Alliine is de stof in knoflook die bij het pletten of kneuzen ervan wordt omgezet in allicine. Allicine is de actieve stof in knoflook. Allicine is ook verantwoordelijk voor de specifieke geur die knoflook afgeeft.
Ook voor gezonde mensen heeft allicine een positieve en preventieve werking. Door de allicine bouwt het lichaam bijvoorbeeld meer weerstand op, ondersteunt het de hart- en bloedvaten, draagt het bij aan het immuunsysteem en verantwoord cholesterolgehalte. Bij knoflook wordt vaak gedacht aan de onaangename mondgeur.
Verse knoflook bevat ongeveer 1% alliine. Eén milligram alliine wordt omgezet in 0,458 mg allicine. De hoeveelheid allicine in knoflookpreparaten is afhankelijk van de bereidingswijze.
Je kunt knoflook gebruiken voor je gezondheid; bijvoorbeeld voor een gezond cholesterolgehalte en een goede bloeddruk. Om die reden wordt het ook toegevoegd aan voedingssupplementen. Een aangenaam voordeel van een supplement is dat het geen nare geur geeft.
Hoeveel knoflook per dag is gezond? We bevelen aan om 200 - 400 mg Allium sativum extract per dag te nemen. Dat komt meestal neer op één of twee knoflookcapsules per dag. Er zijn geen nadelige bijwerkingen of interacties met medicatie bekend van hoge doseringen.
"Rauwe knoflook die goed fijngehakt of -geperst is en een paar minuten heeft gerust, bevat de meeste antioxidanten", zegt Blatner. "Door het pletten van de knoflook worden namelijk veel van de gezonde plantaardige stoffen, zoals allicine, geactiveerd. Als je knoflook verhit, gaan meer van die stoffen verloren."
Ook wordt knoflook gebruikt als middel om spijsvertering problemen, ademhalingsziektes en schimmelinfecties te behandelen. Dankzij de ontstekingsremmende werking en het hoge gehalte aan antioxidanten is knoflook zelfs een geweldige aanvulling op behandelingen voor artritis, kanker en diabetes.
Is te veel knoflook goed? Nee, het is niet aan te raden om meer dan drie knoflookteentjes per dag te eten. Een gevolg van een teveel aan knoflook kan bijvoorbeeld duizeligheid vanwege bloedarmoede zijn, of dat rode bloedcellen aangetast worden.
Het eten van knoflook wordt vaak aangeraden om je bloeddruk te verlagen. Dit is ook echt bewezen in onderzoeken. Knoflook bevat namelijk het stofje allicine.Dit zorgt ervoor dat de spiercellen in je bloedvaten ontspannen en de bloeddruk kunnen laten zakken.
bloeddrukverlagend. de oxidatie van voornamelijk vetzuren en cholesterol wordt geremd. het tegengaan van plaquevorming in de vaten. de stofjes in daslook, ui en knoflook werken antischimmel, antiviraal en antibacterieel.
Knoflook staat er om bekend dat het goed is voor je immuunsysteem, en dit zorgt ervoor dat je minder vaak ziek en verkouden wordt. Uit onderzoek van de Medical University Maryland blijkt dat als je gedurende twaalf weken elke dag een knoflook supplement gebruikt, je je verkoudheid met 63 procent kunt verlichten.
Knoflook is absoluut gezond en bevat heel wat vitamines en mineralen. Het bevat onder andere vitamine A, vitamine B1, vitamine B3, vitamine B5, vitamine C, mangaan, seleen, fosfor, koper en calcium. Bovendien is het ook arm aan calorieën, dus je kan er lekker veel van gebruiken.
Verse knoflook vs gedroogde
Qua smaak is de verse variant vooral wat minder scherp. Verse knoflook is dus wat milder, verfijnder en delicater dan je van gedroogde knoflook gewend bent. Het is daarbij ook lichter verteerbaar en de geur blijft minder lang aanwezig in je adem – mooi voordeel.
Knoflook is gezond voor de luchtwegen en de reinigende werking van de lever. Ook is aangetoond dat knoflook goed is voor behoud van normale cholesterolgehaltes in het bloed en ondersteunend werkt voor hart en bloedvaten. Omdat knoflook ook de bloedsomloop ondersteunt kan het ook helpen bij zware benen.
De medische voordelen van knoflook
Het poeder werkt net als de verse variant als ontstekingsremmer en is daarnaast in staat om de bloeddruk en het cholesterolgehalte te verlagen. Ook zit het boordevol vitamines.
Wat je beter niet kunt eten bij een hoge bloeddruk is bijvoorbeeld 'verborgen' suiker. Dit vind je in crackers, koekjes, maar ook in veel frisdranken. Je kunt ook bij voorkeur kiezen voor volkoren producten, vanwege de extra vezels, in plaats van wit brood, witte pasta en witte rijst.
Water houdt je bloeddruk op peil
Een hoge bloeddruk is ongezond. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen die voldoende water drinken een lagere bloeddruk hebben.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken en de weerstand op peil te houden. Bijkomende klachten zijn vaak goed te behandelen met zelfzorgmiddelen.
Is prei gezond? Prei is een groente en groente staat in de Schijf van Vijf. Net als andere groentesoorten bevat prei veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Het donkergroene gedeelte van de prei bevat de meeste vitamines en mineralen.
Het enige nadeel is dat de smaak van je ui of knoflook hierdoor kan veranderen en een beetje bitterder wordt (zeker als je 't rauw eet), wat niet altijd smakelijk is in bepaalde gerechten. Of je 't er dus uithaalt of niet, is eigenlijk je eigen keuze.
KNOFLOOK EN KALIUM
100 gram knoflook levert een gezonde dosis van 20% van de ADH kalium. Kalium is onder andere goed voor de spieren, het zenuwstelsel goed en de bloeddruk in je lichaam.