Een hotspot is een locatie waar draadloos internet (wifi) wordt aangeboden. Soms is dit gratis, soms moet u betalen om te kunnen internetten. Een hotspot heeft vaak een inlogpagina waarop u terecht komt zodra u verbinding maakt met het netwerk. Hier logt u in om te kunnen internetten.
U kunt de mobiele data van uw telefoon gebruiken om een andere telefoon, tablet of computer te verbinden met internet. Het delen van een verbinding op deze manier wordt 'tethering' genoemd. Ook wordt soms gesproken over het gebruik van een 'hotspot'.
Aan het maken van een persoonlijke hotspot zijn geen kosten verbonden. De enige kosten die je maakt zijn die van je abonnement, omdat het internet wat gebruikt wordt van de bundel gaat die in je abonnement zit. Je maakt dus geen extra mobiele hotspot kosten en kunt samen met anderen genieten van je internetbundel.
De wifispots en hotspots zijn vele malen veiliger dan openbaar internet. De gebruiker logt in op het netwerk van respectievelijk Ziggo of KPN. Daarmee is de verbinding net zo veilig als thuis.
Op steeds meer plekken zoals horeca, treinstations en treinen en in veel openbare gebouwen kun je (gratis) wifi gebruiken. Ziggo en het voormalige UPC hebben het wifi-internet een stevige duw in de rug gegeven door hun kabelmodems aan te passen voor gastgebruik. Er zijn inmiddels wel 2 miljoen Ziggo WifiSpots.
Het is echter ook mogelijk om draadloos te internetten via wifi wanneer je met je laptop, tablet of smartphone op stap bent en je bijvoorbeeld op het vliegveld of in een horecagelegenheid internettoegang wilt. Op veel plekken is dat gratis, maar op sommige plekken moet je hier voor betalen.
Wanneer je met je smartphone een beetje rondsurft dan verbruikt je toestel tussen de 2 en 4 MB/min. Met 1 GB kun je dus gemiddeld 341 uur rondsurfen.
Mocht je nou ergens zijn waar geen wifi is en je wilt tóch internetten met je iPad of tablet, dan kun je gebruik maken van tethering. Je gebruikt dan je mobiele telefoon als hotspot. Je telefoon fungeert als internettoegangspunt voor jouw tablet.
Een normaal wifi netwerk heeft een bereik van ongeveer 8 meter. Een telefoon beschikt echter niet over hetzelfde zendvermogen en heeft daarnaast een veel kleinere antenne. Daarom is het bereik van een wifi hotspot vaak beperkt tot ongeveer 5 meter.
Wifi is een draadloze verbinding waarmee je op je pc, laptop, smartphone en tablet kunt internetten zonder een internetkabel te gebruiken. Het internetsignaal komt via de kabel je huis of je bedrijf binnen en het wifi-modem zorgt er dan voor dat je kunt internetten.
Wifi-hotspottechnologie
Een draadloos toegangspunt communiceert met computers en andere wifi-apparaten met behulp van radiosignalen. Dit wifi-toegangspunt is meestal verbonden met een router of een server die regelt wie toegang heeft tot het wifi-netwerk, en is via een van deze twee zelf ook verbonden met het internet.
KPN Hotspots zijn bijna altijd gratis. Klanten van KPN kunnen gratis inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord, daar lees je hieronder meer over.
Om met je tablet mobiel internet te gebruiken, moet hij een simkaartingang hebben. Op die manier kan hij verbinding maken met het mobiele netwerk van de provider bij wie je een tablet abonnement hebt afgesloten.
De App Google Duo maakt videogesprekken vanaf tablets mogelijk. Tot voor kort was de app er alleen voor smartphones. Maar nu belt u ook met de iPad of met de Android-tablet.
Hotspot gaat van je bundel af
Zodra je een hotspot aanmaakt op je telefoon, is de hoogte van de kosten afhankelijk van het apparaat waarmee je gaat verbinden. Een tablet of telefoon verbruikt minder data dan een laptop.
Zo kan je je mobiele verbinding gebruiken op je laptop / tablet / iPad, via USB, Bluetooth of Wifi. 29 gedeeld door 8 is 3,5 MegaByte per seconde. Sneller dan vast internet.
Als je regelmatig muziek luistert, bijvoorbeeld via Spotify en ook veel op TikTok en YouTube zit, neem dan een bundel van minstens 10 GB per maand. Kijk je echt vaak video's en bijvoorbeeld ook live televisie op je smartphone, dan is een bundel van minimaal 20 GB op zijn plaats.
Wanneer je wifi gebruikt, verminder je ook het batterijverbruik en ondersteun je GPS-systemen om een nauwkeurige locatiebepaling te krijgen. Daarom raadt iOS aan om de wifi altijd aan te laten staan en stuurt het meldingen als je het uitschakelt.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Behalve voor energiebesparing kun je ook andere redenen verzinnen voor je wifi uitzetten tijdens je slaapperiode, zoals willen beperken van de EM-straling of de kwetsbaarheid van het netwerk. Op de meeste routers, zoals deze KPN Xperia-box, kun je wifi uitzetten en inschakelen volgens een schema.