Het duurt ongeveer zes tot acht weken voordat uw lichaam de blauwe plek heeft 'opgeruimd'. Als uw been alleen dikker is zonder de klachten onder het kopje 'Problemen thuis', dan hoeft u zich geen zorgen te maken. Ook spierpijn is heel normaal na een knieoperatie.
Het grootste voordeel van een 'halve knieprothese' is dat het grootste deel van het kniegewricht gespaard wordt. Dit zorgt ervoor dat er minder bot moet worden weggenomen, dat er minder bloedverlies is tijdens en na de ingreep en dat de knie 'natuurlijker' blijft aanvoelen zoals een normaal gewricht.
De pijn na het plaatsen van een knieprothese wordt geleidelijk aan minder, beginnend ongeveer een maand na de operatie. Drie tot vier maanden na de operatie treedt een aanzienlijke verbetering op. U kunt gedurende zes tot twaalf maanden na de operatie een warm (soms zelfs heet) gevoel aan de knie ervaren.
Een halve knieprothese heeft een aantal voordelen ten opzichte van een totale knieprothese. De snee die tijdens de halve knieprothese operatie gemaakt wordt is kleiner dan bij een totale knieprothese, patiënten herstellen sneller en resultaten zijn over het algemeen beter.
Met een knieprothese kunt u dagelijkse activiteiten meestal goed doen, zoals wandelen, fietsen en het meeste (huishoudelijk) werk. Maar hurken, op de knieën zitten of zwaar lichamelijk werk lukt meestal niet met een knieprothese.
Na een knieoperatie moet je herstellen en revalideren. Hoe lang de revalidatie duurt, is voor iedereen verschillend. Over het algemeen herstel je het meest in de eerste 6 weken tot 3 maanden na de ingreep. Soms duurt het echter tot een jaar om tot het eindresultaat te komen.
Er zijn geen beperkingen wat betreft de slaaphouding. Het liggen op de rug wordt over het algemeen als de meest prettige (slaap)houding ervaren. Indien u ervoor kiest op de zij te liggen kunt u een kussen tussen de knieën plaatsen.
Bestaat er een leeftijdsgrens voor een knieprothese? De gemiddelde leeftijd waarop in Nederland een knieprothese wordt geplaatst, is rond de 70. In feite is er geen echte minimum leeftijd voor een prothese. Indien een patiënt aan de criteria voldoet voor implantatie maakt diens leeftijd niet uit.
Na de operatie moet je zes weken met krukken lopen. De dag na de operatie mag je onder begeleiding van een fysiotherapeut al proberen om een stukje te (trap)lopen met deze hulpmiddelen. Zolang je knie nog niet stabiel is, loop je met een spalk om je been.
Patiënten met een totale knieprothese dienen tot minimaal zes weken na de operatie een loophulpmiddel te gebruiken. Wanneer je krukken gebruikt, dien je vier weken twee krukken te gebruiken en daarna nog twee weken één kruk. Deze kruk dien je dan aan de niet‐geopereerde zijde te plaatsen.
Bij een volledige knieoperatie mag je meestal na 6 weken weer voorzichtig beginnen met autorijden. Onderga je 1 van de andere ingrepen, dan mag je autorijden als je geen krukken meer nodig hebt en weer normaal kunt lopen.
Na de operatie mag je direct weer wandelen. Dit is goed voor de wondgenezing en doorbloeding van je been. Onder begeleiding van een fysiotherapeut start je vaak ook snel met fietsen op de hometrainer. Zelfstandig fietsen mag ongeveer twee maanden na de operatie.
In het kort
Voor een knieoperatie blijft u meestal 2 dagen in het ziekenhuis. Na de operatie duurt het nog wel een tijd voordat u alles weer kunt. De eerste 6 weken moet u op 2 krukken (of met een rollator) lopen, daarna nog 6 weken met 1 kruk. Meestal kunt u na 6 weken weer autorijden.
Welke schoenen kan ik het beste aantrekken? We raden aan schoenen te dragen die vast aan de voet zitten en een brede hak hebben. Draag de eerste 3 maanden geen hoge hakken of slippers.
De meeste patiënten zijn zes weken na de operatie opnieuw in staat om te lopen zonder een hulpmiddel. Met activiteiten zoals autorijden, golf, tennis en zwemmen kunt u gewoonlijk ook weer beginnen, maar pas na goedkeuring door uw orthopedisch chirurg.
Gemakkelijke kleding
Bedenk ook dat u bijvoorbeeld bij een heup- of knieoperatie na een paar uur alweer uit bed bent. Bij dit soort ingrepen is een joggingbroek handig. Of wanneer u aan het bovenlichaam geholpen wordt, kunt u het beste kleding met voorsluiting meenemen. Vermijd het liefst strak zittende kleding.
U mag douchen als de wond dicht is. Doe dat zonder verband om uw knie. Het is handig om na het douchen weer een verband om uw knie te doen of een pleister te plakken. De hechtingen blijven dan niet vastzitten aan uw kleding.
Hulp van de fysiotherapeut
De Basisverzekering vergoedt noodzakelijke fysiotherapie in het geval van een knieprothese vanaf de 21ste behandeling. Heeft u een aanvullende verzekering, dan kan het ook zo zijn dat u eerdere behandelingen vergoed krijgt.
Steunkousen: U dient uw steunkousen overdag te dragen tot 6 weken na de operatie. Hechtingen: Uw hechtingen moeten op 3 weken na de ingreep verwijderd worden door uw huisarts.
Na de operatie is fysiotherapie een belangrijk onderdeel bij de revalidatie van de knie. De meest voorkomende reden voor het plaatsen van een nieuwe knie is artrose. De afgelopen jaren krijgen patiënten met artrose van de knie steeds vaker een knieprothese.
De pijn zit dan vooral aan de voorkant van de knie. De kniepijn wordt erger bij het gaan staan of traplopen. Ook voelt het alsof uw knie vaak blokkeert. Alle veranderingen in uw knie zorgen ervoor dat u zich minder soepel kunt bewegen.
Bewegen, oefenen en rust
Als u lang rust, wordt de knie makkelijk stijf en houdt vocht vast. Twee keer per dag een uur rust met het been omhoog is voldoende. Ook zijn getrainde spieren in het bovenbeen goed voor de stabiliteit van de knie.