3. Een regendouche is altijd te combineren met een handdouche. Handig voor wanneer je een stevigere straal wilt hebben voor het uitspoelen van je haar. Overigens kun je bij een sommige regendouches ook de straalsoort instellen.
Met een regendouche is je hele lichaam in een keer lekker warm. Toch is er wel een klein verschil tussen de regendouche en de stortdouche. Uit een regendouche komen wat fijnere straaltjes en uit een stortdouche weer wat dikkere stralen.
Een handdouche is in principe een douchekop, maar dan op een handzaam formaat. Ideaal om bijvoorbeeld snel even iets af of uit te spoelen met een kleinere hoeveelheid water, zonder dat u daar de complete douche voor aan hoeft te zetten.
Vraag: Kan overal een regendouche geplaatst worden? In principe kunt u overal waar warmwatertoevoer en koudwatertoevoer is met een afvoermogelijkheid een regendouche plaatsen. Waar u rekening mee moet houden is dat op de plek waar u de regendouche wilt plaatsen voldoende waterdruk is.
Gemiddeld stroomt er bijna negen liter water per minuut door een normale douchekop. Een regendouche verbruikt gemiddeld wel twintig liter per minuut. In Nederland douchen we gemiddeld acht minuten per dag. Oftewel, met een regendouche verbruik je dagelijks zo'n 90 liter water meer dan met een normale douche.
Een warme regenbui
Een regendouche heeft een veel bredere douchekop dan een gewone douchekop. Het voelt als een warme regenbui die over je heen valt. Je snapt nu waar de naam 'regendouche' vandaan komt. Door de vele waterstralen en fijne druppels wordt het water beter over je lichaam verdeeld dan bij een gewone douche.
Voor een regendouche wordt er een cv- ketel met een warmwaterklasse van minimaal CW4 geadviseerd. Een gemiddelde regendouche van Bruynzeel heeft een waterdoorstroom bij 1 bar van 10,5 L/min, bij 2 bar van 14 L/min en bij 3 bar van 17 L/min.
Een regendouche zorgt namelijk voor ultiem douchecomfort: niet alleen een fijne, zachte straal, maar ook nog eens een breed verspreid. Helaas kan een bredere straal ook voor meer waterverbruik zorgen. Anno 2021 zijn waterverbruik en waterverspilling, milieu en duurzaamheid regelmatig terugkerende onderwerpen.
Een gemiddelde regendouche verbruikt ongeveer 15-20 liter warm water per minuut, dit betekent dat in de meeste gevallen een CW4 cv-ketel voldoende is. Wil je op meerdere plaatsen tegelijkertijd warm water gebruiken (bijvoorbeeld in de douche en de kijken) dan raden we een CW5 cv-ketel aan.
Ga voor een waterbesparende regendouche
Niet alleen het aanschaffen van een regendouche kost over het algemeen wat meer dan een normale douche, een regendouche verbruikt vaak ook meer water en energie. Dit kan bij sommige regendouches oplopen tot 20 liter water per minuut.
U kunt de waterdruk verhogen door uw douchekop te vervangen. Het kan zijn dat u een douchekop gebruikt die vraagt om meer waterdruk dan een normale douchekop. Een regendouche en een stortdouche gebruiken meer water per minuut dan een waterbesparende douchekop, waardoor het water sneller aangevoerd moet worden.
Gemiddeld waterverbruik van een regendouche
Waar u bij een normale douche ongeveer 9 liter warm water per minuut verbruikt, kan dat bij een regendouche oplopen tot 20 liter per minuut. Als u bedenkt dat wij gemiddeld 8 minuten douchen dan verbruikt u per douchebeurt ongeveer 90 liter meer dan bij een normale douchekop.
Een regendouche van klasse Z is het meest zuinig. Een regendouche van klasse A of Z wordt ingedeeld als een waterbesparende regendouche, omdat je verbruik daar gemiddeld lager ligt dan bij een gewone douche.
Idealiter moet de afstand tussen de douche en je hoofd tussen de 20 en 30 centimeter zijn. Als je 1,70 meter lang bent, is de ideale installatiehoogte voor een regendouche ongeveer twee meter. Als de afstand tussen de douchekop en je lichaam te groot is, koelt het water te veel af.
Als je voldoende aan een CW4 klasse verwarmingsketel hebt, ga dan geen CW5 ketel kopen. Dat scheelt niet alleen in de aanschafprijs. Ook in gebruik is een CW4 cv-ketel zuiniger.
Bij een hoog waterverbruik zoals een stortdouche gebruik je 22mm (koperen buis) of 20mm (meerlagenbuis).
Het is aan te bevelen dit regelmatig te doen voor een optimaal functionerende douchekop met maximale doorstroom. Hoe vaak u deze moet ontkalken is afhankelijk van uw waterhardheid. In Nederland is het water gemiddeld zo'n 8 dH. Met deze waterhardheid zult u de douchekop na ongeveer twee tot drie weken moeten ontkalken.
Daarentegen kan het wel fijn zijn om de regendouche zo hoog mogelijk op te hangen, zodat je optimaal kunt genieten van deze speciale douche. In de ideale situatie ongeveer 30 centimeter ruimte zitten tussen de douche en je hoofd.
Overal in huis of in elk appartement de waterdruk verhogen
De waterdruk verhogen kan meestal eenvoudig met een hydrofoorpomp. Je plaatst deze het liefst op de plek waar de waterleiding een gebouw of woning binnenkomt, dus net na de watermeter.
Gevolgen van een te hoge waterdruk zijn: Warm water ontsnapt uit de ketel via het overdrukventiel. Waterschade bij de vloer en wanden bij je CV-Ketel. Het ergste wat kan gebeuren is dat de leidingen springen door de te hoge druk, waardoor de hele cv-installatie leegloopt.
Bij een lagere druk dan 1,5 bar kan de cv-installatie het water niet goed rondpompen. Bij minder dan 1 bar kan de pomp zelfs kapotgaan. Is de druk hoger dan 2 bar, dan slijt de pomp te snel, en bij meer dan 3 bar kan er lekkage ontstaan doordat een leiding barst.