Officiële namen van feestdagen, zoals Kerstmis, schrijven we met een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen, zoals kerst, schrijven we met een kleine letter. Samenstellingen met kerst schrijven we klein: kerstavond, kerstbal, kerstdag, kerstfeest, kerstkaartje, kerstvakantie.
Officiële namen van feestdagen schrijven we met een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen van feestdagen schrijven we met een kleine letter. Samenstellingen met namen van feestdagen schrijven we klein.
Feestdagen: hoofdletter
Namen van officiële feestdagen krijgen een hoofdletter. In de officiële spelling wordt alleen Kerstmis als 'officiële feestdag' aangemerkt. Daarom krijgen kerst, eerste kerstdag, tweede kerstdag, kerstavond, kerstfeest, kerstochtend en kerstmorgen officieel altijd kleine letters.
Hoofdletters gebruik je alleen voor namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen. Ook afleidingen van namen en namen in samenstellingen schrijf je met een hoofdletter.
In Nederland worden deze woorden klein geschreven wanneer de voornaam of de voorletters voorafgaan: de heer Jan van den Berg en mevrouw M. de Vries, maar met een hoofdletter als voornaam of voorletters ontbreken: de heer Van den Berg en mevrouw De Vries.
Het eerste lidwoord of voorzetsel van de achternaam krijgt een hoofdletter als er geen voornaam, voorletter(s) of deel van de achternaam aan voorafgaan: meneer Op de Beek, mevrouw Van Dijk enzovoort.
Kerstmis is de naam van een religieus feest, dus begint met een hoofdletter. De dienst in de kerk is 'de kerstmis'. Kerst is een déél van de naam van het religieuze feest Kerstmis. Deze woorden krijgen geen hoofdletter: kerst, eerste kerstdag en tweede kerstdag, kerstfeest, kerstmis, kerstavond en kerstochtend.
Het Groene Boekje schrijft voor dat namen van feestdagen en feesten altijd een hoofdletter krijgen.
Officiële namen van feestdagen, zoals Moederdag, schrijven we met een hoofdletter. Samenstellingen met Moederdag schrijven we klein: moederdagcadeau.
De namen van de maanden worden klein geschreven.
Als we verwijzen naar de feestdag (1 januari), schrijven we Nieuwjaar met een hoofdletter. Officiële namen van feestdagen, zoals Nieuwjaar, krijgen een hoofdletter.
'Ik wens je een gelukkig nieuwjaar' staat dus gelijk aan 'Ik wens je een gelukkig 2022 (of 2023, enz.). ' Op voorbedrukte wenskaarten zijn hoofdletters tamelijk gangbaar in bijvoorbeeld 'Prettige Kerstdagen en een Gelukkig Nieuwjaar'. Daar is weinig bezwaar tegen.
De hoofdregel voor de schrijfwijze is als volgt: officiële namen van feestdagen worden met een hoofdletter geschreven. Het is dus Kerstmis met een hoofdletter. De woorden kerst en eerste kerstdag schrijf je met kleine letters, net als kerstavond, kerstfeest, kerstkransje en kerstdiner.
Het feest zelf wordt met een hoofdletter gespeld. Samenstellingen met 'halloween-' worden met een kleine letter gespeld.
De correcte spelling is oud en nieuw, met kleine letters.
De spelling Oud en Nieuw* is niet correct. Officiële namen van feestdagen, zoals Nieuwjaar, schrijven we met een hoofdletter.
Schrijf woorden waarmee we de tijd indelen, zoals dagdelen, dagen, maanden en seizoenen, klein. Ze worden als soortnamen beschouwd.
Schrijf je de maand oktober/october met een c of met een k? En is de kleine letter juist of moet het een hoofdletter zijn? De juiste spelling van de tiende maand is oktober, met een k en een kleine letter.
Feestdag met een hoofdletter
De hoofdregel voor de schrijfwijze van feestdagen is als volgt: het woord waarmee we een feestdag benoemen, schrijven we met een hoofdletter. De goede schrijfwijze is dus Pasen.
De bijbelse Jezus is 2 jaar jonger dan de historische Jezus. Hij is niet op 25 december in het jaar 0 geboren, maar op 17 juni in 2 voor Christus. Conclusie: onze jaartelling is 2 jaar te laat begonnen. En bovendien vieren we kerst in het verkeerde jaargetijde.
Jezus is geboren ca 4 v. Chr., rond de tijd dat Herodes de Grote stierf. Hij bracht zijn kinder- en jeugdjaren door in Nazareth in Galilea. Hij werd gedoopt door Johannes de Doper.
Christenen in Mauritanië hebben eind december ook geen reden voor een feest. In het land zijn weliswaar enkele kerken te vinden, maar deze zijn alleen toegankelijk voor buitenlanders. Mauritaniërs zelf mogen zich niet bekeren tot een ander geloof dan de islam, anders wacht hen de doodstraf.
Hoogleraar (titel: prof.): De hooggeleerde heer/vrouwe. Aanspraak: professor. Arts (titel: drs. met achter naam Arts): De weledelgeleerde heer/vrouwe (tenzij gepromoveerd, zie doctor).
Bij communicatie met een docent, assistent of administratief personeel gebruik je het beste een formele aanspreking zoals 'Geachte professor', 'Geachte mevrouw' of 'Geachte heer '. Als de ontvanger heeft aangegeven dat je zijn of haar voornaam mag gebruiken kan je 'Beste ....' als aanspreking gebruiken.