ð Darselect
De vruchten van de Darselect hebben een zoete smaak, en zijn qua vorm vergelijkbaar met de Elsanta. Toch zijn ze iets langwerpiger. Ze draagt minder vruchten dan de Elsanta maar je kan er wel vroeger van oogsten.
Over de nummer 1 is iedereen het eens: de biologische Elianny van telers Erik Smeenk en Wilma Kraaij uit Wehl. Peter van de Ven: 'bijzonder lekkere aardbei, erg prettig in de mond, een volle smaak waarin je de complexiteit van de bodem proeft.
Speel vals met zout en suiker
De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt. Zo gebruiken we ook weleens zout om tomaten rijper te doen smaken. Probeer dit trucje gerust ook eens bij andere vruchten.
Wanneer aardbeien planten? In principe worden aardbeien het best geplant van eind juli tot half augustus.
Flash Dure aardbeien
Aardbeien zijn het duurste fruit in Japan. Het land importeert ze en verbouwt zelf grote en witte aardbeien. Een dozijn van de laatste kost €13 in de supermarkt, Een koopje vergeleken bij een andere soort die voor ruim €50 per dozijn gaan.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
Aardbeien houden van een humusrijke en lichtzure grond (pH 5,5 tot 6,0). Bovendien kunnen aardbeien heel slecht tegen droogte.
Aardbeiplanten houden van een zonnig plekje! Half schaduw is ook geen probleem. Voor potten of bakken is half schaduw zelfs aan te raden omdat ze dan minder snel uitdrogen. Aardbeien rijpen ook in de schaduw, alleen duurt het dan wat langer.
'Kleur en smaaknuances verschillen namelijk van ras tot ras. Let er wel op dat de aardbeien glanzend rood, gaaf en sappig zijn. Als er onder het kroontje een wit randje is en het kroontje staat naar boven, heb je een grotere kans dat de aardbeien zoet zijn.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
De Lambada is een aardbei die bekend staat om de overheerlijke smaak. De mooie rode vruchten zijn groot en hebben een hele mooie uitstraling. De Lambada aardbei heeft een zoetige, sappige smaak. De smaak van deze aardbei is duidelijk beter dan de meeste aardbeirassen.
Patricia heeft het antwoord: Het verschil is eigenlijk dat jam gepureerd fruit is waarbij confituur meer uit grovere stukjes bestaat. Het is daarbij wel afhankelijk van het soort fruit dat gebruikt wordt want een aardbei is na het koken veel minder in stukjes te houden dan bijvoorbeeld een appel of een bes.
De Arabella aardbeien zijn tijdens 'de week van de aardbei' de Floriade door de vakjury uitgeroepen tot lekkerste aardbei! Een prachtige blijk van waardering voor onze teler Arno Loos uit Moerstraten.
Wendy uit Etten-Leur verkoopt de lekkerste aardbeien van Nederland. Ze stuurde een bakje op en won de publieksprijs. Ze kregen een score van 100 (op basis van smaak) en de nummer twee kreeg een score van 45.
Waarom zie je vaak stro of worteldoek onder aardbeien liggen? Dat is om rot tegen te gaan. Aardbeienplanten groeien laag bij de grond en de aardbeien hangen dus nogal snel op de grond. Doordat je stro of worteldoek rondom je planten hebt, raken de aardbeien niet direct de grond.
De pH voor aardbeienplanten moet, afhankelijk van de grondsoort, tussen 5 en 6 liggen. Op zand- en veengronden in het najaar een kalkmeststof strooien. Als basisbemesting is een gift van gedroogde koemest of oude stalmest in het voorjaar ideaal.
Een aardbeiplant met veel bladeren, vruchten en bloemen heeft veel water per dag nodig. Eén pot vraagt ongeveer 1 tot 1,5 liter water per dag! De beste methode is om de eerste watergift in de vroege ochtend te geven en de laatste watergift aan het einde van de dag.
AARDBEIEN BEWAREN IN DE KOELKAST
Aardbeien zijn kwetsbaar waardoor er al snel zachte plekjes ontstaan. Daarom zijn aardbeien op de fruitschaal ook maar één dag houdbaar. Wil je ze langer bewaren? Leg de aardbeien dan in een vershoudbakje met vochtrooster in de koelkast.
Een aardbei is zoals een spons en slorpt meteen al het water op, waardoor de smaak verdwijnt. Wil je je biologische aardbeien toch eerst wassen? Doe dit dan in een bak koud water, niet onder stromend water, want dit zou de zachte vruchten kunnen beschadigen. Snijd het kroontje ook altijd pas na het wassen.
Wanneer je je aardbeien niet wilt vermeerderen, is het beter de uitlopers regelmatig te verwijderen. Je doet dit simpelweg door de uitlopers af te knippen op circa 1 à 2 cm vanaf de plant. De uitlopers kosten de planten anders onnodig veel energie, waardoor de moederplant zwakker wordt.
Yubari King, het duurste fruit komt uit Hokkaido.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Dit aardbeienras staat bekend om zijn enorme grote vruchten die tot wel 100 gram per aardbei kunnen wegen. Behalve heel groot zijn de aardbeien ook vrij sappig, zoet en smaakvol. De aardbeiplanten van Maxim groeien zeer fors en zijn daarom ook het beste geschikt om in de volle grond te planten en niet in bakken.