Plastic, Metaal en Drinkpakken (PMD) Onder PMD-afval verstaan we Plastic verpakkingsmateriaal, Metaal/blik en Drinkpakken. U kunt PMD gezamenlijk aanbieden in de door de gemeente gratis verstrekte PMD-zakken of in eigen doorzichtige plastic zakken. De verpakkingen hoeven niet uitgespoeld te zijn, maar wel leeg.
Is dit een plastic verpakking of een plastic product? Plastic verpakkingen mogen bijna altijd in de plasticbak, maar plastic producten (bijv.een plastic strandemmer of badeend) nooit: die horen bij het restafval. In het geval van een verpakking is het het belangrijkst dat de verpakking leeg is.
De reden dat de chipszak nooit in het PMD mocht is vanwege het metaallaagje aan de binnenkant van de zak. Doordat deze verlijmd is met de plastic buitenkant, is de chipszak niet recyclebaar.
Luiers. Vieze wegwerpluiers horen bij het restafval. Ze mogen niet in de gft-bak, ook niet als op de verpakking staat dat dit wel mag.
Een melkpak of ander drinkpak gescheiden weggooien is heel simpel: opvouwen, dop erop en in de zak of bak voor het plastic afval doen. De ene gemeente haalt het op aan huis, bij de andere breng je het zelf naar de inzamelbak. Check bij je gemeente hoe het bij jou is geregeld.
Spuitbussen: bij restafval
Spuitbussen (deodorant, slagroom) mogen in de meeste gemeentes niet in de bak of zak voor plastic, blik en drinkpakken, maar kunnen bij het restafval.
Tip. Koffiepads en theezakjes mogen (met label en touwtje) bij het groente-, fruit- en tuinafval (gft). Gooi de zakjes en pads niet op je eigen composthoop, daar vergaan ze vaak niet snel genoeg. Losse koffie en thee mag niet door de gootsteen, maar hoort in de gft-bak of op je eigen composthoop.
Zijn plastic bloempotjes toegelaten in de blauwe zak? Ja. Lege plastic potjes van bloemen en plantjes zijn toegelaten bij het PMD, maar je mag ze niet in elkaar steken.
Koffiecups. Hoewel veel koffiecups uit plastics en aluminium bestaan, mogen ze niet in de PBD zak voor plastic, blik en drinkpakken gegooid worden. Omdat er in koffiecups koffiedrab zit, kunnen ze namelijk niet als PBD gerecycled worden. Koffiecups horen in het restafval thuis.
Chipszakken zijn plastic verpakkingen, waarbij een aluminium kleurtje op 'verdampt' is. Het gaat hier dus niet om een samenstelling van een plastic laag en een aluminium laag, maar om één plastic laag die gekleurd is. Chipszakken mag je dus sorteren in de PMD-zak.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak.
Harde kunststoffen horen niet in de pmd-container voor plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. Belangrijk is dat het materiaal uit alleen harde kunststof bestaat.
Papier kan goed gerecycled worden tot nieuw papier. Snij of scheur grote kartonnen dozen in stukken voor je ze in de papierbak gooit, anders kunnen ze de ingang van de bak blokkeren. Melkpakken en sap-pakken horen niet in de papierbak maar bij het plastic afval: er zit een plastic en/of aluminium laagje in.
Tip. Plastic voorwerpen van zowel zacht als hard plastic kun je weggooien in de bak of zak voor plastic, metalen en drinkpakken (pmd). Op sommige plaatsen kun je CD-hoesjes ook in speciale bakken, zogenaamde 'blipverts', gescheiden inzamelen. Je kan de locaties online vinden.
Bij het restafval
Plastic verpakkingen met een metaallaagje (zoals een chipszak) mogen in de zak of bak voor plastic, metalen verpakkingen en drinkpakken (pmd). De verpakkingen worden vaak gerecycled tot nieuwe producten, zoals bermpaaltjes.
Gelukkig kan veruit het grootste gedeelte van het papierafval wel gewoon bij het oud papier. Denk aan schone dozen, eierdozen, enveloppen (ook met venster), kranten, reclamefolders, brochures en tijdschriften, wc-rolletjes, schone servetten of keukenrol, print- en kopieerpapier en cadeau- en inpakpapier.
Kaaskorsten horen bij het restafval. Het oranje laagje, dat vaak om harde kazen zit, is gemaakt van plastic en een antibacterieel middel.
Plastic flessen waar gewasbeschermingsmiddelen in hebben gezeten hebben soms een icoontje waarop staat dat deze niet bij het restafval mogen. Deze kun je weggooien bij de milieustraat. Ook bloempotten gemaakt van kunststof kun je hier weggooien.
Nietjes, paperclips, plakband en vensterenveloppen kunnen gewoon in de papierbak.Als het papier en karton maar droog en schoon is. Dus geen vette pizzadozen. En geen drinkpakken, omdat daar een plastic en/of aluminium laagje in zit.
Lege plastic verpakkingen van shampoo, deo en tandpasta kunnen bij het plastic verpakkingsafval, die van chemicaliën als nagellak(remover) niet. Die moeten bij het restafval.
Zuivelresten zoals melk kunt u door de gootsteen gieten. Dikke zuivelresten zoals yoghurt en vla kunt u met verpakking en al in de vuilnisbak gooien.
Je gooit aluminiumfolie dus het best weg bij het PMD-afval. Vorm de aluminiumfolie na gebruik tot een bal. Dit maakt het makkelijker voor het afvalverwerkingsbedrijf om het te herkennen.
Bij chipszakken is er een laagje aluminium op de plastic folie gedampt. Dat maakt het moeilijker, maar niet onmogelijk. Het metalen laagje aan de binnenkant van de zakken voorkomt dat er licht en lucht in de verpakking komt. Het product, chips bijvoorbeeld, blijft dan veel langer vers.