Omdat de pil deze hormonen onderdrukt, ligt het voor de hand dat anticonceptie iets verandert aan de manier waarop we emoties ervaren. Dat blijkt wel uit het feit dat vrouwen die last hebben van stemmingswisselingen zich vaak beter voelen door orale anticonceptie, omdat het de hormoonschommelingen afvlakt.
Vrouwen met ADHD of een bipolaire stoornis hebben vaak baat bij synthetische hormonen in bijvoorbeeld de anticonceptiepil. Dorenda van Dijken werkt zo'n dertig jaar als gynaecoloog en ook zij benadrukt het belang van goede instructies voor vrouwen die de pil overwegen.
Het is al bekend dat vrouwen last kunnen krijgen van een stemmingswisselingen of een depressieve stemming bij gebruik van de pil.
De minipil bevat minder hormonen dan de anticonceptiepil en heeft dus ook minder bijwerkingen. Je mag de minipil gebruiken als je geen oestrogeenhormoon mag innemen, bijvoorbeeld omdat je net bevallen bent en borstvoeding geeft. Als je stopt met het gebruik van de minipil kun je onmiddellijk daarna zwanger worden.
De meest voorgeschreven pil is de combinatiepil. Die bevat twee vrouwelijke hormonen: oestrogeen en progestageen. Er zijn drie varianten.
Combinatiepillen die het progestageen drospirenon bevatten zouden minder gewichtstoename veroorzaken. Bij drospirenon bevattende pillen wordt er minder vocht vastgehouden en is er minder kans op gewichtstoename en bloeddrukstijging, al is dit nog niet overduidelijk aangetoond.
Er zijn verschillende psychische aandoeningen waar stemmingswisselingen een symptoom van zijn. Een bipolaire stoornis en borderline bijvoorbeeld, maar ook ADHD, schizofrenie en depressie. Als je vermoedt dat een psychische aandoening de oorzaak is van je stemmingswisselingen, ga dan naar je huisarts.
Een depressie is vaak goed te behandelen. Hoe dat het beste kan gebeuren, hangt af van de ernst van je klachten. Bij milde klachten kun je zelf veel doen. Bijvoorbeeld een regelmatige dagindeling aanhouden, regelmatig eten, meer gaan bewegen, naar buiten en contact blijven houden met vrienden en familie.
Stemmingswisselingen. Bij een manisch depressieve stoornis (ook wel bipolaire stoornis genoemd) treden spontane stemmingswisselingen op tussen depressieve en manische perioden. Tussendoor komen meestal perioden van normaal functioneren voor.
Zeer lichte sub-30-pil: Bevat 20 microgram oestrogeen. Voorbeelden zijn Harmonet, Lovette, Meliane, Mercilon.
Oestrogeen zorgt voor je energielevel; oestrogeen maakt je doorgaans energiek. Progesteron kan je nachtrust verstoren en nervositeit veroorzaken. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie daalt het oestrogeengehalte en stijgt het progesteronniveau. Deze hormoonschommelingen kunnen voor stemmingswisselingen zorgen.
In een eerdere overzichtsstudie stelden onderzoekers vast dat de grote meerderheid van de vrouwen die de pil slikken niet beduidend meer depressieve gevoelens hebben dan niet-pilgebruiksters.
Wat is premenstrueel syndroom (PMS)?
Als je Premenstrueel syndroom (PMS) hebt, dan heb je last van lichamelijke en/of geestelijke klachten. Bijna alle vrouwen merken vlak voor hun ongesteldheid dat er sprake is van gevoelige borsten, hoofdpijn of stemmingswisselingen. Dit is een normaal verschijnsel.
Anticonceptiepil met het oestrogeen-hormoon estradiol en het progestageen-hormoon nomegestrol. Om zwangerschap te voorkomen, bij menstruatieklachten, uitstellen van de menstruatie, acne en endometriose.
Depressie en dysthymie zijn de meest voorkomende stemmingsstoornissen. Deze stoornissen lijken erg op elkaar en zijn soms moeilijk te onderscheiden. De belangrijkste symptomen zijn een aanhoudende verdrietige stemming en een verlies aan interesse in bijna alle dagelijkse activiteiten.
Een stemmingsstoornis heeft te maken met bepaalde karaktereigenschappen en/of denkpatronen. Voorbeelden zijn perfectionisme, een laag zelfbeeld of het onvermogen om moeilijkheden zelfstandig op te lossen. Dit kan depressieve gevoelens of andere stemmingsstoornissen in de hand werken.
Als je last hebt van een stemmingsstoornis, dan lukt het niet meer goed om te genieten en voel je je vaak de hele dag somber. Vaak word je niet meer vrolijk van dingen waar je vroeger wel blij van werd. Zo kun je net een gezond kindje hebben gekregen maar je erg verdrietig voelen.
Stemmingswisselingen zijn heel normaal. U kunt zich de ene dag opgewekt voelen, de volgende dag 'down', geïrriteerd of huilerig. Een langdurig herstelproces en onzekerheid over de toekomst kunnen ontmoedigend werken en droevige gevoelens veroorzaken.
Bij stemmingswisselingen kunnen positieve en negatieve emoties elkaar snel opvolgen. Het ene moment zit u goed in uw vel en bent u vrolijk en gelukkig, terwijl u zich bijvoorbeeld een tijdje later weer somber en verdrietig voelt. Vaak weet u niet eens waarom u zich zo voelt.
Er is is geen onderzoek dat aantoont dat vrouwen blijvend aankomen door het slikken van de pil. De moderne anticonceptiepil bevat namelijk zo'n lage dosis aan oestrogeen, dat dit in principe niet kan zorgen voor gewichtstoename.
Je kunt kiezen uit een hormoonspiraaltje of een koperspiraaltje (zonder hormonen). Het hormoonspiraaltje en koperspiraaltje helpen even goed om zwangerschap te voorkomen.
De minipil beschermt je heel goed tegen zwangerschap.Even goed als de gewone pil. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen die de minipil slikken, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger.
Microgynon 20 is de laaggedoseerde variant van Microgynon 30, maar even betrouwbaar en veilig. In Nederland gebruiken 750.000 vrouwen Microgynon 30. Zij hebben nu de mogelijkheid voor een lichtere variant te kiezen.