Deze tabel wordt UV-index genoemd. De schaal van de UV-index die in ons land geldt, loopt van 1 tot en met 10. Hoe hoger het cijfer hoe meer uv-straling op ons neerkomt. Om een bruin kleurtje te krijgen, moet de UV-index, minimaal boven de 3 uitkomen.
Bij zonkracht 3 is er soms maar een half uurtje nodig om te verbranden. In Nederland varieert de zonkracht van 0 tot 8 in de zomer. In landen dichter bij de evenaar en in de bergen kan de index wel oplopen tot 15 of hoger.
UV TRACKER
De UV indexschaal is onderverdeeld in 5 niveaus en loopt van laag (1-2) tot extreem hoog (11+). Voor elk niveau adviseren wij je een SPF te gebruiken die is afgestemd op de behoeften van je huid. Onthoud dat hoe hoger het getal op de UV index-schaal, hoe sterker de straling.
De beste UV-index om bruin te worden is 0-2, omdat het zelden schade kan toebrengen. Onthoud echter dat een bruine kleur het eerste teken is van huidbeschadiging. Elke winter zul je meer kapotte haarvaatjes, verouderingsvlekken, sproeten of moedervlekken zien, gerelateerd aan de blootstelling in vorige zomers.
Om er achter te komen hoe lang je onbeschermd in de zon kan, moet je het zonkrachtgetal (1) delen door de verwachte zonkracht (2). Wanneer je huidtype I hebt en de zonkrachtwaarde volgens de weersverwachting 7 is, kan je dus 60 / 7 = 8,5 minuut onbeschermd in de zon.
Bij zonkracht 2 is het risico op verbranding volgens dit onderzoek al groter. Ook hiervoor moet je een langere tijd in de buitenlucht zijn. Vooral rond het middaguur is de kans dat je huid rood wordt groter. Zo verbrandt huidtype I volgens deze studie na ongeveer 1.2 uur en huidtype II na omstreeks 1.5 uur.
Hoe hoger de uv-index, hoe sneller je zal verbranden als je onbeschermd de zon ingaat. Omdat je bij een lage uv-index minder kans hebt om schade op te lopen, is een lagere uv-index beter (en vooral veiliger) om bruin te worden.
Het is belangrijk om jezelf en je kinderen het hele jaar te beschermen tegen te veel UV-straling. Blijf tussen 12.00 en 15.00 uur zoveel mogelijk uit de zon.
'Veel mensen denken dat een zongebruinde huid geen kwaad kan en het zelfs gezond is. Een beetje verkleuring beschermt inderdaad maar vergis je niet: Een door de zon(nebank) gebruinde huid is een DNA -beschadigde huid, veroorzaakt door UV-straling.
Zonlicht stimuleert de aanmaak van melanine, het pigment, in je hele huid. Hoe meer melanine de huid aanmaakt, hoe meer de huid verkleurt. Op de plekken in je huid waar er sprake is van hyperpigmentatie heeft dat zonlicht maximaal effect.
Fabel: Met factor 50 word je niet bruin
En het zorgt ervoor dat uv-straling minder schadelijk is. De huid wordt wel bruin, maar verbrandt niet. Je blijft dus juist langer bruin als je goed smeert.
Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
De waardes van deze index variëren van 0 tot 11+. Hoe hoger het index getal, hoe groter het gevaar voor de huid en de ogen, en hoe sneller dit kan gaan. Bij 1-2 is vaak nog geen bescherming nodig. Bij waardes tussen 3-7 wordt aangeraden schaduw op te zoeken rond het middaguur, zonnebrand en een zonnebril te gebruiken.
Kan je onder water bruin worden? Water laat UV-licht door.Dus je bent niet beschermd tegen de zon als je bijvoorbeeld aan het snorkelen bent, en kunt dus ook bruin worden (of verbranden!).
De schaal van de UV-index die in ons land geldt, loopt van 1 tot en met 10. Hoe hoger het cijfer hoe meer uv-straling op ons neerkomt. Om een bruin kleurtje te krijgen, moet de UV-index, minimaal boven de 3 uitkomen.
De hoogste zonkracht die op onze aarde wordt gemeten, wordt doorgaans in het Andes-Gebergte in Zuid-Amerika gemeten. Op de hoogvlaktes komen daar regelmatig waarden voor van 20 of hoger. Ook het wereldwijde record van een UV-index van 43,3 is in het Andes-Gebergte gemeten.
De intensieve UV-straling van de zon kan bijdragen aan onaangename schade aan onze huid. Blijf daarom nooit langer dan 15 minuten onbeschermd in de zon zitten. Wij adviseren je jouw huid altijd goed te beschermen. Probeer voor een goede verzorging en bescherming onze.
Hoe hoger het UV index, des te sneller je zal verkleuren en verbranden, smeer je dus altijd goed in. De perfecte UV index is 6. Bij een hogere UV index zal je eerder verbranden dan bruin worden en bij een lager UV index duurt het veel langer om snel bruin te worden.
Sneller bruin worden door het eten van groenten
Groenten als wortels, zoete aardappelen, spinazie, boerenkool en tomaten bevatten caroteen. Een stof die ervoor zorgt dat je huidskleur warmer wordt. De uitspraken van Dr. Stuart zijn gebaseerd op een Brits onderzoek uit 2011.
Zonnebanken geven UV-licht met een straling gelijk aan een UV-index 12 (indien zij in orde zijn met de wetgeving. Slechts 11 % is effectief in orde). Dat is vele keren hoger dan de UV-index van de zon in België die meestal onder de 6 ligt. De zonnebank bereidt je huid voor op de vakantie.
Als UVB-licht op de huid schijnt, wordt vitamine D aangemaakt. Hoe lichter uw huid, hoe minder zon u nodig heeft om genoeg vitamine D te maken. De huid hoeft hiervoor niet eens rood te worden. Blanke mensen hebben maar 15 minuten zonlicht per dag nodig op het gezicht en de handen om genoeg vitamine D aan te maken.
Kun je bruin worden achter glas? Achter gewoon vensterglas bruint de huid weinig, omdat het glas een deel van het zonlicht tegenhoudt. Met name het krachtigste deel van het ultraviolette licht, het UV B-licht, dringt niet door glas. En het is precies dat soort licht dat in de huid de aanmaak van melanine, stimuleert.