Het is handig om de vriezer wanneer je hem ontdooit meteen even schoon te maken. Hiervoor moet je de vriezer eerst leegruimen en ontdooien.Vervolgens maak je de binnen- en buitenkant en het rooster aan de achterkant van de vriezer schoon met een zachte doek en een mild sopje.
Hoe vaak moet ik mijn vriezer ontdooien (en schoonmaken)?
Er zijn mensen die beweren dat het iedere twee maanden nodig is, maar dat is ons echt te gek. Als je de vriezer niet te lang open laat, en etenswaren goed afdekt, zou twee of drie keer per jaar moeten voldoen.
Stap 4: reinig de buitenkant
De condensor is het zwarte rooster aan de achterkant van je vriezer en verzorgt de afvoer van warmte. Als er veel stof in zit, gaat dit ten koste van het koelvermogen en het energieverbruik van het apparaat.
Wanneer deze weer op juiste temperatuur is, plaats je al je etenswaren terug in het apparaat. Je ontdooit het vriesgedeelte zo'n 6 keer per jaar.Heeft je koelkast een Low Frost functie?Dan doe je dit slechts 2 keer per jaar.
Het afvoergaatje van de koelkast ontstoppen doe je met behulp van een satéprikkertje (met stukje keukenpapier eromheen) of wattenstaafje, afhankelijk van wat je in huis hebt. Eerst prik je het gaatje door, vervolgens kun je er wat water doorheen spoelen met enkele druppels chloor erin om de bacteriën te verwijderen.
In de vriezer circuleert voortdurend koude lucht in een stroom. Als er warme of vochtige lucht binnendringt in de vriezer en in contact komt met de koele lucht, ontstaat er op het contactpunt een laagje ijs. De meest waarschijnlijke oorzaak van rijp is een niet goed sluitende deur.
De condensor vind je links onderin je wasdroger, verscholen achter een klep. Door deze open te draaien, kun je hem verwijderen. Lukt het niet, raadpleeg dan even de handleiding. Heb je de condensor verwijderd, spoel deze dan met water uit, bijvoorbeeld met een douchekop, in bad of in een wasbak.
De gemiddelde verwachte levensduur van een vriezer is elf jaar. Bij gebrekkig onderhoud of pech kan dit minder lang zijn, bij goed onderhoud en regelmatig schoonmaken kan het lukken om de levensduur nog enkele jaren op te rekken.
Er zijn twee hoofdoorzaken van schade aan de condensor. Enerzijds kan steenslag ervoor zorgen dat de pijpleiding van buitenaf beschadigd raakt en anderzijds kan de droger zelf kapot gaan. Water kan kan deze schade vergroten en uiteindelijk de condensor van binnenuit kapot maken.
Vooruitdenken als u ijs wilt eten
Dan helpt het om het een half uur voordat u het wilt eten uit de vriezer te halen. Op het aanrecht plaatsen geeft misschien het snelste effect, maar in dit geval ontdooit het zeer ongelijk. Zet de bak daarom bij voorkeur in de koelkast. Dan wordt het ijs gelijkmatig zacht.
Gebruik een plantenspuit met heet water om het ijs snel te laten smelten. Zet een pannetje kokend water in de vriezer (op een doek, om schade aan de vriezer te voorkomen) en sluit de deur voor een kwartier. Dit proces kun je nog enkele keren herhalen als dat nodig is.
Zowel het vriesgedeelte als het koelgedeelte valt apart te bedienen, waardoor het ook mogelijk is om de vriezer uit te zetten en de koelkast aan (of andersom). Bij koelvriescombinaties met één thermostaat is dit echter niet mogelijk, omdat de koeler en vriezer geen aparte thermostaat hebben om te bedienen.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit.
Wanneer de deur van de vriezer niet goed sluit of wanneer je de vriezer te lang open laat staan, komt er meer vocht binnen dan nodig is. Doe daarom alleen maar de vriezer open wanneer je wat nodig hebt en controleer of de deur wel goed sluit.
Veel mensen gebruiken een haardroger of föhn voor het ontdooien van de vriezer. Dit is echter niet aan te raden. Door de föhn gaat het ontdooien te hard. Bovendien kan je met de hitte de kunststof binnenzijde beschadigen.
C klasse vriezers zijn momenteel de zuinigste die er zijn, G zijn de minst zuinige. A en B klasse vriezers zullen in de toekomst ontwikkeld worden. Een energiezuinige vriezer is over het algemeen iets duurder in aanschaf, maar je bespaart maandelijks energie en dus ook energiekosten.
2. Je diepvriezer is te leeg of te vol. Wanneer je je diepvriezer volpropt, kun je de ventilatie blokkeren, met temperatuursschommelingen als gevolg. Dit is niet goed voor de houdbaarheid van je voedsel.
Meestal zit de condensor links onderin de droger. Open de klep door de sluitingen open te draaien.Nu kun je de condensor met de douchekop schoonspoelen. Vergeet niet de ruimte waar de condensor uit komt goed schoon te maken met de stofzuiger en een vochtige doek voor je de condensor terug plaatst.
Maak de condensor ieder geval elke 20 droogbeurten schoon. Raadpleeg de handleiding voor de beste manier voor het reinigen van de condensor. En hoe vaak je de condensor het beste kunt schoonmaken. Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop.
Wat doe je als de droogkast stinkt of een onfrisse geur produceert? De oplossing is eenvoudig: reinig de binnenkant van de trommel met een doekje, bevochtigd met een reinigingsvloeistof op basis van citroen. Of gebruik natuurlijk citroensap, aangelengd met water.
De perfecte temperatuur voor je diepvries is -18°C; dat getal wordt overigens ook vermeld op diepvriesproducten. In theorie is een temperatuur tussen -18°C en -30°C perfect, maar hoe kouder je je toestel instelt, hoe meer energie het verbruikt.
De ideale temperatuur voor je vriezer is -18°C. Het is bij veel vriezers mogelijk om het apparaat kouder in te stellen, maar dit is in principe niet nodig.
Producten met vriesbrandplekken zijn veilig voor consumptie. Of het nog hetzelfde smaakt is een tweede. Net als uitdroging bij niet-bevroren producten is de smaak niet optimaal. Je kunt de aangetaste plekken zowel voor als na de bereiding wegsnijden.