's/peuters per persoon reizen. In het geval van twee baby's/peuters, dient er voor één baby/peuter een aparte stoel geboekt te worden.
Neem lange- en korte mouwen mee zodat je baby meerdere laagjes kan dragen als het koud is. Een schone broek plus twee schone shirts voor jullie zelf. Als je baby op schoot bij je zit er zich niet lekker voelt, kun je zelf ook pech hebben. Hydrofiele luiers.
“Eén van de belangrijkste redenen waarom baby's in vliegtuigen huilen, is omdat ze niet goed zijn in drukvereffening in het middenoor, omdat de buis van Eustachius nog niet zo goed functioneert als bij volwassenen”, aldus Baer. De KNO-arts voegt daaraan toe dat het dalen problematischer is dan het opstijgen.
Over het algemeen mag u tien kilo bagage meenemen voor een baby tot twee jaar (zonder stoel). Baby's tot twee jaar hebben geen recht op een eigen stoel. Daarnaast mag er maximaal 1 buggy, kinderwagen of maxicosi per kind gratis worden meegenomen.
Autostoel inchecken
Is jullie autostoel niet geschikt voor in het vliegtuig of heeft je kind geen eigen vliegtuigstoel? Dan kun je de autostoel inchecken en meenemen in het bagageruim. Bij veel maatschappijen worden één of meerdere babyartikelen gratis vervoerd, waaronder een autostoel.
Een baby mag vliegen van zodra hij 7 dagen oud is tenzij hij prematuur geboren is. Voor de leeftijd van 3 maand is de ontwikkeling van de longen nog heel pril. Een lange vliegreis op grote hoogte kan nadelig effect hebben.
Wanneer de buggy niet onder de stoel of in het bagagevak past, mag je 'm gratis inchecken als ruimbagage, of bij de gate afgeven. Is je kinderwagen te groot, dan staat bij de bagagedetails op je ticket of je de kinderwagen gratis kunt inchecken bij de incheckbalie of af kan geven bij de gate.
Laat je baby niet langer dan twee uur achtereen in een Maxi-Cosi zitten. En gebruik de Maxi-Cosi niet om je baby in te laten slapen. Haal tijdens een lange autorit je baby om de twee uur uit het stoeltje en laat hem een kwartier vrij bewegen.
Per baby mag je gratis een kinderwagen en nog 1 extra babyartikel naar keuze (autostoeltje, stoelverhoger of reiswieg) meenemen. Voor een gratis reizende baby (dus op schoot) mag je ook nog naast je eigen handbagage een babytas tot 5kg meedragen.
Als je op vakantie gaat met je baby zijn verschillende mogelijkheden om op de plaats van bestemming aan te komen. Met de auto (23%) of het vliegtuig (74%) zijn de meest gekozen vervoersmiddelen door jonge ouders blijkt uit de WIJ Vakantie Enquête.
Denk bijvoorbeeld aan wat snacks, een (rietjes)beker, een dekentje, een knuffel, wat speelgoed en een speentje. Zet de tassen daarna weg, of in het ruim boven je stoel of onder de stoel voor je. Hoewel je peuter een eigen stoel heeft, moet hij bij het opstijgen en landen (tot een bepaalde leeftijd) op schoot zitten.
Baby's tot 2 jaar vliegen bij de meeste luchtvaartmaatschappijen gratis. Dat scheelt behoorlijk in de kosten! Je baby heeft dan geen eigen stoel, maar dat is in het eerste jaar zeker nog niet nodig. Als je kindje geen eigen stoel heeft, is de hoeveelheid bagage die je voor hem mag inpakken wel beperkt.
Voor baby's geldt vaak een ander, gereduceerd tarief. Soms hoef je niets te betalen. Bij veel vliegmaatschappijen gelden de tariefgroepen baby's (tot 2 jaar), kinderen (van 2 tot 12 jaar) en volwassenen (vanaf 12 jaar).
Baby's tot 2 jaar hebben het recht om naast handbagage een koffer van 10 kg mee te nemen met babyvoeding, drinken en spullen die nodig zijn tijdens de vlucht. Als de volwassene waarmee de baby reist een tarief heeft met een koffer, heeft de baby bovendien recht op een extra ruimbagage van maximaal 10 kg.