Wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan dat je verbruikt sla je de overtollige calorieën op als lichaamsvet.Een deel daarvan zal op en in de buik terecht komen. Een bierbuik klinkt als iets onschuldigs, maar met name het vet in de buik, rondom de organen, zorgt voor gezondheidsproblemen [3].
Ja , van bier drinken kun je een dikke buik krijgen. Dit komt omdat er in alcohol, en met name bier, veel calorieën zitten. Zelfs nog meer dan in suiker. (1 gram alcohol = 7 kcal.; 1 gram suiker = 4 kcal.)
Het grootste kenmerk van een bierbuik een een naar voren uitpuilende dikke buik zonder dat de rest van het lichaam dik is. Men kan dunne benen hebben, normale armen maar toch een dikke uitpuilende buik hebben. Dit is de typische bierbuik.
Lege calorieën en vetopslag
Die 'lege' calorieën uit alcohol komen bovenop de normale voeding, waardoor het lichaam de neiging heeft het overschot aan calorieën op te slaan als vet. Bovendien heeft alcohol de onaangename eigenschap dat het de afbraak van andere vetten uit onze voeding vertraagt.
Een bierbuik krijg je niet alleen van bier. De alcohol en suiker in het bier laten je buik groeien, maar dat doen calorieën uit andere dranken en voedingsmiddelen net zo goed. Krijg je meer calorieën binnen dan je verbrandt, dan kom je aan.
Begin met minder koolhydraten en suiker te eten en minder alcohol te drinken. Vervang ditd door meer groenten, water en gezondere alternatieven. Zo komt je hormoonhuishouding beter in balans en zul je zien dat je buikvet kunt verbranden en kwijtraken.
Na 2 weken niet drinken zal daar al verbetering in optreden. Je tanden worden minder aangetast. Alcohol bevat suikers en zure stoffen zoals citroenzuur die het tandglazuur aantasten, waardoor tandbederf, toenemende tandplak en soms ook een slechte adem ontstaat. Hoogstwaarschijnlijk begin je te vermageren.
Op zich is dat niet zoveel, maar op een maand zijn het wel 1600 kcal en op een jaar 20800 kcal. Een kilo vet is 9000 kcal. Op een maand tijd zou je dus 170 gram afvallen en op een jaar 2,3 kg.
Soms zien we dat mensen met een alcoholverslaving erg mager zijn. Dat komt omdat zij slecht gaan eten, maar ook doordat alcohol de darmwand beschadigt, waardoor het lichaam voedsel slechter opneemt. Met de caloriemeter kun je nagaan hoeveel calorieën je dagelijks nodig hebt.
Ook al ziet een glas koel, goudblond bier er nog zo verleidelijk uit, vooral veel vrouwen laten het staan vanwege zijn reputatie als dikmaker. Dat is onterecht, want een glas bier bevat zo'n honderd calorieën en dat is net zoveel als een glas witte wijn. Het woord 'bierbuik' doet het imago van bier ook geen goed.
Zo onschuldig is het niet. De bierbuik is namelijk de voorbode van het Metaboolsyndroom. De combinatie van een te zwaar lijf en een ongezonde leefwijze heeft consequenties voor bloeddruk, cholesterolgehalte en testosteronpeil. Dit kan uiteindelijk leiden tot erectiestoornissen, diabetes en hart- en vaatziekten.
Anders dan vaak gedacht bevat een bier met 5% alcohol gemiddeld minder calorieën dan een glas rode of witte wijn. Voor een bier geldt een gemiddelde van 50kcal en bij wijn zit dat al gauw boven de 100kcal. Wil je afvallen met bier, beperk het aantal glazen voor een man tot 2 glazen per dag en voor een vrouw 1 glas.
Daarnaast laat onderzoek zien dat overtollige energie door het lichaam voornamelijk wordt opgeslagen als vet rond de buik3. Er zijn aanwijzingen dat alcohol (vooral bij overmatige consumptie) een risicofactor is voor het opslaan van buikvet, vooral bij mannen.
Als u regelmatig te veel alcohol drinkt, kunt u de volgende klachten krijgen: lichamelijke klachten, zoals veel moe zijn, slecht slapen, maagklachten (oprispingen, zuurbranden), diarree, hartkloppingen, zweten, trillen, vallen, minder kracht en minder gevoel, bijvoorbeeld in uw voeten.
Het aantal glazen alcohol dat je per dag drinkt, kan wijzen op een drankprobleem of een alcoholverslaving. Drink je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol, dan drink je sowieso teveel. Een excessieve (mannelijke) drinker drinkt wekelijks meer dan 21 glazen alcohol per week.
Als je teveel drinkt kun je ontwenningsverschijnselen ontwikkelen, zoals zweten, misselijkheid, een slechte nachtrust en een gespannen gevoel. Op korte termijn kan alcohol leiden tot een kater, alcoholvergiftiging, een slechte adem en geheugenstoornissen.
Suiker kan hetzelfde effect als een drug op je brein hebben, je kan namelijk een suikerverslaving ontwikkelen met verschillende gezondheidsproblemen tot gevolg. Maar van alcohol kan je hetzelfde zeggen. Je lever heeft moeite om toxines in alcohol te verwerken. En beide producten kunnen bijdragen tot gewichtstoename.
Goed slapen versterkt je immuunsysteem, waardoor je lichaam minder vatbaar is voor indringers van buitenaf. Door een tijd geen alcohol te drinken komen je maag en je spijsvertering tot rust en herstelt de bloeddruk zich." Daarnaast heeft natuurlijk je lever baat bij een aantal weken geen alcohol.
Ontwenningsverschijnselen bij het afkicken
Het lichamelijk afkicken van alcohol kan 3 tot 7 dagen duren. De eerste 3 dagen zijn vaak het hevigst. Dit heeft te maken met hoe lang en hoeveel er gedronken is, de lichamelijke conditie en gevoeligheid.
Alcohol werkt ook als vasodilatator, wat betekent dat het de bloedvaten in gezicht en lichaam verwijdt. Overmatige alcoholconsumptie zorgt ervoor dat de bloedvaten steeds wijder worden. Na verloop van tijd resulterend in verlies van huidskleur en blijvende roodheid van het gezicht.
Als je veel drinkt kan het gevaarlijk zijn om in één keer te stoppen. Je kunt last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals trillen, onrust of zelfs een delirium. Als je dagelijks veel drinkt en wilt stoppen, ga dan eerst naar de huisarts.
Als je plotseling veel minder of helemaal geen alcohol meer drinkt kun je ontwenningsverschijnselen krijgen. Je lichaam is een dagelijkse hoeveelheid alcohol gewend en raakt een beetje van slag. Bij ontwenningsverschijnselen kun je: humeurig, rusteloos of angstig worden.