De kleur van krentenbrood is vaak wat geel vanwege het feit dat als kruiding kurkuma (geelwortel) wordt toegevoegd. Bijkomend voordeel is dat de kruiderij werkt als antioxidant zodat het gebruikte vet niet ranzig wordt en het brood te bruin wordt door de hoeveelheid gebruikte krenten.
Is rozijnenbrood gezond? Doorgaans bestaat een rozijnenbrood voor zo'n 83 % uit koolhydraten, 5 % uit vetten en 12 % uit vetten. Het is daarom gezonder dan een boterham met een flinke laag choco. Wie op dieet is, eet rozijnenbrood toch best niet iedere ochtend of lunch.
Het luxe krentenbrood gevuld met amandelspijs en bestrooid met poedersuiker, is een typisch Nederlandse traditie.
In Engeland is de krentenbol bekend onder de naam currant bun. Dit broodje is hier aan het eind van de zeventiende eeuw ontstaan. Een pastoor importeerde krenten (currants) van het Griekse eiland Zakynthos waar hij als jongere gediend had.
Een krentenbol bevat een heel redelijke hoeveelheid nutriënten, en de hoeveelheid calorieën is niet slecht. Voor sporters zitten er niet veel eiwitten in, maar dat kan natuurlijk gecompenseerd worden door eiwitrijk beleg op de krentenbol te doen, denk aan cottage cheese met achterham, kipfilet of rosbief.
Voordelen van een krentenbol ten opzichte van een croissant is dat er minder calorieën inzitten, minder vet en meer vezels. Wel bevat een croissant ten opzichte van een krentenbol minder koolhydraten en net ietsje minder zout. Hieruit kunnen we opmaken dat een krentenbol de minst gezonde optie is van de twee.
,,Wij adviseren daarom boter en harde margarine (uit een pakje) en bak- en braadvetten te vervangen door zachte margarines (uit een kuipje), vloeibare bak- en braadproducten en plantaardige oliën.”
Een krentenbol is natuurlijk niet zo gezond als een gewoon bruin broodje of een volkorenboterham, maar ze zijn zeker niet slecht. Een krentenbol weegt ongeveer 50 gram en bevat 140 kilocalorieën. Een prima tussendoortje dus! Een krentenbol bevat redelijk wat koolhydraten en vezels, en veel ijzer en foliumzuur.
Rozijnen en krenten hebben zo goed als dezelfde voedingswaarde. Beide hebben een hoog natuurlijk suiker gehalte en doordat het vocht tijdens het drogen zoveel mogelijk verwijderd is hebben ze een hoog level vezels, vitaminen en mineralen, vooral voor zo'n compacte gedroogde druif.
De krent is een gedroogde en pitloze druif. Krenten zijn afkomstig van een klein druivenras dat kleine vruchten produceert.
Een krentenwegge is dus een krentenbrood. Dit is een brood waarbij een grote hoeveelheid krenten (of rozijnen in geval van rozijnenbrood) wordt meegebakken. Zo wordt er ook wel gezegd dat een goede krentenwegge meer krenten dan deeg heeft.
Tijdens de avondmaaltijd worden naast niet-alcoholische dranken vooral groente, zuivelproducten, vlees, aardappelen en brood, granen, rijst en pasta geconsumeerd. 92% van de aardappelen, 83% van de groente, 71% van het vlees en 67% van vis, schaal- en schelpdieren wordt tijdens de avondmaaltijd gegeten.
Zoete snacks die in heel Nederland worden gegeten zijn poffertjes, pannekoeken, drop en stroopwafels. Typisch Nederlandse winterkost is erwtensoep en stamppot. Typisch eten rondom speciale gelegenheden zijn een tompouce bij Koningsdag, oliebollen bij Oud en Nieuw en peper- en kruidnoten bij Sinterklaas.
Het fijnste brood voor je darmen is volkorenbrood. Van welk graan dan ook: tarwe, spelt, rogge. Als de hele graankorrel gebruikt wordt, bevat het brood namelijk meer gezonde voedingsstoffen en dus ook meer vezels.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Bruinbrood bevat twee keer zoveel vitamines en mineralen als witbrood en volkorenbrood drie keer zoveel. Witbrood kan in een aantal situaties beter zijn dan volkorenbrood, bijvoorbeeld om suikers snel aan te vullen. Speltbrood is niet gezonder dan tarwebrood. Neem je speltbrood, kies dan voor volkoren.
De voedingsvezels in de rozijnen zorgen voor een verbetering in de stoelgang.
Om ze nog langer te kunnen bewaren, ondergaan ze een behandeling met zwaveldioxide. Een reden om de gedroogde vruchtjes altijd te wassen voor consumptie, want zwaveldioxide laat sporen van sulfiet na. Met speciale zeven sorteert men de rozijnen op grootte, waarna ze verpakt worden.
Wel is het advies om niet te veel gedroogd fruit te eten. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Daarom is het advies om niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag te eten.
Cake is minder slecht dan krentenbol
Krentenbollen bestaan voor wel een derde uit suikers. Zo verslaan ze cake (dat wel meer ongezonde vetten bevat, maar je moet soms keuzes maken).
Het aantal calorieën dat een persoon binnenkrijgt heeft namelijk invloed op jouw lichaamsgewicht. Natuurlijk is het gewicht niet volledig afhankelijk van het aantal calorieën. Ze vormen echter wel één van de belangrijkste factoren op dit gebied. In het algemeen bevat een krentenbol niet heel veel calorieën.
Een krentenbrood is een brood waarbij een hoeveelheid krenten (soms ook rozijnen en sukade) wordt meegebakken.
In een gezonde dagelijkse voeding passen graanproducten als broodproducten en ontbijtgranen. Er zijn gezondere opties dan Rozijnen krentenwegge. Rozijnen krentenwegge kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
In 1 stuk (50 gram) krentenbol zit: 134 kcal energie. 1,2 gram vet. 0,4 gram verzadigd vet.