De zes Type 212A onderzeeboten (of in het Duits: Klasse 212A) vormen de Duitse onderzeebootvloot. De middelgrote onderzeeboten zijn conventioneel voortgestuwd en voorzien van Air Independent Propulsion (AIP).
De Duitse Kriegsmarine kreeg gedurende de Tweede Wereldoorlog bijna 1200 onderzeeboten ter beschikking. Al deze boten waren primair bedoeld voor de jacht op transportschepen. De U-boten waren enkele jaren heer en meester op met name de Atlantische Oceaan.
De 4 onderzeeboten van de Walrusklasse zijn moderne conventionele, niet-nucleaire onderzeeboten. Ze onderscheiden zich door hun relatief beperkte afmetingen. Hierdoor kunnen ze ook vanuit 'ondiep' water inlichtingen verzamelen of (kust)verkenningen uitvoeren.
Zo beschikte de Chinese marine in 1990 niet over moderne jagers, fregatten of onderzeeboten. In 2018 telde de Chinese vloot onder meer al ongeveer 25 moderne jagers, meer dan 40 moderne fregatten en iets minder dan 50 moderne onderzeeboten.
Duitsland is het land dat de meeste onderzeeboten bouwt, nagenoeg allemaal voor export. Brazilië, Zuid-Korea en India zijn sinds kort of worden binnenkort onderzeeboot-bouwers. Nederland heeft jarenlang uitstekende eigen onderzeeboten gebouwd, maar de laatste boot is bijna 20 jaar geleden in dienst gesteld.
De vloot heeft 11 ballistische onderzeeërs, waarvan 4 in reserve. Verder 22 tactische onderzeeërs: 16 kernaangedreven kruisraketonderzeeërs en 6 aanvalsonderzeeërs.
De Russische marine heeft 79 schepen van de omvang van een fregat en groter, waaronder een vliegkampschip, vijf kruisers, dertien jagers en 52 onderzeeërs.
Ze zijn nucleair aangedreven, 170 meter lang, halen tot dertig knopen (60 km/u), kunnen ballistische kernraketten afvuren en kosten maar liefst 4,5 tot 6 miljard euro. De Amerikaanse marine heeft achttien zulke onderzeeërs in dienst.
De zes onderzeeboten van de Barracudaklasse zijn de nieuwste onderzeeboten van de Franse marine. De eerste, FS Suffren, is in 2020 in dienst gesteld. De Barracudaklasse bestaat uit nucleaire 'aanvalsonderzeeboten' (SSN).
Rusland. Met de hete adem van de Chinezen in de nek heeft Rusland nog altijd het op één na machtigste leger ter wereld. Het telt de meeste tanks, de meeste vliegtuigen na de VS, en de meeste duikboten na de VS en China.
Tot op heden zijn negen kernonderzeeboten gezonken, twee van de VS en zeven van de Sovjet-Unie/Rusland.
Alle ons omringende landen hebben hun legers uitgerust met onderzeeërs. België niet, en daar blijkt een steekhoudende verklaring voor. 'Onze marine dateert van net na de Tweede Wereldoorlog', legt Francois Winkelmans uit, woordvoerder van de Belgische marine.
De Typhoon-klasse onderzeeër is 's werelds grootste onderzeeër ooit gebouwd. Het is een door kernenergie aangedreven ballistische duikboot, ontworpen en gebouwd door de Sovjet-Unie die onder water raketten kunnen afvuren.
Geallieerden. Nadat Hitler in 1939 Polen binnenvalt, verklaren Groot-Brittannië en Frankrijk de oorlog aan Duitsland. Na de Japanse aanval op Pearl Harbor op 7 december 1939 1941 sluiten de Verenigde Staten zich bij hen aan.
Hoewel de geallieerden vanaf het begin van de oorlog in 1939 verzet bieden tegen de Duitse bezettingen en uitbreidingen begint de bevrijding van West-Europa pas in juni 1944 als de geallieerden op de kusten van Normandië landen.
Verenigde Staten
Van de 415 schepen die het heeft, heeft het 20 vliegdekschepen - de meeste ter wereld met een ruime marge - 10 fregatten, 65 torpedobootjagers, 66 onderzeeboten, 13 patrouillevaartuigen en 11 mijnenbestrijdingsvaartuigen.
Karel Doorman vliegkampschip (1948)
Het vliegdekschip, of beter: vliegkampschip, Hr.Ms. Karel Doorman (R81) is één van de bekendste Nederlandse marineschepen. Oorspronkelijk was het gebouwd als HMS Venerable van de Britse Colossusklasse.
Rusland kan de strijd aangaan met een marine die 352 marine-eenheden sterk is, waaronder een vliegdekschip, negen fregatten, 13 vernietigers, 78 korvetten, 62 onderzeeërs, 41 patrouillevaartuigen en 47 mijnengevechtsschepen.
Alleen de Verenigde Staten hebben meer vliegdekschepen in hun vloot. Dat land heeft er elf. Op de derde plek staat het Verenigd Koninkrijk met twee schepen. China had al twee vliegdekschepen.
De marine van het Chinese Volksbevrijdingsleger (People's Liberation Army Navy - PLAN) heeft twee vliegdekschepen: de Liaoning en de Shandong. Het eerste schip is gebouwd op basis van de omgebouwde romp van een ouder Sovjetschip.
De Charles de Gaulle, Frankrijks enige vliegdekschip, heeft 12 Rafales en 9 Super-Etendards aan boord. Daarmee verdubbelt Frankrijk zijn aanwezigheid in de regio. Tot nu toe waren er 9 Rafales in de Verenigde Arabische Emiraten gestationeerd en 6 Mirages in Jordanië.
De Yamato, in het geheim gebouwd, moest hét verrassingswapen van Japan worden: het grootste slagschip ooit gebouwd. Twee keer groter dan Amerikaanse rivalen, met een bereik van 40 kilometer dankzij de grootste kanonnen ooit op een schip. Het schip werd echter nooit de strijd in gestuurd.
Het hoofdkwartier van de vijfde vloot is gelegen op een marinebasis in Bahrein, de Naval Support Activity Bahrain.