Meestal van korte duur. De plotselinge aanwezigheid van een bijenvolk kan even schrikken zijn, maar het goede nieuws is dat bijen meestal niet langer dan één of enkele dagen op een vaste plek blijven zitten. Wacht dus eerst af tot ze weer vertrekken. Als de overlast ernstige vormen aanneemt, dan kunt u een imker bellen ...
Bijen kunnen hier bang van worden en gaan steken. Een beginnend nest op de verkeerde plek kun je dus maar beter direct laten aanpakken. Maar let wel op. Een bijennest verwijderen is niet zonder risico's en kan je het beste overlaten aan mensen die er verstand van hebben.
Bijen bestrijden is in Nederland niet toegestaan. Bijen zijn een beschermde diersoort en mogen daarom alleen maar preventief geweerd worden of verwijderd worden door een imker. Ga nooit zelf proberen het nest te verwijderen, want bijen kunnen dan aanvallen.
Wegjagen. In plaats van de bijen en wespen lokken naar een andere plek, kun je ze ook juist wegjagen van de plek waar je ze niet wil hebben. Dit kun je doen door gebruik te maken van bepaalde geuren. Zo houden ze niet van koffie, ui, kruidnagel, azijn en wierook.
Meng dan een paar druppels kruidnagelolie met geraniumolie en citroengrasolie. Dit zijn namelijk de drie geuren waar de beestjes een enorme hekel aan hebben. Zo vergroot je de kans dat je deze zomer rustig in je tuin kunt zitten, zonder lastiggevallen te worden door wespen of bijen.
In het algemeen kun je stellen dat bijen rust nodig hebben. Ook voor geuren zijn ze erg gevoelig. Mijd vreemde luchtjes zoals shampoo, eau de cologne of parfum in de buurt van een bijenkast. Ook de geur van alcohol kan de agressie van bijen opwek-ken, net als een overdadige transpiratielucht.
Er zijn meerdere verschillen tussen een wespennest en een bijennest. Deze zijn eenvoudig te herkennen aan de bouw en structuur, de locatie en de grootte: Bouw en structuur: Een wespennest is gemaakt van een papierachtige substantie.Een bijennest daarentegen wordt gemaakt van bijenwas.
De bijen vormen een 'wintertros' en als deze uiteenvalt door ze te verplaatsen, dreigen de bijen te verkleumen en te sterven. Wacht daarom met het verplaatsen van de bijenkast tot na de winter. Bij een temperatuur van 5°C – 10°C kan de bijenconcentratie zich herstellen als ze uit elkaar valt.
Bijen bouwen hun nesten meestal in holtes in bomen, gebouwen of in de grond. Wespen bouwen hun nesten vaak op beschutte plaatsen zoals onder daken, in spouwmuren, in struiken of bomen, of in de grond.
Heb je bijen in je tuin, de schuur of de spouwmuur of onder de tuintegels en wil je weten je bang of het om een volk 'honingbijen' gaat? Als je geen heel grote aantallen bijen ziet, zijn het bijna altijd solitaire bijen. Vele daarvan zijn zeldzaam en ze doen doorgaans geen vlieg kwaad.
Gaat een wespennest vanzelf weg? Nee, een wespennest gaan niet vanzelf weg. Een nest blijft namelijk in leven zolang het zacht weer blijft en er veel voedsel in de omgeving te vinden is. Een wespennest wordt één jaar gebruikt.
Het langjarig gemiddelde voor de maximale volksterkte schommelt rond 30.000 bijen. Vandaar de conclusie dat een normaal bijenvolk maximaal tussen de 25.000 en 40.000 bewoners bevat.
Bijen kunnen op een volle tank (dat is zo'n 40 mg nectar) ongeveer 10 km ver vliegen. Daarom vliegt een bij nooit verder van huis dan ongeveer 4 km. Ze moet namelijk ook nog terug! Al het voedsel wordt dus in een straal van circa 4 kilometer rondom het nest verzameld.
De belangrijkste taak van de koningin is ervoor zorgen dat er voldoende eitjes worden gelegd om de bijenkolonie in stand te houden. Ze kan pas eitjes leggen als ze bevrucht is, hiervoor gaat ze één keer in haar leven op bruidsvlucht. Ze verlaat de bijenkolonie en gaat op zoek naar darren (mannetjesbijen) in de lucht.
Het nest van bijen lijkt ook op een cocon van papiermaché. Dit maakt dat het verschil met een wespennest aan de buitenkant moeilijk te zien is. Het verschil zit aan de binnenkant: daar heeft een bijennest verschillende raten en een wespennest heeft deze niet.
Als je de kans hebt, laat ze dan dus vooral lekker met rust. Om te voorkomen dat ze een nieuw nest maken in je tuin, kun je het beste een plaatselijke imker of vereniging bellen die de zwerm kan komen vangen. De imker kan ze een nieuwe woning bieden en ze helpen om een nieuw volk te vormen.
Voor het bouwen van het nest gebruikt de koningin kleine stukjes hout. Deze kauwt ze fijn, waardoor het hout vermengd wordt met speeksel. Het hout krijgt hierdoor een grijzige uitstraling, waardoor een beginnend wespennest eruit ziet alsof het gemaakt is van papier.
Hoe ontstaat een (nieuw) bijenvolk? Omdat er in de winter allemaal nieuwe bijen zijn geboren en er weer nieuw voedsel binnenkomt, wordt de bijenkast in het voorjaar te klein. De koningin en de helft van de bijen vliegen uit en strijken in de buurt neer, om daar een nieuwe kolonie te stichten.
Als de vliegopening niet op een gevaarlijke plek zit en de wespen hebben voldoende ruimte om het wespenvolk op gang te houden, dan kunt u het wespennest in principe zijn gang laten gaan. U neemt hiermee wel een risico. Als het tóch problemen geeft later in het seizoen, dan moet er alsnog bestreden worden.
Wespen houden geen winterslaap, want een kolonie leeft in principe maar vijf tot zes maanden. Bijvoorbeeld van april of mei tot september.
Als het toch honingbijen zijn kun je ze het beste behandelen met Baygonpoeder. Na een paar uur de opening dichtmaken. Het poeder moet door de binnenkomende insecten naar het nest meegenomen worden voor de dodelijke werking, dus niet te snel sluiten.
Bijen zijn in het voorjaar en de zomer het meest actief, maar in het najaar en de winter hebben ze nog steeds voedsel nodig. Lok ze daarom gedurende het hele jaar naar jouw tuin, balkon of terras met hun favoriete bloemen en planten.
Maar in de maanden oktober tot en met februari is het hard werken geblazen om te overleven. Waar bijen in de zomer allemaal een eigen taak hebben, van het schoonmaken van de raten, het halen van nectar en het voeren van jonge bijen, gebeurt er in de winter niet zoveel in de bijenkast.
Bijen hebben ook graag zon. Van regen houden ze helemaal niet. Pas wanneer de grond droog is, trekken ze erop uit. Ook op een hele bewolkte dag, zie je minder bijen dan als de zon schijnt.