Ghee is geschikt om mee te wokken of vlees heet aan te braden, want het verbrandt minder snel. Ook is het een duurzame keus. Maar roomboter bevat (iets) minder calorieën en is een stuk goedkoper. Kies voor wat jij het belangrijkste vindt en bak ook eens met olijfolie, koolzaadolie, kokosolie of zonnebloemolie.
Ghee wordt gemaakt door tijdens het smelten van boter de melkbestanddelen er af te scheppen. Er blijft zo alleen botervet over. Dit noem je geklaarde boter. Je kunt ghee gebruiken voor bakken, braden en frituren.
Hoe gebruik je ghee? Ghee is rijk aan verzadigde vetzuren, waardoor het goed bestand is tegen verhitting. Daarom is het goed te gebruiken bij bakken, braden, roerbakken en frituren. Omdat ghee ook bijna geen vocht meer bevat, spettert het minder dan boter tijdens het bakken.
Voedingswaarden boter vs ghee
Energie: In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën. In 100 gram ghee 895 calorieën. Eiwitten: In roomboter zitten meer eiwitten (1 gram), dan in ghee (<0,5 gram). Het is verschil is dus minimaal.
Je kunt ghee zelfs op je brood smeren. Ghee is goed voor je spijsvertering en bevordert een gezonde eetlust.
Ghee bevat meer mono-onverzadigde vetten dan boter. Maar dat verschil is in de praktijk verwaarloosbaar. De beste bronnen van enkelvoudige of mono-onverzadigde vetten zijn onder meer olijven, olijfolie, arachide-olie, en de meeste noten. Ghee bevat meer omega-3 en omega-6 vetzuren dan boter.
895 calorieën
Doordat je de melksuikers samen met vocht uit de boter haalt, is ghee bijna puur vet. In 100 gram ongezouten roomboter zitten 745 calorieën, in dezelfde hoeveelheid ghee zitten 895 (!) calorieën. Dat je daarvan afvalt, is dus absoluut niet het geval.
Ghee is in principe eindeloos houdbaar en zal niet bederven, zelfs niet buiten de koelkast. Draai de deksel er niet vast op; ghee wil 'ademen'.
Een ongeopende verpakking is vele maanden en zelfs jaren houdbaar buiten de koeling, eenmaal aangebroken liever wel in de koeling en luchtdicht bewaren al lopen de meningen hierover nogal uiteen. Er zijn veel mensen die ook de aangebroken ghee buiten de koelkast bewaren. Het kan dus allebei.
Eigenlijk lijkt de smaak op gewone (room)boter. Toch proef je duidelijk verschil. De smaak is net iets zoeter dan gewone boter, daarnaast proef je een licht nootachtige smaak. Zodra je een schep ghee in een pan doet en deze verhit vult de keuken zich met een heerlijke zoete geur.
Verhoogt glanzend haar
Ghee boter is een rijke bron van gezonde vetten en vitamines, waaronder vitamine A en D. Deze helpen om het haar glans te geven en stimuleren tegelijkertijd het vochtgehalte. Het enige wat je hoeft te doen is wat ghee smelten en aanbrengen op je droge en beschadigde lokken.
Geklaarde boter is rijk aan vitamine A, D, E en K en is erg handig in gebruik. De voordelen op een rij: Lang houdbaar: Omdat geklaarde boter alleen uit vetten bestaat, gaat het niet snel overstuur en hoef je het niet gekoeld te bewaren. Ideaal!
Geklaarde boter is door het geringe watergehalte werkelijk langer houdbaar als boter – ongekoeld houdt het zich 9, bij koelkast-temperatuur tot 15 maanden.
Geklaarde boter is boter waarbij de vaste bestanddelen zijn verwijderd. Clarificeren noemen ze dat ook wel. Hierdoor krijgt de boter een hoger verbrandingspunt. Ongeklaarde boter verbrandt sneller waardoor de boter – en dus je gerecht – een ietwat bittere smaak krijgt.
Naast dat het gezonder is, versterkt het ook de smaak van kruiden en specerijen én kun je het langer bewaren. Ideaal dus als je bijvoorbeeld kruidenboter wilt maken. In de Indiase keuken is geklaarde boter, waar het ook wel 'ghee' of 'ghi' wordt genoemd, ontzettend belangrijk.
Ghee wordt gemaakt van melk en is dus niet vegan. Maar Ghee is wel geschikt voor mensen met een lactose allergie. Dit komt omdat door het proces waarmee de melk bewerkt wordt om Ghee te maken de hoeveelheid lactose en caseïne daalt tot een verwaarloosbaar niveau.
Ghee (alternatieve spelling: ghi), is een Indiase vorm van geklaarde boter. Ghee kan tot hogere temperaturen verhit worden dan boter en wordt in India onder andere gebruikt voor frituren en braden.
De ghee ruikt heerlijk zoet en is als deze goed gemaakt is jaren houdbaar. Bewaar de ghee niet in de koelkast, er worden anders druppels gevormd en de ghee wordt ranzig. Nu kun je er mee bakken. Ghee kan verhit worden tot 250˚C, je kan er zelfs mee frituren.
Het wordt gemaakt door tijdens het smelten van boter de melkbestanddelen er af te scheppen. Er blijft dan alleen botervet over. Dit wordt ook wel geklaarde boter genoemd. Ghee is geschikt om te gebruiken bij hoge temperaturen en is dus perfect om mee te bakken, braden en frituren.
Het heeft een nootachtige smaak en spat (door de afwezigheid van water) niet tijdens het bakken.
Boter is gemaakt van gekarnde melk of room. Het is in principe het melkvet dat wordt gescheiden van de eiwitten en koolhydraten in de melk. Boter is daarom hoog in verzadigde vetten (70%), die door incorrect onderzoek ten onrechte worden beschouwt als de grote veroorzakers van hart- en vaatziekten.
Geklaarde boter is niets meer dan roomboter waarbij je de vaste bestanddelen en het water scheidt van de vetten. Wat uiteindelijk overblijft, is het botervet, oftewel de geklaarde boter. Geklaarde boter is dus puur vet.
Ghee is een bakvet met een volle smaak. Het heeft een verbrandingstemperatuur van maar liefst 250 graden celsius waardoor het veel minder snel verbrand dan bijvoorbeeld boter en zonnebloemolie. Ghee is ideaal voor het bakken van vlees, vis, groenten, pannenkoeken of gewoon een eitje.
Aseel Ghee Plantaardige Botervet. Plantaardige botervet van het merk Aseel, uit de Midden-Oosterse keuken om te gebruiken als ingrediënt bij verschillende gerechten. Aseel Ghee Plantaardige Botervet gepreserveerd in blik.
Het is bereid met room van melk van koeien die van lente- en zomergras eten voor een extra zachte roomboter. Campina Botergoud Ongezouten Grasboter is de beste smaakmaker voor op brood maar ook om mee te bakken.