Als een kat honger heeft, zal ze haar prooi vrijwel helemaal opeten. Vrijwel niets blijft over. Na het verorberen van een vogel resten slechts veren, de snavel en de pootjes.
Honden en katten kunnen een niet-eetbaar voorwerp inslikken dat wel door de slokdarm past, maar dat vast komt te zitten in de maag of de darmen. Er zit dan een vreemd voorwerp in het maagdarmkanaal.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Een stukje gekookt ei of roerei (zonder peper en zout) kun je ook als snack gegeven worden.
Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.
Rauw ei is gezond voor hond & kat
Eieren zitten vol met goede voedingsstoffen zoals vitamine A, B, De en E, eiwitten, mineralen, anti-oxidanten en goede vetten die de vacht gezond houden. De schil zit ook nog eens vol calcium. Een ei kan dus een goede aanvulling zijn voor de dagelijkse voeding van je hond of kat.
Rundergehakt is het gemakkelijkst om aan jouw kat te voeren en het is ook een goedkopere optie, dus dat is de beste keuze, maar de lever levert alle voedingsstoffen die ze nodig hebben, dus houd daar ook rekening mee.
De KNMvD, de beroepsvereniging van dierenartsen, raadt het voeren van rauw vlees aan honden en katten af.
Wanneer katten een tekort hebben aan bepaalde voedingstoffen kunnen zij niet-eetbare objecten likken of gaan eten. Onderliggende oorzaken zijn bijvoorbeeld: problemen met de schildklier (bijvoorbeeld door een tumor), kanker, loodvergiftiging, parasieten in de darmen, buikvliesontsteking.
Sabbelen aan dekentjes, knuffels of op andere katten valt ook onder pica. Wanneer een kat sabbelt, zuigt of likt aan niet-eetbare materialen probeert de kat zich gerust te stellen. Door dit gedrag telkens te herhalen maakt hij geluksstofjes aan in zijn brein. De kat kan op deze manier beter omgaan met spanning.
Het duurt zo'n 22 minuten om een kleine maaltijd te verteren als de kat nuchter is tot wel 7.5 uur in het geval van een hele volle maag. Gemiddeld is de kattenmaag na 3 uur leeg. Een maaltijd kan de maag pas verlaten als de vorige verteerd is.
Katten smullen van kaas, vlees & vis
Smaken waar katten bijna altijd wild van worden is kaas, maar ook vlees en vis zijn favoriet. Kaas wordt gemaakt van melk en op deze smaak zijn kittens vanaf hun geboorte al dol. Natuurlijk omdat hun moeder ze als kitten melk gaf om snel groot en sterk te worden.
1 Pel een banaantje. In bananen zitten kalium en vezels, en die kunnen katten goed gebruiken. Bovendien kunnen ze dit zachte fruit makkelijk eten. Van de suiker in dit fruit moeten ze niet te veel binnenkrijgen, maar een klein stukje banaan op zijn tijd kan geen kwaad.
Mocht je toch zelf een volledige maaltijd serveren voor je poezen … wat zou je op het menu zetten? “Beetje gekookte kabeljauw, wat garnalen, beetje gekookte kip … Om katten via je eigen kookkunsten volledig van voedsel te voorzien, heb je wel recepten nodig, want bij volledig kattenvoer hoort ook bot en huid etc.”
Katten kunnen veilig rijst eten. Het is niet giftig voor katten, maar het is geen noodzakelijke toevoeging aan hun dieet. Als jouw kat dus al alle noodzakelijke voedingsstoffen in zijn kattenvoer heeft gekregen, krijgt hij geen extra voedingswaarde binnen door het eten van rijst.
Rauw vlees of rauwe vis
Je mág je kat vers vlees of verse vis geven, maar zorg ervoor dat je het eerst genoeg verhit. Rauw vlees of rauwe vis bevatten soms gevaarlijke bacteriën zoals salmonella of E. coli die een voedselvergiftiging kunnen veroorzaken.
Allereerst is vis een belangrijke bron van eiwitten, of u nu een kat bent of een kattenbezitter. Dat betekent dat het pond voor pond een goede hoeveelheid eiwitten oplevert dat zeer bruikbaar is voor de organen van katten.
Katten kunnen dus wel goed tegen kou, maar houden er niet zo zeer van. Ze zoeken graag de warmte op. Zorg er daarom voor dat een kat gemakkelijk weer het huis in kan, bijvoorbeeld via een kattenluikje. Let wel goed op, wanneer de vacht van een kat nat is, isoleert deze een stuk minder goed.
Een kat heeft geen melk nodig als onderdeel van zijn voeding. Hij kan er zelfs diarree van krijgen. Melk bevat veel lactose, een stofje waar de meeste katten niet mee overweg kunnen. Voor het verteren van lactose is het enzym lactase nodig, oudere katten hebben dit enzym vaak niet meer.
Zoals je in meerdere blogs van ons kunt lezen, zijn omega-3 vetzuren erg goed voor katten. Ook zalm bevat zéér veel omega-3 vetzuren welke erg werkzaam kunnen zijn bij stress, huid- en vachtproblemen en meer. Tevens bevat zalm veel vitamine B12 en vitamine B6 die helpen tegen bloedarmoede en het verwerken van eiwitten.
Een normaal gezonde kat moet dagelijks tussen de 40 ml en 60 ml water per kilo lichaamsgewicht drinken. Uit zichzelf drinken ze niet zoveel maar katten moeten wel voldoende vocht binnenkrijgen om blaasproblemen en andere nierproblemen te voorkomen.
In de meeste gevallen heeft een kat niet genoeg thee binnen gekregen om er last van te krijgen. Mocht het wel zo zijn, dan is het aan te raden om contact op te nemen met een dierenarts. Het is dan belangrijk om aan te geven om welke theesoort het gaat en vergeet ook niet de hoeveelheid te vermelden.
Mocht u uw kat toch melk willen geven dan is het belangrijk dat deze lactosevrij is. Kattenmelk die verkrijgbaar is in veel dierenspeciaalzaken is lactosevrij en zou dus gegeven kunnen worden. Pas wel op dat u dit meer als een “traktatie” gebruikt.