E621, of ook wel ve-tsin, MSG (monosodium glutamaat) of gistextract genoemd is een voedingsadditief. Door de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) is de smaakmaker goedgekeurd en heeft het een e-nummer gekregen.
Gistextract is een smaakstof, verkregen uit bakkersgist of biergist. Het wordt in de voedselbereiding gebruikt om voedingsmiddelen een hartige (umami) smaak te geven. Het kan dienen ter vervanging van zout, bijvoorbeeld als dat om gezondheidsredenen achterwege dient te worden gelaten.
E621 Mononatriumglutamaat
Mononatriumglutamaat is ook wel bekend als glutamaat, MSG of Ve-tsin. Het is een bouwsteen van eiwit en wordt gebruikt als smaakversterker. MSG smaakt als iets wat we 'umami' noemen: Japans voor hartig.
Bij een overmatig gebruik van E621, kun je mogelijk last krijgen van migraine, hartkloppingen, hoge bloeddruk, eczeem, buikpijn, slapeloosheid, hyperactiviteit en opgezwollen ledematen en lippen. Vooral wanneer je gevoelig bent voor deze stoffen, kun je meer last krijgen.
Ze zitten in eiwitten in je lichaam, maar ook in dierlijke producten zoals varkensvlees, rundvlees, kip en vis. Het glutaminezuur dat in voedingsmiddelen wordt gebruikt, wordt gemaakt met behulp van bacteriën.
En daar zijn inmiddels genoeg aanwijzingen van bekend dat het schadelijk is voor de gezondheid. Ook het veelvuldig gebruik van gist en producten met gistextract zorgt voor een vermindering van de weerstand en meer klachten. Het is een tegennatuurlijke vertering die het lichaam verzwakt.
E621, of ook wel ve-tsin, MSG (monosodium glutamaat) of gistextract genoemd is een voedingsadditief. Door de EFSA (Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid) is de smaakmaker goedgekeurd en heeft het een e-nummer gekregen.
Monosodium glutamate is een smaakversterker en ook bekend als MSG/MNG of vetsin. Het is een mononatriumzout van glutaminezuur. MNG komt voor in tomaten, parmezaanse kaas, aardappelen, paddenstoelen en andere groenten en fruit (wiki). Ik lees op de site van het voedingscentrum dat het zelfs voorkomt in moedermelk.
Kun je producten met smaakversterkers beter niet eten? Sommige mensen willen smaakversterkers of E-nummers toch liever vermijden. Het is voor mensen die geen klachten ervaren niet nodig smaakversterkers of E-nummers te vermijden, maar er is niets op tegen.
E621. Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken.
Smaakversterker E-621 is een stof die van nature voorkomt in zeer eiwitrijke producten. Het is de zoutvorm van glutaminezuur, een natuurlijk aminozuur. Naast dit glutamaat bestaat het uit zout en water. De smaakversterker wordt ook wel MSG genoemd, de Engelse afkorting voor de naam monosodium glutamate.
Dieetbeperkingen : Geen. Glutaminezuur en glutamaten kunnen gebruikt worden door alle religies, vegetariërs en veganisten. Ze bevatten geen gluten.
Gistextract wordt uit een natuurlijk proces gemaakt. Uit verse gist wordt een soort bouillon getrokken, het extract. Hierbij worden gist-eiwitten afgebroken tot aminozuren door de enzymen die van nature in het gist voorkomen. Eén van die aminozuren is het eerder genoemde glutaminezuur.
Gist-extract en E 621.
Veel minder zout dan een bouillonblokje
En het fijne is dat Marmite maar liefst vijf keer zo weinig zout bevat dan het bekende bouillonblokje. Daarnaast bevat het ook nog eens allerlei B-vitamines. Hallelujah! Perfect als vegetarische smaakmaker voor vele soepen en sauzen en toch die gewenste, zoute smaak.
Als alternatief is Herbamare aan te bevelen. Dit is zout met biologische kruiden. Het ruikt en smaakt erg lekker en is een directe vervanger voor Aromat.
Uit onderzoek is gebleken dat het optimale smaakresultaat wordt bereikt bij 0.3% vetsin in een gerecht. Een klein snufje dus. Als je meer gebruikt wordt het niet extra lekker, maar juist viezer. Eventueel vervangen met: niets.
Ve-tsin kan ook vervangen worden door een schepje kippenbouillonpoeder of paddenstoelenbouillonpoeder.
MSG heeft in bepaalde hoeveelheden een negatieve invloed op onze gezondheid. Grotere hoeveelheden E621 verhogen namelijk de hoeveelheid glutamaat in ons bloed (4). Volgens de EFSA kun je last krijgen van verschillende klachten als je per dag meer dan 42,9 tot 150 milligram MSG per kilo lichaamsgewicht binnenkrijgt (5).
Binnen de E-nummers vallen de smaakversterkers allemaal onder de 600-groep. Dat wil zeggen dat alle smaakversterkers een E-nummer hebben dat begint met E6. De meest beruchte in deze groep is de smaakversterker E621, Mono Sodium Glutamaat of MSG.
Over het algemeen komt een gist allergie niet vaak voor. Wanneer jouw lichaam klachten geeft na het eten van gist, dan gaat het doorgaans niet om een allergische reactie. Het is namelijk eerder een intolerantie. Bij een voedselintolerantie geeft jouw lichaam een IgG-reactie op de gist.
E211 – Natriumbenzoaat
Natriumbenzoaat is een conserveermiddel dat bacteriën, gisten en schimmels doodt in zure producten zoals vruchtendranken. Er zijn aanwijzingen dat natriumbenzoaat in een reactie met vitamine C die aanwezig is in het lichaam, kan leiden tot het ontstaan van benzeen, wat kankerverwerkend is!
Epos Natriumbenzoaat E211 is een conserveermiddel waarmee je de vorming van schimmels in je producten tegengaat, waardoor je de producten langer kunt bewaren. Het witte poeder heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en is vrij van allergenen (er kan sprake zijn van kruisbesmetting).
Fruit: boordevol e-nummers
Dat is best gek. Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.