Volgens artikel 1 van de Grondwet is discriminatie verboden. Daarnaast zijn er wetten voor gelijke behandeling. Deze zorgen ervoor dat mensen geen ongelijke behandeling krijgen op basis van bepaalde kenmerken. Er staat een aantal discriminatiegronden in de wet, zoals ras, godsdienst en leeftijd.
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Iemand die zich hieraan schuldig maakt wordt gestraft met een gevangenisstraf van maximaal één jaar of een geldboete van maximaal € 8.700,00. Wanneer dit vaker gebeurt of in groepsverband (2 personen of meer), dan wordt de maximale gevangenisstraf verdubbeld naar twee jaar en een geldboete van maximaal € 21.700,00.
In het Wetboek van Strafrechtzijn de grondvormen van discriminatie strafbaar gesteld, namelijk het in het openbaar beledigen, het aanzetten tot haat, discriminatie of geweld en het bij de uitoefening van ambt, beroep of bedrijf discrimineren van personen wegens ras, godsdienst, levensovertuiging, geslacht, seksuele ...
Discriminatie melden helpt
Meestal in dialoog met de wederpartij, soms door vervolgstappen als een procedure bij de Commissie Gelijke Behandeling of aangifte bij de politie. Daarnaast biedt Het Bureau Discriminatiezaken u een luisterend oor, ondersteuning, begeleiding en advies.
Als je gediscrimineerd wordt, kun je aangifte bij de politie doen. We nemen je aangifte op en gaan deze onderzoeken. We sturen het verhaal, waarin staat wat er is gebeurd, zo snel mogelijk naar justitie.
Artikel 1 van de Nederlandse grondwet zegt: 'Allen die zich in Nederland bevinden worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie op welke grond dan ook is niet toegestaan. ' De gelijkheid geldt dus uitdrukkelijk niet alleen voor Nederlanders, maar voor iedereen die zich in Nederland bevindt.
Voor bewijs van discriminatie is er een omkering van bewijslast. Bij het inleiden van een zaak moet het slachtoffer de feiten kunnen aantonen die het bestaan van een discriminatie, verband houdend met een beschermd criterium, doen vermoeden.
Discriminatie kan als persoonlijke en als geïnstitutionaliseerde discriminatie voorkomen.
Iedereen die zich gediscrimineerd voelt, kan een klacht indienen bij het College voor de Rechten van de Mens. Het College mag alleen zaken behandelen die vallen onder de wetten voor gelijke behandeling.
Artikel 1 van de Grondwet biedt een belangrijke basis voor de bestrijding van discriminatie in Nederland en daarmee voor het bevorderen van gelijke behandeling voor iedereen. Het artikel is nader uitgewerkt in het strafrecht en in de wetten over gelijke behandeling.
Volgens artikel 1 van de Grondwet is discriminatie verboden. Daarnaast zijn er wetten voor gelijke behandeling. Deze zorgen ervoor dat mensen geen ongelijke behandeling krijgen op basis van bepaalde kenmerken. Er staat een aantal discriminatiegronden in de wet, zoals ras, godsdienst en leeftijd.
1509 Discriminatie op de werkvloer is bij wet verboden. Toch krijgen werknemers nog vaak te maken met discriminerend gedrag van leidinggevenden en collega's. Als werkgever ben je verplicht om je werknemers te beschermen.
Racist = ...un eigen bevolkingsgroep superieur is aan andere bevolkingsgroepen. Zij uiten hun haat vaak door te discrimineren op grond van ras, huidskleur en afkomst. Soms gebruiken ze ook geweld.
1. Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
De overheid moet de volksgezondheid in Nederland bevorderen en ze moet zorgen voor voldoende goede woningen. Verder schept de overheid voorwaarden voor ontplooiing en vrijetijdsbesteding. De overheid treft maatregelen ter bevordering van de volksgezondheid.
In Nederland heb je het recht om bij het bevoegd gezag een schriftelijk verzoek in te dienen. Bijvoorbeeld als je een klacht hebt over het optreden van de overheid. Ieder heeft het recht verzoeken schriftelijk bij het bevoegd gezag in te dienen.
Als iemand geen baan als koerier krijgt omdat hij of zij geen rijbewijs heeft, is dat volkomen terecht. Maar als iemand niet wordt aangenomen omdat hij of zij gekleurd, vrouw, moslim of homo is, dan is er sprake van discriminatie. Vaak spelen vooroordelen hierbij een rol.
Discriminatie is in Nederland verboden. De Nederlandse wet kent zes mogelijke grondslagen van discriminatie: ras (racisme), godsdienst, levensovertuiging, geslacht (seksisme), seksuele geaardheid en handicap. Leeftijdsdiscriminatie staat niet in dit rijtje, alhoewel dit redelijk vaak voorkomt.
Ga het gesprek aan
Hij is verplicht om discriminatie op het werk te voorkomen. Maak bij hem melding van je klacht. Vertel wat het gedrag met je doet. En informeer welke maatregelen hij neemt om het gedrag te stoppen.
Klassieke grondrechten: de burgerlijke en politieke rechten. Dit zijn onder andere het kiesrecht, vrijheid van meningsuiting, recht op privacy, godsdienstvrijheid en het discriminatieverbod. Sociale grondrechten: de economische, sociale en culturele rechten.
Het is de vrijheid om het leven zoveel als kan zelf vorm te geven. Veel auteurs menen dat het begrip vrijheid centraal staat in de mensenrechten, dus dat de mensenrechten als belangrijkste doel hebben de twee soorten vrijheid in zo groot mogelijke mate te garanderen.
Als wij binnen een groep van gelijke gevallen de wet niet bij de meerderheid van die gevallen op dezelfde wijze toepassen, dan kunt u een beroep doen op het gelijkheidsbeginsel. Dit is de zogenaamde meerderheidsregel. Gelijke gevallen bekijkt de rechter per organisatieonderdeel van de Belastingdienst.