Ga naar de afvalkalender of afvalwijzer van uw eigen gemeente of afvalinzamelaar. Vul uw postcode en huisnummer (zonder huisletter en/of toevoeging) en zie waar, wanneer en hoe u uw huishoudelijk afval kunt inleveren.
En als u een eigen container heeft: wanneer wordt mijn afval opgehaald? Vind het antwoord in uw persoonlijke afvalkalender! Ga naar www.deafvalapp.nl en voer uw postcode en huisnummer in. Daar vindt u alle informatie over afval scheiden.
Vanaf 1 september 2021 is in de Afvalwijzer App of via www.mijnafvalwijzer.nl niet alleen zichtbaar op welke dagen de afvalcontainers geleegd worden. Vanaf deze datum kunt u in de Afvalwijzer app of op www.mijnafvalwijzer.nl ook zien wanneer en hoe vaak u de container voor restafval aan de weg heeft gezet.
Zo mag een container maximaal 90 kilo per kuub wegen. Wanneer je een 1100 liter container hebt mag de container dus maximaal 100 kilo wegen. Een rolcontainer van 240 liter, de containermaat die ook voor huisvuil wordt gebruikt, mag dan maximaal 22 kilo wegen.
Soms wordt een container niet geleegd omdat er dingen in zitten die er niet in horen. Bijvoorbeeld restafval of luiers bij het PMD, zand en aarde bij het GFT, of een magnetron in de restafvalbak.
De afvalcontainer wordt zo dicht mogelijk bij uw huis of project geplaatst, op een vlakke ondergrond. Dit kan ook op de oprit zijn. Op openbare parkeerplaatsen mag een container maximaal 3 maanden blijven staan, zonder dat daar huurkosten bijkomen.
Belangrijkste regels. Voor het plaatsen van een puinbak of container moet je met de volgende regels rekening houden: Een puinbak of container mag niet groter zijn dan 2,4 meter breed, 4,5 meter lang en 2,75 meter hoog. Een puinbak of container mag niet langer dan 14 dagen blijven staan.
Als je de container zelf bijna niet meer kan verplaatsen is deze zeker te zwaar. De grijparm van een zijlader kan containers zwaarder van 75 kilo niet optillen. Je krijgt dan een rode kaart aan de container met het verzoek deze minder zwaar te maken voor een volgende lediging.
Container spelregels
Als de container te hoog is gevuld of te zwaar is (>10 ton), mag de chauffeur weigeren de container mee te nemen of te ledigen en kunnen er extra transportkosten in rekening worden gebracht. Voor rolcontainers bestaat ook een maximaal gewicht.
Vliegen komen op etensresten af en leggen daar eitjes. Verpak restjes van vers vlees en vis indien mogelijk in een klein stukje krantenpapier, zo wordt de container minder aantrekkelijk voor vliegen. Ook kan je vochtig gft-afval, zoals etensresten, eerst laten uitlekken.
Grijze en groene minicontainer
De grijze container gebruikt u voor huisvuil. De groene container gebruikt u voor groente-, fruit- en tuinafval (gft). De gemeente komt de ene week de grijze container legen en de andere week de groene (zie www.mijnafvalwijzer.nl(externe link)).
Wat mag in de groene PMD-zak? PMD staat voor Plastic, Metaal en Drankkartons.
Is uw huishoudelijk afval of oud papier of dat van de hele straat nog niet opgehaald? Dan kunt u dat melden bij de gemeente.
U mag uw container aanbieden met een maximaal gewicht van 80 kilo. Dit is het maximale gewicht wat de hefarm van de vrachtauto kan tillen. Als uw container meer weegt dan 80 kilo dan kan het zijn dat deze niet geleegd wordt. U zult het afval dan zelf moeten aanbieden bij het brengstation.
Op de nieuwe containers zit aan de zijkant een sticker met barcode waarop staat voor welke afvalsoort de container bedoeld is en bij welk adres de container hoort.
Een lege puincontainer van 6 m3 weegt al snel meer dan 500 kilo. Grond weegt tussen de 1.600 en 2.000 kilo, afhankelijk van de vochtigheid. Als we een gemiddelde van 1.800 kilo per m3 nemen, dan is het gewicht van de container 6 x 1.800 + 500 = 11.300 kilo.
Uw emmer of container was te zwaar. Een emmer mag maximaal 7 kg wegen, een container maximaal 75 kg.
In 2020 bereikten 31% van de gemeenten 75% afvalscheiding, tegenover 7% in 2015. Ruim 15% van de gemeenten hadden minder dan 100 kg restafval per inwoner. In de periode 2015 - 2020 daalde de hoeveelheid restafval van 240 kg naar 180 kg per inwoner per jaar. De afvalscheiding nam toe van 50% naar 60%.
Een 20ft container heeft een ledig gewicht van 2.180 kg. Een 40ft container weegt 3.620 kg en een 40ft HC container heeft een gewicht van 3.820 kg. Let op: dit zijn gebruikelijke gewichten, deze kunnen verschillen per gebruikte container.
Het maximaal toelaatbare gewicht van een vuilniszak voor de inzameling van huishoudelijk restafval bedraagt niet meer dan 10 kilogram per vuilniszak.
Wanneer je geen vergunning aanvraagt voor de container en de container wel neerzet op een plaats waar dit niet mag, dan kunnen de onnodige kosten hoog oplopen. Allereerst ben je minstens €100,- kwijt aan de boete zelf en moet de container worden verplaatst.
Op eigen terrein mag je altijd zonder vergunning een container plaatsen. Komt de container op gemeentegrond, dan gelden de regels die de gemeente stelt. Wil je een container plaatsen op een parkeervak, de stoep of op de straat? Dan raden wij je altijd aan om na te gaan wat de regels zijn in jouw gemeente.
Plaats de container op een ondergrond die wat kan hebben. Bijv. dikke bestrating of zand. Zet platen hout of metaal te bescherming voor voorwerpen die toch dichtbij staan.