De stoom van het water zorgt ervoor dat de inhoud niet warmer wordt dan 100 graden. Het kookpunt van water ligt immers niet hoger dan deze temperatuur. Ideaal voor ingrediënten die bij rechtstreekse verhitting wel heter kunnen worden en daardoor kunnen verbranden of schiften.
Au bain-marie is het bereiden of verwarmen van ingrediënten boven een heet waterbad. Door een hittebestendige kom op een pan boven een laagje kokend water te plaatsen, wordt deze verwarmd door de stoom.
Als je ervoor kiest om chocolade au bain-marie te smelten, let dan goed op dat er geen water bij de chocolade komt. Indien er toch water bij de gesmolten chocolade komt, klontert de chocolade en kun je opnieuw beginnen.
WARM WATERBAD
Door het water te verhitten, ontstaat er warme condens die de kom geleidelijk zal verwarmen. Water heeft een kookpunt van 100 graden, waardoor de temperatuur via au bain-marie verwarming nooit hoger dan 100 graden kan worden.
Au bain-marie in de oven
Deze vul je met kokend water. In de braadslede zet je het gerecht wat je au bain-marie in de oven verder kookt. Op deze manier wordt de lucht niet te droog in de oven waardoor je geen vel krijgt op je vla of crème en en gaart je gerecht mooi tot maximaal 100 °C .
Au bain marie gebruik je wanneer je ingrediënten wilt verwarmen die gevoelig zijn om te schiften of snel te verbranden. Enkele voorbeelden: Chocolade smelt bij 45C en verbrand daarna al heel snel. Wanneer je chocolade wilt smelten doe dat dan altijd via de au-bain-marie methode.
Is de melk helemaal ontdooid, dan kun je hem nog 24 uur in de koelkast bewaren. Je kunt deze melk niet opnieuw invriezen en maar één keer opwarmen.
Breng in het steelpannetje een kopje (of twee) water aan de kook. De hoeveelheid water is afhankelijk van hoeveel je moet verwarmen of smelten. Hang de kom in het pannetje en let er op dat deze het kokende water niet raakt. Dan wordt de temperatuur namelijk te hoog.
Flesvoeding bewaren en opwarmen
De flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35 graden. Let op: Warm nooit restjes voeding opnieuw op! Daar zitten bacteriën in waar je baby ziek van kan worden.
En dan natuurlijk de ergste misser: verbrande chocola. Om te voorkomen dat de chocolade verbrandt, moet je regelmatig roeren zodat het gelijkmatig smelt. Verwarm de chocolade ook niet te lang. Het geeft niet als nog niet alle chocolade gesmolten is: de rest smelt alsnog vanzelf als je even wacht.
Is alle chocolade geschikt om te smelten? Ja in principe wel, dus of je nu melk, puur of wit hebt, het zal allemaal smelten. Pure chocolade en melkchocolade kan je prima van een huismerk kopen. Goedkope witte chocolade daarentegen smelt niet goed en wordt vaak korrelig.
Voor melkchocolade houd je de smelttemperatuur het best rond de 45°C. Na afkoeling zou je moeten uitkomen op 30 à 31 °C. Witte chocolade moet je het 'koudst' tempereren: niet hoger dan 45°C. De eindtemperatuur bedraagt vervolgens 28 à 29°C.
Witte chocolade: altijd au bain-marie
Witte chocolade smelten in de magnetron is niet handig. Door het lage verbrandingspunt is de kans groot dat het aanbrandt en niet meer bruikbaar is. Ook met de au bain-marie moet je de temperatuur van witte chocolade goed in de gaten houden.
Chocolade smelten in de magnetron
Het beste kun je de magnetronbestendige kom met stukjes chocolade op medium hoogte in de magnetron zetten, elke keer maar voor 20 tot 30 seconden. Dan even checken, doorroeren en weer verder, totdat de chocolade mooi gesmolten is.
Au bain marie is niet meer dan het verwarmen van ingrediënten in een kom, die je op een pan met (zacht) kokend water zet. Een waterbad als het ware. Zorg dat de kom het water niet raakt, zo wordt de inhoud gelijkmatig verhit. Het is een techniek om bijvoorbeeld chocola te smelten zonder dat deze kan verbranden.
Giet een klein laagje water in een pan (bijv 2 cm) Breng het water aan de kook en zet het vuur dan zacht. Hang een kom in de pan maar zorg ervoor dat de onderkant van de kom niet het water in de pan raakt. Dit is een belangrijke stap want als de kom het water raakt, kan dit roet in het eten gooien.
Rijst- en pastagerechten kunnen besmet raken met de Baccillus Cereus-bacterie. Deze bacterie maakt gifstoffen aan die tot een voedselvergiftiging kan leiden. Je voorkomt een besmetting door het eten snel terug te koelen naar 4 graden, niet langer dan 2 dagen te bewaren in de koelkast en goed te verhitten voor gebruik.
Samenstellingen met 'au bain-marie' worden als één woord gespeld, tenzij de klinkers botsen. In samenstellingen komt er een extra streepje tussen de Franse delen.
Sla een paar keer zachtjes tegen de vorm om te zorgen dat het meeste van de chocolade er weer uit druipt. Zo vorm je de buitenste laag van de bonbon. Hoe langer je blijft tikken, des te dunner de buitenkant van de bonbon wordt. Laat de bonbonvorm enkele minuten op zijn kop liggen.
Voor een mooi gestold, glanzend en knapperig resultaat moet chocolade worden getempereerd. Tempereren is het smelten en vervolgens op de juiste temperatuur brengen van chocolade, waardoor er kristallen ontstaan die zorgen voor de hardheid, glans en krimpkracht van het afgekoelde eindproduct.