Er zijn gerenommeerde merken als Schott Zwiesel, Riedel en Chef & Sommelier, maar zelfs een glas van een huismerk kan een goed wijnglas maken. Je kunt zelfs een wijnglas met je eigen naam laten maken, maar elk merk heeft zijn eigen unieke waarde en logica.
Een goed wijnglas ziet eruit als een tulp: met een taps toelopende bovenkant. Daarmee blijven de aroma's langer in het glas. Je ruikt meer en zelfs de smaak wordt beter: je brein is namelijk voorbereid op wat komen gaat. In zo'n tulpje kun je wijn bovendien ronddraaien zonder morsen.
Verschil rode en witte wijnglazen
Rode wijn wordt in een groter en breder glas geschonken dan witte wijn. Dat wordt gedaan omdat rode wijn doorgaans complexer van smaak is dan witte wijn. Bij een wijnglas met wijde opening komt het aroma beter tot zijn recht.
Eén glas wijn per dag gezond? Dat is niet juist. Er is geen bewijs dat matige consumptie van alcohol in het voordeel van je gezondheid kan werken, bijvoorbeeld beschermend tegen hart- en vaatziekten. Er is dus geen reden om voor je gezondheid alcohol te gaan drinken.
Voor de horeca zijn er wel richtlijnen, die aangeven dat in een glas 100-125 cc wijn wordt geschonken. Dit varieert natuurlijk ook per horeca gelegenheid (en de prijs van een glas wijn).
Daarom worden rode wijnglazen gekenmerkt door een bolvormige, volumineuze kelk en een brede opening die bovenaan weer een beetje toeloopt. Dit ontwerp creëert een breed oppervlakte waarin de wijn voldoende ruimte kan innemen en in contact komt met voldoende zuurstof.
Wijnglazen zijn ook belangrijk. Zelfs als je zelf geen wijn drinkt moet je ervoor zorgen dat je ze in huis hebt. En dan moet je ook nog 2 soorten in huis halen. Een wijnglas voor rode wijn is namelijk groter dan een wijnglas voor witte wijn of rosé.
De poot van het wijnglas dient allereerst als handvat. Dit maakt het makkelijk om, zeker de grote 'bellen' uit het assortiment, handig vast te houden. Tevens voorkomt het dat er vette vingers op het glas zichtbaar worden en je glas veranderd in een vet filter.
Bij het Zalto witte wijn glas kunt u zien hoe dun een glasrand wel niet kan zijn - tot slechts 0,3 mm! Alle onderdelen van het wijnglas hebben hun rol en belangrijke functies, die er allemaal samen voor zorgen dat het glas tot het perfecte 'instrument' wordt om te kunnen genieten van de best mogelijke wijnsmaak.
Rodewijnglazen. Rodewijnglazen zijn bolvormig en hebben een grote opening. De kelk vergroot de oppervlakte van de wijn en zorgt zo voor een betere beluchting, waardoor het aroma zich optimaal kan ontwikkelen. Hoe sterker, voller en complexer de aroma's, hoe groter de diameter van het glas moet zijn.
De samenstelling is van een dermate hoge kwaliteit, dat het officieel kristalglas genoemd mag worden. Doordat Schott Zwiesel bij de productie gebruikmaakt van het lichte metaal genaamd 'titanium-oxide', ontstaat een materiaal dat de lichtechtheid van kristal combineert met een hoge vaatwasmachinebestendigheid.
Volle (houtgerijpte) witte wijnen
Drink je een wijn die iets minder zuren heeft, neem bijvoorbeeld hout gelagerde Chardonnay. Kies dan voor een ruim bolvormig glas (2). Bij dit glas moet je je hoofd meer naar achter bewegen om de wijn te kunnen ontvangen.
Witte wijn afhankelijk van het glas maar in ieder geval onder het midden, ongeveer op een kwart van de hoeveelheid. Rode wijn probeer rond een kwart to een derde van het glas te vullen zodat de wijn goed kan ademen, zeker niet te vol inschenken.
Reacties. De witte wijn moet juist in het kleinere glas, en de rode in het grootste. Oorspronkelijk is dat bedoeld omdat witte wijn koel/koud gedronken moet worden. Als je een grote hoeveelheid in je glas hebt, wordt die op het laatst te warm.
Bourgogne. Een pinot noir of bijvoorbeeld een gamay heeft ruimte nodig om voldoende zuurstof in zich op te kunnen nemen. De tulpvormige, ronde kelk van het bourgogneglas is vrij breed en volumineus, waardoor de geur en de fruitige smaak zich volledig kunnen ontplooien.
Met je vingers op de steel en niet bij de kelk, dat is de perfecte manier om een glas wijn te hanteren. De belangrijkste reden om je glas bij de steel vast te houden, is dat hierdoor de wijn niet opgewarmd wordt door de warmte van je handen. Bovendien voorkom je hiermee vette vingers op je glas.
Een glas alcohol per dag lijkt de kans op bepaalde ziekten te verkleinen, maar verhoogt tegelijkertijd de kans op borstkanker bij vrouwen. De eventuele voordelen wegen niet op tegen de nadelen van alcohol voor de gezondheid. Het advies is daarom om geen alcohol te drinken, of in elk geval niet meer dan 1 glas per dag.
Uit een normale fles wijn van 75cl haal je 6 glazen wijn.
1 fles wijn, 7 standaard glazen voor wijn. 1 fles jenever, 21 tot 22 standaard glazen voor sterke drank.
Portglazen hebben vaak een middelhoge of hoge steel met een brede voet. Dit zorgt ervoor dat de glazen goed stevig staan. Deze speciaal voor port en sherry ontworpen glazen zorgen voor de ultieme smaakbeleving. Met een portglas is elke slok een feestje.
Witte wijn en rosé worden doorgaans uit een wat kleiner glas gedronken. Ze zijn van zichzelf al fruitiger. Wel is het van belang dat het glas ovaalvormig is naar boven toeloopt. Ook bij witte wijn en rosé heb je dan de beste smaakbeleving.
Hoeveel kost een glaasje wijn? Deze flessen worden verkocht aan brasseries en middenklasse restaurants waar ze via de formule 'aangepaste wijnen' een gemiddelde verkoopprijs halen van 4 tot >7 €/ glas (of 24 € tot > 40 € per fles ).