Mena Muria! Mena Muria! De wapenspreuk van de Republik Maluku Selatan klinkt deze vrijdagavond luid door de straten van Elst. De oeroude kreet, die letterlijk voor-achter betekent en verwijst naar samen één, lijkt meteen vat te krijgen op de gedachten van de aanwezigen.
De Molukkers hadden op 25 april 1950 hun eigen republiek (RMS) uitgeroepen, maar Indonesië had inmiddels het gezag hersteld. Omdat de KNIL-soldaten en hun families daar niet langer veilig waren zag de Nederlandse regering geen andere optie dan de Molukkers tijdelijk naar Nederland te brengen.
Extra militairen op Molukken
"Al een week geleden zijn er extra militairen en politieagenten naar de Molukken gestuurd om mensen te intimideren en te voorkomen dat ze de vlag hijsen.
Vlag molukken is officieel de vlag van de Republiek der Zuid-Molukken, (in het Maleisisch Republik Maluku Selatan RMS ), is een in 1950 op Ambon uitgeroepen staat. Echter is hun land bezet door Indonesië. RMS vlag van de Molukken als teken dat men nog steeds voor de Molukse staat is. De vlag voor alle Molukkers.
Indonesiers komen uit indonesie, in het algemeen. Molukkers van de molukken, een specifiek deel: De Molukken (Maluku) is een eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, gelegen tussen (met de klok mee) Celebes, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en Timor.
De tegenwoordig meest gebruikte is "Molukker", de term voor de oorspronkelijke inwoners van de eilandengroep de Molukken. Een van de eilanden in deze eilandengroep is Ambon. Voor 1970 werden de Molukkers dan ook vaak met "Ambonezen" aangeduid.
Het Ambonees of het Ambonees Maleis is een op Maleis gebaseerde Creoolse taal die gesproken wordt op de Molukse eilanden Ambon en Ceram en enkele andere Molukse eilanden. Het is een lingua franca in het centrale deel van de Molukken en wordt door veel mensen daarom ook als een tweede taal gesproken.
Proclamatiedag RMS 2023. Proclamatie Republiek der Zuid-Molukken. Op 25 april 1950 werd op Ambon de Republiek Maluku Selatan (RMS) uitgeroepen, waarbij de Molukken zich losmaakten van Indonesië. Deze onafhankelijkheid wordt door Indonesië niet erkend.
De Republiek der Zuid-Molukken riep op 25 april 1950 de onafhankelijkheid uit van Indonesië.
De Molukken (Engels: Maluku, Maluku Islands) is een eilandengroep van ruim 1000 eilanden, gelegen in de Grote en Indische Oceaan. De Molukken maken deel uit van Indonesië en de regio Melanesië. De hoofdstad van de Molukken is Ambon. Een aantal grote steden op de Molukken zijn: Dobo, Masohi, Namlea en Tual.
Molukse migranten, hun kinderen en kleinkinderen in Nederland. Van de Molukkers die in 1951 (en voor een klein deel in 1962) naar Nederland kwamen, waren er op 1 januari 2018 nog een kleine 8 duizend in leven en woonachtig in Nederland. Iets meer dan de helft van hen is vrouw.
Relatief grootste populatie Molukkers in Leerdam
1 Behalve Leerdam gaat het verder om: Vught, Assen, Culemborg, Doesburg, Krimpen aan de IJssel, Appingedam, Tiel, Zuidplas en Middelburg. In deze gemeenten ligt het aandeel Molukse inwoners tussen de 2 en 3 procent.
Daarnaast hebben de Molukse eiland ook verschillende gerechten waar ze bekend om staan zoals: Papeda (pap gemaakt van meel van de sagopalm). Asam pedis (varkens krabbetjes gestoofd in een zure maar pittige saus. Asam pedis kan ook met andere delen van het varken bereid worden of met kip).
Dus voor de duidelijkheid: met 'Indisch' verwijzen we dus niet naar inwoners van het land 'India', waar veel mensen het wel mee verwarren. Als laatste hebben we 'Indonesisch'. Met deze term hebben we het over de oorspronkelijke bevolking, zoals Javanen, Sumatranen en Balinezen.
In 1814 werd de term Nederlands-Indië ingevoerd. In 1922 werd het begrip Indonesië geïntroduceerd. Deze term werd gebruikt door Indonesische nationalisten, die wilden laten zien dat Nederlands-Indië een natie was die onafhankelijk diende te zijn.
Molukkers waren de eerste etnische groep die in 1951 onvrijwillig naar Nederland werd gebracht door de Nederlandse overheid. In Indonesië waren ze niet langer meer veilig. Voor die tijd deelde Nederland ruim 350 jaar aan koloniale geschiedenis met de Molukken.
Waarom treinkapingen? De Zuid-Molukkers zijn gefrustreerd over wat hen is aangedaan vanaf het moment dat de Republiek Indonesië in 1949 zelfstandigheid verkrijgt. Eenmaal overgebracht naar Nederland voelen de Zuid-Molukkers zich in de steek gelaten door de Nederlandse regering.
De Nederlandse regering besloot de Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen - onvrijwillig - naar Nederland te halen. Dat zou voor hun eigen veiligheid zijn. Hun verblijf zou tijdelijk zijn, een paar maanden, omdat hen een eigen Molukse staat was beloofd.
De Molukken (Maluku) is een eilandengroep in het oosten van de Indische Archipel, gelegen tussen (met de klok mee) Celebes, de Filipijnen, Nieuw-Guinea en Timor. De Molukken behoren geografisch tot Melanesië, maar politiek tot Indonesië.
De vlag van Indonesië, ook Sang Merah Putih genoemd, is een eenvoudige tweekleurige vlag met twee gelijke horizontale banden, rood (bovenkant) en wit (onderkant). Daarmee is zij vrijwel gelijk aan de vlag van Monaco (het verschil zit in de hoogte-breedteverhouding en kleurtint).
Hoe kom je er
Ambon is niet voor niets de toegangspoort tot het eiland. Het is het enige eiland in de Molukken met een relatief groot vliegveld (Pattimura International Airport – AMQ). er zijn directe vluchten vanuit onder andere Jakarta, Makassar en Manado (Sulawesi). Vanaf Bali heb je een tussenstop in Makassar.