Dagelijks een klein beetje water bij de planten gieten is tijdens een warme periode niet voldoende. Het water bereikt dan niet de dieper gelegen wortels. Bij normale droogte is het daarom raadzaam om één tot twee keer per week veel water te geven. Liever een uur per week, dan dagelijks heel kort.
Geef altijd in de ochtend- of avonduren water om bladverbranding door de zon te voorkomen en de bodem en planten de tijd te geven het water op te nemen. Geef beter eenmaal of tweemaal per week veel water. Door de frequentie te verlagen voorkomt u dat de planten langdurig nat blijven.
Sproei niet op één plek, maar rondom de plant, zodat alle voedingsstoffen in de bodem goed worden opgenomen. Geef de planten niet midden op de dag, maar vroeg in de ochtend of 's avonds water. Als je water geeft in de volle zon, verdampt het water nogal snel en kunnen de planten het minder goed opnemen.
Kraanwater is alleen niet de beste optie voor je kamerplanten, omdat hier kalk en magnesium in zit. Hoewel wij het prima kunnen drinken, kunnen deze stofjes er vooral bij grotere hoeveelheden voor zorgen dat je witte plekken in de bladeren en witte aanslag op de potgrond krijgt.
Heb je een keer gekookt water over, dan kan het zeker geen kwaad om dat aan je planten te geven. Wel eerst even af laten koelen natuurlijk. Als je het aan je plant geeft, gaat het in ieder geval niet verloren door de gootsteen!
Regenbrenger is een waterbassin in het Bestuursgebouw waaruit medewerkers gemakkelijk en snel regenwater tappen voor de planten op hun kantoor. Regenwater is erg geschikt voor planten, omdat het minder mineralen en kalk bevat dan kraanwater.
Een waterontharder werkt als een filter.Hierin bevindt zich een met natrium geladen harskern die, met behulp van kleine bolletjes hars, calcium en magnesium uit het water kan filteren. Dit is de meest effectieve manier om water zelf te ontkalken.
Staat je plant in een plastic binnenpot, dan kun je hem gemakkelijk optillen en kijken of er water onderin de sierpot staat. Is dat het geval, dan heeft je plant te veel water gekregen. Staat je plant direct in een sierpot? Dan kun je met je vinger voelen hoe vochtig de potgrond is.
Als de potgrond volledig droog aanvoelt, kunt u de plant water geven.Het is beter regelmatig kleine beetjes te geven, dan veel water in één keer. Op die manier voorkomt u dat de plant “verdrinkt” in teveel water. In de winter moet de grond helemaal uitgedroogd zijn voordat de kamerplant opnieuw water krijgt.
Kraanwater of regenwater
Deze zuur minnende planten kunnen echt niet tegen kraanwater: blauwe bessen, Hortensia, Rododendron, Camelia.
Je kunt je planten beter water geven op een koeler tijdstip op de dag. Op een moment dat de zon nog niet of niet meer (zo fel) schijnt. In de ochtend of avond is dus het devies. Tussen 06:00 en 09:00 uur en 18:00 tot 22:00 uur zijn de beste tijdstippen.
Het tijdstip van je plant water geven, maakt ook nog uit. Over het algemeen wordt namelijk aangeraden dat je het beste in de ochtend kan gieten.
Tip: Om te controleren of een plant water nodig heeft kun je een vinger twee vingerkootjes diep in de grond steken.Als er wat aarde aan je vinger blijft zitten is de grond vochtig genoeg. Komt je vinger schoon uit de potgrond, dan is dat een teken dat de grond te droog is en je plant water nodig heeft.
's Ochtends of 's avonds water geven? Je krijgt meestal het advies om je planten buiten 's avonds water te geven. 's Avonds koelt het af, water kan diep de grond in zakken, en de planten hebben meer tijd om water op te nemen voordat het verdampt. Heb je nou slakken in je tuin, dan kun je beter 's ochtends water geven.
Het type plant, maar ook de volwassenheid ervan, zal echter van invloed zijn op de duur die hij kan overleven zonder water te krijgen. Bijvoorbeeld: planten van tropische oorsprong kunnen 2 tot 3 weken zonder water, terwijl vetplanten en cactussen tot 3 maanden zonder kunnen!
Water geven doe je pas wanneer de grond 3 dagen droog heeft gestaan. Geef deze planten in de zomer water wanneer de bovenkant van de grond lichter van kleur wordt. Categorie 'weinig water geven': Zorg dat de grond goed de kans krijg om op te drogen. In de zomer ongeveer 3 dagen en in de winter 3 weken.
Hoewel de waterbehoefte varieert van plant tot plant, raden we aan je planten 1 tot 2 keer in de week water te geven. Het is sowieso beter om ze 1 keer per week een flinke scheut te geven dan elke dag een beetje.
Steek je vinger wel tot minimaal een vingerkootje in de grond, want daar zitten de wortels pas. Als je plant al wat langer te veel water krijgt kan je dat zien aan de bladeren.Ze zullen lichtgroen of geel worden en uiteindelijk van de stam afvallen.
Een plant die teveel water krijgt kan in 1e instantie stoppen met groeien. Vervolgens verkleuren de bladeren naar geel of juist bruin, waardoor het líjkt of er juist te weinig water gegeven is. Dit verschil is soms moeilijk te zien. Uiteindelijk laat de plant zijn blad vallen of gaat hij helemaal slap hangen.
Het is een moerasplant, dus zorg ervoor dat de potgrond goed vochtig blijft. Als je te weinig water geeft, gaan de bladeren slap hangen. Het leuke van de Lepelplant, je kunt nooit te veel water geven! In de natuur (Amazone) staat de plant namelijk enkele periodes per jaar helemaal onder water, cool he?!
Vallen er blaadjes van de plant af en is de potgrond helemaal uitgedroogd? Dan kunt u het beste de plant met binnenpot 15 minuten in een emmer water zetten.Vervolgens zet u de plant weer terug in de huidige pot.Daarna kunt u als extra de plant lichtjes besproeien met een plantenspuit.
Wat ook niet werkt: water koken
Een ander hardnekkig gerucht is dat gekookt water de kalkaanslag tegengaat. Ook dit verhaal kunnen we gemakkelijk naar het rijk der fabelen verwijzen. Kalk verdampt namelijk niet en blijft dus ook na het koken in het water.
Water zacht maken door te koken
(CO2) uit het water ontsnappen, waardoor de calcium en magnesium op de bodem neerslaan als 'ketelsteen'. We spreken in dit geval over de tijdelijke hardheid, of juister: de carbonaathardheid, die verdwijnt.
Veel merken mineraalwater bevatten gezuiverd water en hebben dus minder of geen kalk. Of het water daadwerkelijk kalkvrij is, verschilt per merk. Check altijd het etiket op de aanwezigheid van calcium-ionen of magnesium-ionen. Verschillende fabrikanten maken waterkannen met een ingebouwd filter.