Airsoft apparaten zijn wapens die vallen onder categorie I, onderdeel 7, van de WWM ('voorwerpen die een ernstige bedreiging van personen kunnen vormen of die zodanig op een wapen lijken, dat voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn'). Dergelijke wapens zijn in principe verboden.
Airsoft is een schietsport die op verschillende manieren gespeeld kan worden: alleen of in teamverband, statisch en dynamisch, training maar ook wedstrijden (competitie). Het is een tactische teamsport waarbij sportiviteit, gameplay en de sociale component centraal staan.
Nee, het bezit van airsoftapparaten is in principe verboden. Alleen als je lid bent van de Nederlandse Airsoft- en Belangen Vereniging en 18 jaar of ouder bent, dan mag je een airsoftwapen hebben voor de beoefening van de airsoftsport.
Airsoftapparaten. Airsoftapparaten zijn veer-, gas- of luchtdrukwapens met een maximum schotkracht van 3.5 joules. Voor airsoftapparaten hoef je geen vergunning te hebben als je lid bent van een door de minister van Justitie en Veiligheid erkende airsoftsportvereniging.
Mensen hebben wel eens gehoord dat airsoft pijnlijker is dan paintball. Dit is echter een foute veronderstelling, het hangt er alleen maar vanaf hoe hard je het materiaal laat schieten d.m.v. de afstelling van de paintball of airsoft gun. In principe is het niet de bedoeling dat één van beide echt pijn doet.
Airsoft replica wapens schieten vrijwel allemaal standaard van af +- 276 voet per seconde, wat ongeveer neerkomt op +- 95 meter per seconde. Met electriciteit en gas mechanismen kan je ongeveer 30 tot 50 meter nauwkeurig schieten.
Airsoft is aan strenge regels verbonden. Hoe oud je dus moet zijn om te mogen airsoften, dat is minimaal 18 jaar. Hetzelfde dus als bij paintball. Voor het mogen bezitten van eigen airsoft wapen dien ook nog eens lid te zijn van een soort schietvereniging, de NBAV.
Noot 1: In deze categorie vallen vrijwel alle vuurwapens die niet de vorm van geweren, pistolen of revolvers hebben. Dit zijn voornamelijk de zware militaire vuurwapens zoals kanonnen, houwitsers, vuurmonden, mortieren, antitankwapens, raketlanceerwapens en vuurwapens zonder terugstoot.
Airsoftapparaten zijn wapens die vallen onder categorie I, onderdeel 7, van de WWM ('voorwerpen die een ernstige bedreiging van personen kunnen vormen of die zodanig op een wapen lijken, dat voor bedreiging of afdreiging geschikt zijn'). Dergelijke wapens zijn in principe verboden.
De FPS limieten zijn maximaal 1.2 joule voor alle airsoftapparaten behalve voor een single action bold sniper (Die met de hand moet worden herladen), hiervoor geldt 2.3 joule en de semi automatische DMR (Single shot only mogelijk!) hier geldt een limiet van 1.7 joule voor.
Dit waren zo'n beetje alle kosten voor het airsoften. Om te beginnen ben je dus zo'n 300 tot 600 euro kwijt, afhankelijk van wat je wilt.
Airsoft apparaten mogen een mondingsenergie van 3,5 Joule hebben (ongeveer 600FPS). De meeste velden hanteren echter een limiet van 360 fps MAX voor AEG's, en 500 fps voor snipers. 7. De erkende wapenhandel moet ook een register bijhouden wie airsoftapparaten koopt.
Als je lid bent van de Nederlandse Airsoft Belangen Vereniging (NABV) en je houdt je aan de regels, is een airsoftwapen toegestaan. Maar ook hiervoor geldt dat het niet in publieke ruimtes gebruikt mag worden. Houd er dus rekening mee dat je niet met je airsoftpistool op de openbare weg mag komen.
Deze krijg je door je aan te melden bij de NABV. Zodra je dit pasje in je handen hebt mag je een apparaat in huis halen en kun je beginnen met airsoft. Het NABV lidmaatschap kost 78 euro per jaar, met één keer in de drie jaar een V.O.G. die rond 30 euro kost.
Er is geen limiet aan de hoeveelheid Airsoftwapens die iemand mag bezitten. Het Airsoftwapen mag alleen gebruikt worden op een terrein van een officiële wettelijk erkende schietbaan en of op een terrein waar de airsoftvereniging een airsoft schietevenement heeft georganiseerd.
Een BB gun schiet loden of stalen BB kogeltjes. Airsoft schiet plastic BB kogeltjes. Beide namen worden echter vaak door elkaar gebruikt, ook door verkopers.
Nepvuurwapens zijn verboden!
In Nederland zijn alle namaakvuurwapens verboden. Ook als ze groter of kleiner dan het echte wapen zijn of als ze een andere kleur hebben. Air-softwapens zijn imitatiewapens waarmee plastic balletjes afgeschoten kunnen worden. De meeste air-softwapens lijken op bestaande vuurwapens.
Helaas, als 12-jarige mag je GEEN enkel luchtdrukwapen kopen (airsoftwapen of balletjespistool). Dit mag alleen als je 18 jaar of ouder bent.
Wanneer je aan schietsport doet, heb je altijd een VOG nodig. De Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie (KNSA) en de Nederlandse Airsoft Belangenvereniging (NABV) stellen het bezitten van een VOG verplicht aan hun leden.
Wapens: Categorie III
In categorie III zijn voornamelijk lichtere vuurwapens te vinden. Hieronder vallen onder andere geweren, revolvers en pistolen, toestellen voor beroepsdoeleinden die projectielen kunnen afschieten en alarmpistolen en startpistolen die niet aan bepaalde eisen voldoen.
Categorie IV.
Tot deze categorie behoren de wapens die niet door de overheid verboden zijn om in huis te hebben, maar wel om deze publiekelijk te dragen. Voor luchtwapens geldt ook de regel dat ze geen gelijkenis mogen hebben met een vuurwapen, anders vallen ze onder Categorie I.
In Nederland mogen airsoftwapens, nepwapens die op luchtdruk werken, wel worden verkocht, maar alleen als ze zo gemaakt zijn dat ze alleen zachte balletjes kunnen verschieten.
Als je geen NABV lid bent, mag je geen airsoftapparaten meer voorhanden hebben.
Gebruik hiervoor geen sites van externe aanbieders! Andere online aanbieders laten je in delen betalen wat oploopt tot meer dan €70,-. Je ontvangt je VOG per post van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Dit duurt ongeveer 4 weken.