Voor het onderzoek Bij een echografie van de organen in de bovenbuik, zoals lever, galblaas, galwegen, maag en alvleesklier, moet je nuchter zijn. De regels verschillen per ziekenhuis, maar meestal houdt dit in dat je na 12 uur 's nachts niet meer mag eten en drinken.
Het is van groot belang dat u voor het onderzoek nuchter bent, anders kan het onderzoek niet doorgaan! Voor een echo van de organen in de onderbuik, zoals blaas, baarmoeder, eierstokken en prostaat, is het nodig dat u met een volle blaas naar het onderzoek komt.
Voor sommige organen en weefsels is het nodig dat u nuchter bent, om deze met behulp van echografie goed in beeld te kunnen brengen. Darmgassen kunnen bijvoorbeeld het echobeeld ernstig belemmeren.
U mag 3 uur voor het onderzoek niet eten en drinken. Verder is het handig wanneer u een uur van tevoren niet meer plast, zodat de blaas enigszins gevuld is. Dit is in elk geval van belang als het om de blaas gaat.
Meestal hoeft u niets bijzonders te doen voordat u een echo krijgt. Soms moet u van tevoren water drinken, zodat uw blaas vol is. Soms mag u juist helemaal niets eten of drinken (nuchter zijn).
Eet bijvoorbeeld een beschuit met jam. Eet geen vette producten, zoals boter, kaas, pindakaas of chocolade. De laatste 4 uur voordat u het onderzoek heeft niet meer eten, roken of kauwgom kauwen. Thee zonder melk of suiker en water drinken mag nog wel.
U moet anderhalf uur vóór het onderzoek 1 liter helder vocht drinken en daarna niet meer plassen.
Een echografie is een onderzoek met geluidsgolven. Deze golven hoor je niet. De weerkaatsing (echo) van de golven maakt organen en weefsels zichtbaar op een beeldscherm. Zo kan de arts de organen in het lichaam bekijken en een mogelijke tumor en/of uitzaaiingen zien.
Wat is een echografie van de onderbuik? Met een echografie van de onderbuik kunnen de meeste organen in de onderbuik zichtbaar worden gemaakt, zoals de blaas, de nieren, de baarmoeder en de prostaat. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij buikklachten of laboratoriumafwijkingen.
Het ultrageluid kan worden gehinderd door lucht en gas waardoor de opnames onduidelijk worden. Om gasvorming tegen te gaan is het daarom noodzakelijk dat u bij aanvang van het onderzoek nuchter bent.
Met een echo kan een arts geen kanker in je maag opsporen, maar wel zien of er uitzaaiingen zijn. De arts onderzoekt met een echo van je hals of er uitzaaiingen naar de lymfeklieren in je hals zijn.
Met een echografie zien we weefsels en organen in beelden op een monitor. We doen dit onderzoek om te kijken of iemand een bepaalde aandoening heeft, zoals een abces, een verwijd bloedvat, een bloeding, een goed- of kwaadaardige tumoren, een gal- en niersteen en een ontsteking.
Wat zijn zwarte vlekken op een echo? Op een echografiebeeld verschijnen gebieden met vloeistof (zoals bloed of urine) doorgaans als zwarte vlekken, omdat ze de geluidsgolven niet weerkaatsen maar absorberen.
Nadelen van echografie.
De geluidsgolven dringen niet door tot in het bot en kan dus niet worden gebruikt voor het diagnosticeren van botbreuken. Daarnaast is het maken en interpreteren van een echo niet bepaald makkelijk.
Met een echografie kunnen uw lever, galwegen en alvleesklier zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm.
Bij een echografie worden organen zichtbaar gemaakt met behulp van geluidsgolven. Vanaf de dag vóór het onderzoek tot na het onderzoek mag u geen koolzuurhoudende dranken gebruiken. Heeft u 's morgens voor 12.00 uur het onderzoek, dan blijft u vanaf 's avonds 24.00 uur nuchter tot na het onderzoek.
Bij percussie beklopt de arts de organen van de patiënt met de vingers. Dit onderzoek doen artsen om de dichtheid, inhoud, begrenzingen en grootte van organen te onderzoeken. Met percussie kunnen ze ook vaststellen of er vloeistof of lucht aanwezig is.
Met een echografie van de bovenbuik kunnen de meeste organen in de bovenbuik zichtbaar worden gemaakt, zoals de lever, de galblaas en de nieren. Dit onderzoek wordt onder andere verricht bij laboratoriumafwijkingen of buikklachten.
Alle bloed dat op het scherm naar boven stroomt is rood en alles wat naar beneden stroomt is blauw. Lichtere kleuren geven een snellere stroomsnelheid aan. Met kleurendoppler kunnen we lekkages, vernauwingen of afwijkende verbindingen (shunts) vaststellen.
Klachten die kunnen wijzen op darmkanker zijn bijvoorbeeld bloed in de ontlasting, buikklachten of plotseling gewichtsverlies. Met darmkanker wordt meestal een kwaadaardige tumor in de dikke darm bedoeld.
Cysten kunnen gaan ontsteken. De plek waar de cyste zit is dan rood en voelt warm aan. In de meeste gevallen doet de plek dan ook zeer. Een tumor voelt steviger aan dan een cyste en kan in tegenstelling tot een cyste niet onder de huid bewegen.
Voor een echografie van de onderbuik, de nieren en de blaas is het noodzakelijk dat de urineblaas vol is. Daarom vragen we u 1 ½ uur voor het echo-onderzoek, binnen 30 minuten, 1 liter water te drinken (6 grote glazen) en daarna niet meer te plassen!
Je mag liefst ook niet roken minstens 2 uren voor het onderzoek. Beide voorzorgsmaatregelen zijn noodzakelijk om de galblaas optimaal te kunnen beoordelen en zo weinig mogelijk darmgassen te hebben.
Een echo maakt vooral onderscheid tussen harde en zachte weefsels. Daardoor kun je in de baarmoeder bijvoorbeeld heel goed een foetus in beeld brengen, omdat een foetus van ander soort weefsel is dan wat er verder in de buik zit.
Bij deze MRI-scan onderzoeken we de organen die zich boven in de buik bevinden: de lever, de galblaas, de milt, de alvleesklier en de nieren.