Het bevat minder verzadigde vetten en meer gezonde omega-3 vetzuren dan regulier vlees. Dat betekent dat je niet alleen kiest voor een betere smaak, maar ook voor een gezondere optie voor jezelf en je familie.
Is halal vlees gezonder dan niet-halal vlees? Er zijn er geen studies gedaan waarbij naar de effecten op gezondheid is gekeken tussen mensen die halalvlees eten en mensen niet niet-halalvlees eten. Ook zijn ons geen gegevens bekend over de voedingswaarde van halalvlees in vergelijking tot niet-halalvlees.
Halal voorschriften zijn gebaseerd op de overtuiging dat Moslims voor hun lichaam moeten zorgen, dus het telt wat ze eten. Zoals eerder gezegd, hoort daar ook bij dat er geen extra groeihormonen, antibiotica, pesticiden of dierlijke bijproducten gebruikt mogen worden, die erop gericht zijn de dieren snel vet te mesten.
Halal (Arabisch: حَلاَلْ: rein, toegestaan) is een islamitische term waarmee wordt aangegeven wat voor moslims toegestaan is. Het tegenovergestelde is in niet-juridische termen haram (Arabisch: حَرَامْ: onrein, verboden). Het gaat hierbij zowel om handelingen als producten.
Halalvlees is namelijk goedkoper, omdat de winstmarges lager zijn dan bij de traditionele supermarkten. Ook zijn de tussenschakels in de halal vleesindustrie minder en is er geen sprake van voorverpakt vlees.
Het mes voor halal slachten snijdt volgens moslims aan meerdere kanten. Het voldoet aan de religieuze eisen én zou diervriendelijk zijn. Een halal slager benadrukt dat een waardig dierenleven moet staan voor dierenwelzijn en hygiëne. Volgens de Koran is dierenwelzijn zelfs een prioriteit.
Nichemarkt: In landen met een niet-islamitische meerderheid, zoals de Verenigde Staten, is halalvlees een nicheproduct. Specialistische markten zijn van nature duurder vanwege de lagere vraag in vergelijking met reguliere producten . Dit kan de prijzen opdrijven omdat leveranciers minder mogelijkheden hebben om schaalvoordelen te behalen.
Waarom is halal vlees hygiënischer? Halal vlees volgt strikte reinheidsnormen, wat de kans op kruisbesmetting minimaliseert en ervoor zorgt dat het vlees puur en schoon blijft.
Bovendien is halalvlees vrij van schadelijke toevoegingen, conserveringsmiddelen en chemicaliën , waardoor het een gezondere optie is vergeleken met andere soorten vlees. Velen hebben de gezondheidsvoordelen van halalvlees al erkend en het is een van de populairste redenen waarom meer mensen dit als onderdeel van hun dieet opnemen.
Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden. Het dier moet dan in theorie nog uit zijn verdoving kunnen ontwaken. Bij sommige slachterijen wordt er daarom gekozen voor helemaal geen verdoving, dus onverdoofde slacht. Dit geldt met name voor schapen en geiten.
Veel mensen kiezen voor Halal vlees vanwege hun religieuze overtuigingen . Om de Halal-norm te ontvangen, moet een vleesproduct afkomstig zijn van een acceptabele bron en geslacht zijn volgens deze wetten en regels. De islamitische wet vereist dat dieren goed behandeld worden, natuurlijk voedsel eten en geen hormonen of antibiotica krijgen.
Wat mag je NIET eten? Varkensvlees en vlees van vleesetende dieren. Het varken is een alleseter en daardoor een onrein dier in de ogen van moslims. Orthodoxe moslims zullen ook geen producten eten of gebruiken die afkomstig zijn van een varken (bijvoorbeeld varkensvet, gelatine of borstels van varkenshaar).
De nieuwe kipleveranciers van KFC zijn niet halal-gecertificeerd en de Nederlandse KFC restaurants verkopen sinds 1 januari 2013 geen kip meer van halal-gecertificeerde leveranciers.
"Als je zelf geen gewetensbezwaren tegen het eten van halalvlees hebt, kun je halalvlees gewoon eten. Maar als je dat in een kring van medechristenen doet en sommige mensen hebben daar wél moeite mee, of het zou een groot probleem voor hen kunnen worden, dan ga je naar een andere slager."
Meer smaak, minder zorgen
Door voor grasgevoerd halal vlees te kiezen, weet je zeker dat je kiest voor kwaliteit. Het vlees is malser, voller van smaak en het komt van dieren die in harmonie met de natuur leven.
Dieren die gespleten hoeven hebben, maar hun voedsel niet herkauwen worden als onrein bestempeld. Het varken wordt dus als onrein bestempeld, het heeft gespleten hoeven, maar het herkauwt zijn voedsel niet. Het varken is een omnivoor oftewel een alleseter en dat laatste maakt het onrein.
Halalvlees wordt, net als biologisch vlees, geproduceerd van dieren die met gras zijn gevoerd en die niet zijn behandeld met antibiotica of groeihormonen . Bovendien wordt het slachtritueel beschreven als respectvoller voor de dieren (Aghwan et al., 2016; ITC, 2015).
Carrasco et al (2022) leggen ook de voordelen uit die halalvoedsel biedt, op basis van hun onderzoek waaruit blijkt dat halalvlees een gezonder lipidenprofiel heeft , wat een positieve invloed kan hebben op het lichaamsgewicht, de spiermassa, het lichaamsvet en de antioxidantstatus bij niet-islamitische consumenten.
Om vlees halal te maken, moet het dier op een bepaalde manier geslacht worden en moet al het bloed uit het vlees worden gehaald. Het vlees moet ook gezegend worden voordat het wordt geconsumeerd . Het belangrijkste verschil tussen halal en andere soorten voedsel is hoe ze het dier slachten.
Zoek eens naar de aflevering van de Keuringsdienst van Waarde over halal vlees. Al het vlees in Nederland moet tegenwoordig voldoen aan minimaal één ster van het Beter Leven keurmerk, behalve (je raadt het al) halal vlees. Dat is dus goedkoop omdat er flink wordt bespaard op dierenwelzijn.
Consumptie en religie
Paling is in de ogen van de orthodoxe Jood volgens de spijswetten treife (niet koosjer). Binnen de islam bestaat hier discussie over, de meeste wetscholen menen echter dat paling haram (onrein) is.
Halal vlees is regulier vlees. Is niet vrij van antibiotica.
Waarom Halal vlees? Halal vlees is rein, omdat het geen bloed bevat. Er zijn maar een aantal dieren toegestaan die geschikt zijn voor consumptie zoals een schaap, rund en kip. De islam is een geloof dat over alle jaren heen de volledige godsdienstige behoefte van een grote groep voorziet.
Halaldieren kunnen ook niet worden behandeld met antibiotica of groeihormonen zonder de twijfel dat ze varkensvlees-gebaseerde ingrediënten kunnen bevatten. Niet alleen met koeienvlees, maar ook vis is inbegrepen. Moslims certificeren geen vis die op de boerderij is gekweekt, omdat de voeding onduidelijk is. Alleen in het wild gevangen vis is halal-gecertificeerd.
Halal-voedsel:
Vlees en gevogelte (bijvoorbeeld rundvlees, lamsvlees, geit, kalkoen, kip) van dieren die volgens islamitische principes zijn geslacht . Vis en zeevruchten worden over het algemeen als halal beschouwd.