In yoga heeft de namasté mudra, ook wel het respectgebaar, de symbolische betekenis van "ik buig naar de godheid in jou".Het staat symbool voor respect."De ziel in mij, groet de ziel in jou". Als dit in actieve zin gebruikt wordt, zegt men Namaste-ji.
Namasté betekent letterlijk 'ik buig voor jou'. Meestal wordt de betekenis anders verwoord, omdat ' Ik buig voor jou' overkomt alsof er sprake is van onderdanigheid. Terwijl Namasté juist het tegenovergestelde betekent. Het is een teken waarbij je elkaar groet op gelijkwaardig niveau en respect naar elkaar toont.
Yoga groet
Namasté is dus meer dan een simpele begroeting of een aankondiging van het einde van de les. Met Namasté kun je na de les laten blijken dat je helemaal in het hier en nu was.
In India is Namasté een gebruikelijk hindoeïstisch handgebaar, ook wel 'Anjali Mudra' genoemd. Ze gebruiken het gebaar om elkaar en de Goden te groeten en als teken van respect.
De Namaste begroeting gaat als volgt: het hoofd licht gebogen en de handen gestrekt tegen elkaar aan plaatsen, ter hoogte van het hart. Hindoes spreken het woord “Namaste” ook uit tijdens dit begroetingsgebaar. Het is dus zowel een gesproken groet, als een gebaren groet.
Hindoeïsme is een godsdienst die met name in India wijd verbreid is. In de hindoeïstische traditie werden marteling en mishandeling al in de 3e eeuw v.C. verboden. Oude hindoeïstische teksten zijn ook gekant tegen de doodstraf. Krijgsgevangenen moeten humaan worden behandeld en zo snel mogelijk vrijgelaten.
Veel hindoes eten met hun vingers en gebruiken daarvoor alleen hun rechterhand omdat links gebruikt wordt om het achterwerk te reinigen na het toiletbezoek.
Sanskriet is al duizenden jaren oud.
Yoga (Sanskriet: योग, juk, verenigen, beheersen, ook wel herboren van yuj, verbinden, één maken) is een van de zes orthodoxe of astika filosofische scholen (darsana's) van het hindoeïsme. Yoga leert de geest, het gevoel en het lichaam te beheersen, om daarmee de vereniging met God te bereiken.
De Zonnegroet (Sanskriet: Sūrya namaskāra of Surya Namaskar) is de bekendste yogaserie in hatha yoga en ashtanga vinyasa yoga (poweryoga). Surya is Sanskriet voor zon en Namaskar betekent groet. Het komt ook voor in namasté, een groet in Azië waarbij gebogen wordt (nam is buigen).
Yoga kan je helpen met afvallen. Dit komt omdat je door yoga minder stress ervaart, gifstoffen beter afvloeien en je bewuster in het leven staat. Hierdoor heb je meer controle over je eigen levensstijl. Daarom is in de essentie yoga een goede manier om af te vallen.
Bij yoga train je namelijk veel dingen tegelijk: je balans, flexibiliteit, uithoudingsvermogen en kracht. Een yoga sessie van een uur kan je een verbranding van wel 180 tot 600 calorieën opleveren.
Een groot voordeel van yoga is dat je het elke dag kunt doen – waar en wanneer je het maar wil. Maar hoe vaak je per week yoga moet doen om de voordelen te mogen ervaren, is persoonlijk. Actievere yoga kun je drie tot vijf keer per week doen in combinatie met een ontspannene vorm.
Yoga is een manier van bewegen die voor alle leeftijden geschikt is. Van kleuter tot 90-plusser, iedereen kan aan yoga doen. Het fijne van yoga is dat presteren geen doel is. Het gaat om de lichamelijke en geestelijke ontspanning.
De bekendste yoga-ontspanningsoefening is de Savasana (rusthouding of lijkhouding). Je vindt deze asana vaak aan het eind van een Hatha-yogales, omdat het tot een volledige ontspanning moet leiden. Savasana is een soort kleine meditatie, waarbij je gedachten tot rust kunnen komen.
Yoga is niet de weg tot God, maar kan wel een hulpmiddel zijn om je zorgen bij Hem te brengen en zijn liefde voor jou te ervaren. Iedereen is welkom bij R I V E R B L O O M. Ook als je anders denkt, doet, gelooft of eruit ziet dan ik.
Is yoga een religie/geloof? Yoga is geen religie. Het is een filosofie die ruim 5.000 jaar geleden in India begon. De grondlegger van klassieke ashtanga-yoga (het achtvoudige pad , niet te verwarren met Pattabhi Jois Ashtanga-yoga) is Patanjali , schrijver van de yoga soetra's.
Hatha Yoga is de oudste vorm van yoga. In vroeger tijden werd yoga alleen beoefend door monniken, die het gebruikten als milde oefeningen, waarmee ze hun lichaam gezond konden houden en ter voorbereiding op de vele uren meditatie.
Yoga is duizenden jaren geleden als een van de zes levensbeschouwingen in India ontstaan. Het overkoepelende doel van yoga en een van de basisbeginselen van de yoga filosofie is om een eenheid tussen lichaam, geest en ziel te creëren.
De makkelijkste manier om de hatha yoga uit te leggen is denk ik door te zeggen dat deze ongeveer tussen vinyasa en yin yoga in ligt. Ik heb me laten vertellen dat hatha wordt gezien als de basis van yoga en deze vorm is niet te kenmerken als langzaam of snel.
Yoga bestaat uit fysieke, mentale en spirituele oefeningen en vind zijn oorsprong omstreeks de 5e eeuw voor Christus in het Indiase hindoeïsme. De Yogasoetra's, opgesteld door de Indiase filosoof Patanjali omstreeks de 2e eeuw, waren richtlijnen voor het leven, filosofische normen en fysieke houdingen.
Vegetariërs: Veel mensen in India zijn uit religieuze of morele overwegingen strikt vegetarisch. Zelfs eieren vallen vaak buiten hun dieet. Alleen vis behoorde al langer tot het menu. Vegetariërs hebben het dus vrij eenvoudig in India.
Het hindoeïsme heeft niet één enkele stichter, dus het is moeilijk te zeggen wanneer het precies is ontstaan. Het wordt echter vaak gezien als de oudste religie ter wereld, omdat het hindoeïsme is gebaseerd op geschriften die bijna 4000 jaar oud zijn.
De hindoe mag geen alcohol drinken en moet regelmatig vasten.