Nee, want voor glasvezel en VDSL gebruiken we digitale UTP-kabels voor zowel internet als tv. Niet de analoge COAX-kabels. Dit werkt sneller en stabieler. Andere netwerken, zoals het kabelnetwerk van Ziggo, gebruiken nog wel COAX-kabels.
Ligt er Cat5e (te herkennen aan opschrift op de kabel), dan is het voldoende voor glasvezel. Deze kabel gaat namelijk tot een snelheid van 1GB, toch adviseren wij om altijd te kiezen voor Cat6.
UTP kabel Cat6 - Deze internetkabel is perfect wanneer jij thuis een snel en betrouwbaar netwerk wilt aanleggen. Deze kabel is KPN geschikt en is door de stugge kern achter muren of in leidingen te plaatsen. Het snoer is aan te sluiten op een LSA strook of een keystone en heeft een 100% koperen ader.
Een aansluitkabeltje om je modem te verbinden met het glasvezelmodem, ontvang je per post. De aansluitkabel voor glasvezel is vaak rood, maar kan ook grijs of wit zijn. In de tekeningen is de kabel van het glasvezelkastje naar je modem altijd rood.
COAX-kabel
Bij de overgang naar glasvezel wordt geen gebruik meer gemaakt van COAX. Glasvezel gaat over in netwerkaansluitingen en deze gaan vervolgens naar de modem, router, settopbox, enzovoorts. Uw COAX-kabels zijn dan niet meer nodig, deze moeten vervangen worden door netwerkkabels.
Voor het aanleggen van glasvezel hoeft er in de meeste gevallen niet gegraven te worden in je tuin. Vanaf de erfgrens wordt de glasvezelkabel ondergronds naar jouw woning geboord. Bij de gevel van jouw woning wordt een gat gemaakt, ter grootte van een stoeptegel, waar de glasvezelkabel weer uit komt.
Sluit het ene uiteinde van de meegeleverde UTP kabel aan op poort 1 van de wifi-router. Het andere uiteinde sluit je aan op het glasvezelmodem. Deze bevindt zich aan de onderkant als je hem hebt opgehangen. Druk de beide uiteinde door totdat je een klik hoort of voelt.
KPN NetwerkNL (voorheen bekend als Reggefiber) legt en beheert zo'n 70% van het huidige glasvezelnetwerk. Het bedrijf is alleen verantwoordelijk voor de aanleg van glasvezel en het onderhoud.
Onze monteur helpt je met het aansluiten van je modem, wifi, 1 tv-ontvanger, 1 pc of tablet en 1 vaste telefoon. Als het nodig is, legt (zonder wegwerken) de monteur gratis en in overleg extra of vervangend maximaal 15 meter internetkabel.
Het verschil tussen CAT5e en CAT6 wordt behaald in de bandbreedte. CAT5e haalt 100mhz en CAT6 haalt 250mhz. Dit wil zeggen dat een CAT6 kabel meer data tegelijkertijd kan verwerken. Zie het als een verschil tussen een 2 en een 5-baans autosnelweg.
Cat6 internetkabel – Gaat tot een snelheid van 1.000 Mbit/s met een doorvoersnelheid van 250mhz. Cat6a internetkabel – Gaat tot een snelheid van 10.000 Mbit/s met een doorvoersnelheid van 500mhz. Cat7 internetkabel – Gaat tot een snelheid van 10.000 Mbit/s met een doorvoersnelheid van 1.000mhz.
Als u zich afvraagt welke UTP kabel u het best kunt aanschaffen, kunt het volgende aanhouden: Voor thuisgebruik voldoet een Cat6a kabel altijd. Deze ondersteunt maar liefst 10.000 mbit/s met een doorvoersnelheid van 500mhz.
De Cat6 kabel haalt snelheden tot 1GB per seconde met een doorvoersnelheid van 250 mhz. Daarmee is dit een Cat6 kabel de perfecte kabel voor een thuisnetwerk.
Ziggo levert TV via coax. KPN niet; bij kpn gaat het via internet over UTP kabels. V.a. het modem dienen die naar de plekken voor TV, indien je daar een ontvanger wilt.
Er zijn vele soorten netwerkkabel, de meest gebruikte netwerkkabels op dit moment zijn CAT5E en de CAT6 kabel. CAT5E en CAT6 koperen bekabeling is de aan te bevelen kabel in normale situaties. De lengte van UTP bekabeling mag volgens de standaard niet meer dan 100 meter bedragen.
KPN-klanten zijn beter af met een abonnement via glasvezel. Een glasvezelverbinding is sneller en stabieler, met minder vertraging (lage ping). Vooral de uploadsnelheid blijft ver achter bij Ziggo vergeleken met KPN. Vergelijk alle verschillen tussen glasvezel- en kabelinternet voor een handig overzicht.
Het aanleggen van glasvezel is een lang traject, dit kan tussen de 3 en 6 maanden duren. Dit komt namelijk omdat de glasvezelkabel eerst in de straat aangelegd wordt en tot aan het huis gebracht wordt. Daarna wordt de kabel door de buitenmuur naar binnen geboord. Hier moet een speciaal modem geplaatst worden.
Ondanks dat Ziggo geen glasvezel internet levert bestaat het Ziggo netwerk wel voor 97% uit glasvezel. Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk.
hoelang duurt het aansluiten van de glasvezel nadat hij in het huis is doorgevoerd . Als de monteur van KPN Netwerk NL (of eigenlijk de aannemer dus) de kabel heeft ingevoerd en met een kastje heeft afgewerkt, is het adres meestal de dag erna te bestellen voor een abonnement. Het kan een paar dagen langer duren.
Meestal is dat in de meterkast. Zodra de glasvezelkabel is doorgetrokken van de straat naar je woning, komt er een glasvezelmonteur langs. Hij installeert de glasvezelaansluiting op het afgesproken punt.
KPN Netwerk sluit je woning gratis aan op het open glasvezelnetwerk. Het aansluiten kost je dus niets. De enige voorwaarde? Dat je toestemming geeft zodat we jouw woning kunnen aansluiten.
Voor glasvezel internet heb je een speciaal modem nodig. Het installeren is niet zo moeilijk als het misschien lijkt. Met de installatie door een ervaren monteur heb je binnen no time vliegensvlug internet thuis. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor glasvezel internet.
Als je groene kabel in de meterkast binnenkomt, hoort daar je AOP en je modem, met UTP naar elders in huis. Als je nog ouderwets TV kijkt heb je een coaxkabel nodig van meterkast naar plek waar je TV staat.
Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: wanneer je glasvezel laat aanleggen door KPN Netwerk, is dat helemaal gratis! Tenminste, jij hoeft hier zelf niks voor te betalen. Om hiervoor in aanmerking te komen moet je wel voldoen aan de volgende voorwaarden: Glasvezel is (binnenkort) beschikbaar op jouw adres.