Angina Pectoris (hartkramp) is de pijn die u krijgt als een deel van de hartspier minder zuurstof krijgt dan nodig is. Dit zuurstofgebrek ontstaat meestal door een vernauwing van de kransslagaders van het hart.
Een witte angina (erythemato-etterige of pseudomembraneuze) wordt gekenmerkt door een wit of grijsachtig beslag op de oppervlakte van de amandelen. De amandelen zijn soms ook bedekt met witte punten (opstapeling van etter), die gemakkelijk kunnen worden losgemaakt. De lymfeklieren van de hals zijn soms gezwollen.
Bij de meeste mensen gaat een keelontsteking na een week tot 10 dagen vanzelf over. Een keelontsteking duurt dus meestal een dikke week. Dit geldt zowel voor volwassenen als bij kinderen.
Een keelontsteking of angina is een veel voorkomende kwaal, die heel vervelend kan zijn maar meestal onschuldig is. Ze geneest meestal vanzelf; antibiotica zijn doorgaans overbodig.
Een ontsteking van de keel gaat vaak gepaard met keelpijn en een sterk rood gekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. Ook andere symptomen komen voor bij een keelontsteking, zoals: Koorts.
De hoofdsymptomen van COVID-19 met de omikronvariant zijn vergelijkbaar met de bekende eerdere virusvarianten, te weten: luchtwegklachten en koorts. Verlies van reuk/smaak wordt bij een infectie door de omikronvariant minder vaak gerapporteerd dan bij eerdere virusvarianten en keelpijn lijkt juist vaker voor te komen.
Een amandelontsteking van de keel begint meestal met forse keelpijn en een sterk roodgekleurde keel. Soms is de keelpijn alleen aanwezig bij het slikken. De keelamandelen kunnen opgezwollen raken en er kunnen witte puntjes (puskopjes) op de amandelen te zien zijn.
Bij angina pectoris heb je pijn op de borst of hartkramp. De pijn treedt op als de hartspier te weinig zuurstof krijgt. In het begin merk je dit alleen als het hart harder moet werken, zoals bij inspanning. Later kun je er ook last van krijgen in andere situaties.
Angina: een pijnlijke keelontsteking. Keelpijn, hoest, gezwollen klieren, koorts... rode of witte angina is altijd pijnlijk, ongeacht de leeftijd. Deze keel- en amandelinfectie komt frequent voor, zowel bij kinderen als bij volwassenen, en is meestal goedaardig.
Kies voor zacht, smeerbaar beleg. Denk aan roomkaas, slaatje, groentespread, zacht fruit of fruitspread, vette vis, vis uit blik, zacht gebakken vis, roerei, omelet, rijpe avocado of ragout. Maak gerechten smeuïger door er een saus bij te serveren of door room, roomkaas of een scheutje bouillon of jus toe te voegen.
Meestal wordt een keelontsteking veroorzaakt door een virus. Antibiotica helpen dan niet. Als keelontsteking wel wordt veroorzaakt door een bacterie, zijn er verschillende soorten antibiotica die de arts kan voorschrijven: Penicilline-antibiotica.
Vermijd alcohol, pittig eten of koolzuurhoudende dranken. Rook niet. Zuigen op een zuurtje of dropje kan de klachten van een keelontsteking verlichten. Neem wat rust en belast de stem niet teveel.
Warme kruidenthee met honing
Heb je last van keelpijn? Warme thee met honing verzacht de keel en werkt tegen hoesten. Voeg er eventueel nog extra citroen aan toe voor extra vitamine C. Tip: vitamine C is hittegevoelig dus laat de thee dan wel wat afkoelen.
Aangezien een tonsillitis vaak veroorzaakt wordt door virussen, kan een afwachtende houding worden aangenomen. Bij een bacteriële infectie worden best penicillines (antibiotica) gegeven. Bij teveel sliklast en eventueel abcesvorming is soms intraveneuze toediening van antibiotica, vocht en pijnstilling aangewezen.
De amandelen zwellen op en kunnen erg rood worden en soms bedekt zijn in witte stippen of dik slijm. Slikken en praten kan lastig zijn. Ook kun je last hebben van hoesten, hoofdpijn, gezwollen lymfeklieren en oorpijn.
Als de middenoorontsteking wordt veroorzaakt door een bacterie, en u veel pijn heeft, kan uw arts een antibioticum voorschrijven, zoals amoxicilline. Amoxicilline doodt veel soorten bacteriën. Capsules, tabletten en drank beginnen na 1 tot 2 uur te werken; de injectie en het infuus werken meteen.
Als een besmet persoon hoest of niest, komen er minuscule druppeltjes met microben in de lucht. Daar kunnen ze door een tweede persoon ingeademd worden en vervolgens een angina veroorzaken. Ook rechtstreeks contact met besmet speeksel of neusvocht kan de virussen en de bacteriën overbrengen.
Vaak voorkomende klachten coronavirus
hoesten; benauwdheid; verhoging of koorts. plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).
Regelmatig koud water drinken of op een snoepje zuigen, kan helpen tegen de pijn. Neem bij heftige pijn paracetamol. Antibiotica hebben bij keelpijn meestal geen zin.
Angina pectoris kan voelen als een beklemmende, drukkende of benauwende pijn midden op de borst. Het voelt soms alsof er een knellende band om de borst zit. De pijn kan uitstralen naar bovenarmen, hals, kaak, rug of maagstreek en kan samengaan met zweten, misselijkheid of braken.
Bel of laat 112 bellen bij pijn op de borst, hartklachten of bij hevige pijn in een schouder. Zorg dat het slachtoffer zich niet inspant. Laat het slachtoffer zelf de beste houding kiezen. Leg bij benauwdheid het bovenlichaam iets hoger en bij flauwte en duizeligheid juist de benen iets hoger.
Bij pijn bij slikken is er sprake van een irritatie van de slijmvliezen in de keel. Dit geeft vaak een pijnlijk gevoel in de keel. Vaak gaat het slikken en spreken wat lastiger. Bij heftigere keelpijn kan er sprake zijn van een keelontsteking, waarbij meer klachten en ook koorts of opgezette klieren kunnen ontstaan.
Heeft u veel pijn, neem dan 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg. Als slikken erg pijnlijk is, vraag dan om oplostabletten of paracetamoldrank. Lees meer bij paracetamol. Als paracetamol in die hoeveelheid niet helpt, kunt u een NSAID (naproxen, ibuprofen of diclofenac) proberen.
Typische symptomen die horen bij een corona infectie zijn: keelpijn, neusverkoudheid, koorts, droge hoest en vermoeidheid. Ook slijm ophoesten, hoofdpijn en verlies van reuk en smaak komen voor. Bij de meeste mensen verdwijnen de klachten binnen één week, hoewel een hoestje soms langer kan aanhouden.
Positieve testuitslag, geen nieuwe test nodig
Als je positief bent getest op corona, daarna hersteld bent en geen nieuwe of ernstiger klachten hebt, is opnieuw testen bij de GGD binnen 8 weken niet zinvol. De PCR-test is heel gevoelig en kan lang positief blijven zonder dat je besmettelijk bent.