In Nederland hoor je veel mensen zeggen dat een lekker biertje geen lekker bier is zonder zijn schuimkraag. Het liefst moet het dan ook nog een schuimkraag zijn van twee vingers.
De ideale schuimkraag van 2 centimeter schenken is een handigheidje die je makkelijk onder de knie kunt krijgen. Neem een schoon en vetvrij glas, houdt deze licht schuin en schenk het bier tegen de glaswand om zo het glas te vullen. Zorg er voor dat je het bier niet in het glas klokt, maar rustig schenkt.
Speciale bierglazen
In een vettig glas verdwijnt schuim als sneeuw voor de zon. Oneffenheden in het glas zorgen voor het ontstaan van extra koolzuurbelletjes. Sommige brouwers brengen zelfs bewust een 'beschadiging' aan in hun glas, ook wel nucleation genoemd. Duvel is daar een mooi voorbeeld van.
Mannelijke hop of bevruchte hop bevat meer vetten en oliën, dit is de reden waarom Brits bier geen schuimkraag heeft, Maar in Groot-Brittannië is de kwaliteit van de schuimkraag sowieso minder belangrijk, dus. dat geeft niet.
De schuimkraag op jouw bier bestaat voor een groot deel uit koolzuur dat tijdens het omhoog borrelen eiwitten oppikt.Deze eiwitten vormen een soort beschermlaag om de koolzuurbel. Dankzij deze beschermlaag heeft het koolzuur een langere levensduur dan je bijvoorbeeld bij frisdranken als cola of tonic ziet.
De instelling van de koolzuur hangt van veel factoren af. Dit is afhankelijk van de koolzuurdruk in het fust, temperatuur van het bier in het fust, het verschil in hoogte tussen de tapkraan en het fust, enz. Dus een fust bier van 5 °C geeft 0,5 bar, bij 10 °C 1 bar, bij 15 °C 1,5 bar, en bij 20 °C 2 bar, enz.
Het Heineken fust van 8 liter is genoeg voor maar liefst 30 biertjes! Voor gebruik van dit fust heb je een Heineken Blade biertap nodig.
Alle bovenstaande punten zijn belangrijk bij het tappen van speciaalbier.In de schuimkraag van speciaalbier zitten veel aroma's. Die sluit je af door af te schuimen. Wil je de smaak van het speciaalbier goed laten beleven, dan schuim je speciaalbier niet af.
Soms kunnen er van de mout, de belangrijkste grondstof voor bier, eiwitten in het bier komen die overschuimen geven. Dit noemt gushing. De gerst waarvan mout gemaakt wordt komt aan deze eiwitten door een minder gunstig seizoen voor de gerstteelt.
De schuimkraag is een soort deksel, die voorkomt dat het koolzuur snel je bier uit vliegt. Zonder schuimkraag is de verfrissende tinteling snel verdwenen. Diezelfde schuimkraag zorgt ervoor dat je bier beschermt wordt tegen lucht.
Gebruik Iers Mos tijdens het brouwen
Een paar snufjes Iers mos aan het eind van het kookproces kunnen de helderheid van het bier aanzienlijk bevorderen. Iers mos is een geladen hulpstof die helpt bij het stollen van tannines en eiwitten in het hete wort.
Als je een wat steviger bier wilt maken wat betreft het alcoholpercentage, zijn er wel enkele manieren om dit te doen. Maar het komt er altijd op neer dat je suiker moet toevoegen aan je bier. Deze extra suikers zullen door het gist omgezet worden in alcohol.
Een druk van 0,1 bar is vereist per meter hoogte (fustbodem tot tapkraan) (ongeacht de buisdoorsnede). De wrijvingsverliezen zijn afhankelijk van de lengte en diameter van de bierleiding.
De schotse brouwerij Brewmeister is er opnieuw in geslaagd om het sterkste bier ter wereld te produceren. Na recordbier Armageddon (65% alcohol) is nu Snake Venom met 67,5% alcohol de nieuwe nummer één.
Het advies is eenvoudigweg: kijk, ruik en proef. Doorgaans weet je hoe jouw (favoriete) bier eruit hoort te zien: drijven er plots brokjes in, dan kun je het beter niet meer opdrinken. Ruikt het zoals het hoort te ruiken? Dan kun je jouw bier dat over datum is gewoon opdrinken.
Als je ouder bent verdraag je alcohol minder goed dan een jong volwassene. Dit komt door een veranderde lichaamssamenstelling. Het zenuwstelsel raakt namelijk gevoeliger voor de effecten van alcohol. Bij oudere vrouwen hebben de hormonale veranderingen ook nog eens invloed op die gevoeligheid.
Alcohol remt het antidiuretisch hormoon (ADH) dat veel plassen tegengaat.Hierdoor krijgt alcohol een vocht afdrijvende werking en men zal na een flinke drinkpartij veel moeten plassen. Hierdoor droogt het lichaam uit ondanks en dankzij de alcohol. Alcohol is dus geen dorstlesser.
Het laagje plastic zit er niet voor niets: fabrikanten gebruiken het al jaren om een reactie tussen de drank en het aluminium of staal van een blikje te voorkomen. Zonder plastic zou het metaal kunnen corroderen, waardoor giftige stoffen in de drank terecht komen.
Sommige bieren hebben van zichzelf een mooie stevige schuimkraag, bijvoorbeeld weizen en IPA. Deze bieren hebben geen hulp nodig door het af te schuimen.
Bier tappen
Sla de tapkraan in 1x open. Laat het eerste scheutje - de zogenaamde 'prop' buiten het glas vallen. Laat je glas nu voor circa 4/5 vollopen en trek het glas dan recht. Sla de tapknop in een keer dicht.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Wanneer het fust eenmaal aangebroken in de Blade zit, is het bier tot wel 30 dagen houdbaar, een stuk langer dan bij andere thuistaps. Bij The Sub is het bier bijvoorbeeld 15 dagen houdbaar na het aanslaan van het fust. De fusten worden geleverd in dozen.
Concreet bedraagt de maximaal aangeraden hoeveelheid voor volwassen mannen en vrouwen 10 standaardglazen per week. Eén standaardglas komt volgens het VAD overeen met 10 gram pure alcohol. Omgerekend naar milliliter is dat 12,7 pure alcohol.
Ondergistende bieren, zoals pilsener, drink je tussen de ca.3 en 8 graden Celsius. De ideale drinktemperatuur van bovengistende begint, afhankelijk van het biertype, bij ca. 6 graden Celsius en kan oplopen tot kamertemperatuur.