Uw wondjes moeten genezen zijn voordat u weer gaat werken. Na ongeveer drie tot vier weken kunt u uw werkzaamheden weer oppakken. Dit is afhankelijk van het soort werk dat u doet en van uw lichamelijke conditie.
Het gemiddelde herstel na een maagverkleining is drie tot zes weken. Dus met een beetje geluk ben je snel opnieuw actief. Uiteraard heb je heel wat factoren zelf in de hand. Hoe beter je je best doet om je herstel te bevorderen, hoe sneller je recupereert.
Maak de eerste twee weken geen duw- en trekbewegingen zoals stofzuigen. Fietsen en autorijden mag na twee tot drie dagen.
Vaak is het zo dat in de eerste weken/maanden de kilo's er het snelst afgaan. Gemiddeld vallen patiënten in het begin 1 kilo per week af. Dit is natuurlijk het gevolg van de kleine maag.
Het is belangrijk dat u beweegt na de operatie. Fietsen of een stukje lopen mag na een paar dagen. De eerste 4 weken kunt u nog geen zware dingen tillen of zwaar huishoudelijk werk doen, zoals dweilen en stofzuigen. U kunt ook nog geen krachttraining doen.
Risico op bloedingen, lekkages, maagzweer, gal- en nierstenen. Kans op maag- darmproblemen zoals misselijkheid, buikkrampen, opgeblazen gevoel. Je kunt bepaalde voedingsmiddelen niet meer eten. Kans op hypoglykemie, dit betekent vaker een te lage bloedsuiker.
Omdat de naden van de verkleinde maag nog goed aan elkaar moeten groeien, mag u de eerste twee weken na de operatie alleen vloeibaar of gepureerd voedsel gebruiken. De broodmaaltijden kunt u vervangen door havermout, Brinta of bambix.
Wat ook meespeelt: doordat je lijf zich heeft aangepast aan te weinig brandstof (spaarstand), kun je al van maar weinig eten toch dikker worden, of niet afvallen. Dat je zo gemakkelijk en snel weer aankomt is niet zo vreemd, want je kunt DE OORZAAK van je overgewicht niet oplossen met een gastric bypass.
Zo'n verkleining is niet zonder risico. Bij ongeveer 10 procent van de maagverkleiningen ontstaan complicaties. In 3 tot 5 procent van de gevallen gaat het om ernstige complicaties. In 0,1 procent van de gevallen overlijdt de patiënt.
Na Gastric Bypass
Meestal komt gewichtstoename door weer een verkeerd eetpatroon. Indien dit niet het geval is zijn er verschillende revisie operaties mogelijk. Voorbeelden zijn het opnieuw kleiner maken van het maagje, verlengen van de bypass of eventueel een bandje plaatsen rond het maagje.
Bij de gastric bypass kan de nieuwe maag niet uitrekken. Wel kan de overgang van maag naar darm opgerekt worden indien u regelmatig te grote porties eet. Hierdoor kan het resultaat van de operatie teniet worden gedaan.
Overgeven. Kort na de operatie kan de maag nog wat opzwellen. Hierdoor kan de doorgang van je nieuwe kleine maag naar de dunne darm wat vernauwen. Het is mogelijk dat je hierdoor gaat overgeven.
Pijnstillers
Ontstekingsremmers (Ibuprofen®, Nurofen®, Voltaren®, Taradyl®, Apranax®, …) zijn zeer belastend voor de maag. Daarom moeten ze na een gastric bypass vermeden worden. Dit geldt voor elke toedieningsvorm (dus ook voor suppo's, pleisters, …).
Patiënten kunnen na een gastric bypass of sleeve gastrectomie zeker nog op restaurant. Na een vermageringsoperatie is het niet de bedoeling dat patiënten moeten inboeten op hun sociale activiteiten, integendeel.
Tussendoor Gebruik tussendoor gepureerd fruit (maximaal 2 stuks) en/of melk,- en melkproducten. Vanaf dag 18 kunt u zacht fruit eten, van belang is dat u goed fijn kauwt. Vanaf dag 19 kunt u alle soorten fruit gebruiken. Dranken Gebruik thee, koffie zonder suiker.
Voedingsadviezen na een Gastric Bypass
Drink dagelijks minimaal 1,5 liter vocht. Gekookt water of mineraalwater valt vaak beter als leiding water niet lukt. Thee of suikervrije limonade gaat soms ook beter dan leidingwater. Drink 20 minuten vóór het eten of 20 minuten na het eten.
Ook groentesappen en gebonden soep waarvan vulsel (groenten en/ of vlees) is fijngemalen zijn goede mogelijkheden in deze periode! Verdeel 3 porties van 150-200 ml zuivelproducten en eventueel een keer een gladde soep over de dag.
De officiële richtlijn na de operatie is: geen alcohol meer.
Ook al zijn bij andere ingrepen voor overgewicht (maagband en maagverkleining) de resultaten minder duidelijk, toch zou je ook dan de aanbeveling moeten krijgen om na de ingreep geen alcohol meer te drinken.
Na een vermageringsoperatie wordt aanbevolen om zo weinig mogelijk of liefst geen alcohol meer te consumeren, omdat de ingreep de verwerking ervan beïnvloedt. Men ervaart een verhoogde gevoeligheid voor alcohol, vooral na een maagbypass, waardoor men veel sneller dronken wordt.
Specifieke risico's van een gastric bypass:
2 van de 1000 patiënten overlijden door de operatie. 5 van de 100 patiënten krijgen een maagzweer. 2 van de 100 patiënten krijgen last van een klemzittende darm na de operatie.
Gewichtsverlies. Zowel bij een gastric bypass als bij een sleeve gastrectomie mag u na het eerste jaar een gemiddeld gewichtsverlies van een kwart tot een derde van het vertrekgewicht verwachten. Voor iemand die 120 kg woog, is dit dus zo'n 30 à 40 kg.
Vooral suiker- en vetrijke producten zullen klachten geven nadat ze onverteerd in de dunne darm terechtkomen. Dumping kan als bijwerkingen optreden bij een operatie waarbij de maag wordt aangepast (verkleind) of verwijderd bijvoorbeeld bij overgewicht of bij kanker.
Een van de complicaties van de Gastric Sleeve en Gastric bypass. Geen levensbedreigende klacht maar wel onzettend vervelend! Daar zat je dus echt niet op te wachten. De meeste mensen krijgen klachten van haaruitval 3 tot 6 maanden na operatie.
Over het algemeen ontstaat een vastloper gelijk of kort na het eten. Dumping treedt meestal 15-30 minuten na de maaltijd op. Misselijkheid is een lastige klacht met veel mogelijke oorzaken. De oorzaken zijn onder andere te snel eten en te veel eten.