Als kinderen koken leren ze allerlei vaardigheden. Daarbij gaat het niet alleen om de vaardigheid van het eten koken zelf. Als kinderen koken in een groep, bijvoorbeeld op school of tijdens een kinderfeestje, moeten ze goed samenwerken. Koken van ingewikkelder gerechten vereist vaak goede timing.
Lekker en goed koken, kan iedereen met een beetje hulp. Heb je een specifieke vaardigheid die je graag zou willen leren zoals gezond bakken, het maken van simpele maar goede maaltijden of bijvoorbeeld snijtechnieken?
Koken met kinderen versterkt niet alleen hun kookcompetenties maar ook andere (voedsel)vaardigheden. Het draagt ook bij tot de ontwikkeling van motorische vaardigheden zoals snijden, rollen, kneden en roeren (zie verder 'Motorische vaardigheden').
De belangrijkste eigenschap van een goede kok is liefde. De liefde voor de natuur, het product en voor het team. Als je ieder product behandelt met zorg en bereidt met liefde dan wordt het eindresultaat authentiek en proef je de signatuur van een chef!
Wanneer je je focust op het snijden van groenten, kalmeert dat je geest, omdat je je moet concentreren op een simpele handeling. Koken wordt niet voor niets ingezet als creatieve therapie bij de behandeling van mensen met gedragsmatige gezondheidsproblemen als depressie, angst- en eetstoornissen en ADHD.
“Het is een voedende, centrerende handeling die me doet vertragen en me concentreren," stelt foodblogger Ellen Kanner. “Niet voor niets wordt koken vaak als creatieve therapie gebruikt bij de behandeling van mentale en gedragsmatige gezondheidsproblemen, waaronder depressie, angst, eetstoornissen, ADHD en verslaving .”
Vanaf dat je kind drie/vier jaar is, kan hij beginnen met meehelpen in de keuken. Hoe ouder hij wordt, hoe meer je hem (of haar) zelfstandig kunt laten doen. Naast dat het erg gezellig is om samen te koken, is het ook heel educatief: Helpen in de keuken geeft je kind zelfvertrouwen (goed gedaan!).
Kookvaardigheden
Nederlanders geven zichzelf gemiddeld een 7.1 voor de kookkunsten. De inschatting over de gemiddelde Nederlander komt op een 6.3. 62% van diegenen die zichzelf een 6 of lager geven zou graag leren om beter te kunnen koken, tegen 42% van diegenen die zichzelf een 7 of hoger geven.
Hoewel niet iedereen even goed kan koken, vindt het grootste deel van de mensen het wel belangrijk (73%) en ook leuk (66%).
De Hollandse pot is nog altijd populair. Bijna de helft van de maaltijden die in Nederland worden genuttigd, bestaat uit aardappelen, vlees en groenten. De populairste groente is de sperzieboon, kipfilet is het meest gegeten stukje vlees.
Af en toe een kant-en-klaarmaaltijd kan geen kwaad, maar zelf koken is nog altijd het beste. Als je zelf kookt, kun je zelf bepalen hoeveel zout je erin doet. En je kan gemakkelijker zorgen dat je voldoende groente en volkorenproducten zoals zilvervliesrijst of volkorenpasta binnenkrijgt.
Heel veel pakjes en zakjes zijn geen gezonde keuze. Het is een hele bewerkte variant van voedsel, met vaak veel onnodige toevoegingen als suiker, smaakmakers, zout en slechte vetten. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo zit zilvervliesrijst in een pakje, maar is toch gezond.
Aardappels, groente en vlees zitten vol voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen. Maar die komen pas vrij als je ze verhit. Bovendien bevat rauw vlees bacteriën waarvan je ziek kunt worden. Eerst even bakken dus!
Gezonde bereidingstechnieken zijn koken, stomen en bereiden in de oven. Daarvoor wordt geen olie of boter gebruikt. Ook kun je bakken, braden en frituren met gezonde vetten. Bij deze bereidingswijzen trekt wel een gedeelte van het vet in het product, waardoor er meer calorieën in zitten.
Veel calorieën
Tijdens het bakken nemen ze namelijk olie of vet op. Je lichaam heeft gezonde vetten nodig, maar ze zijn ook relatief rijk aan calorieën. Eet je regelmatig gebakken groenten, dan krijg je waarschijnlijk dus meer calorieën binnen.
Vlees koken klinkt misschien gek, maar sommige vleessoorten kun je prima gaar koken in water dat je op smaak brengt met kruiden, groenten en eventueel wijn, bier of cognac. Als je vlees opzet met koud water krijg je bouillon (dan geeft het vlees zijn smaak af), met warm water behoudt vlees zijn smaak.
Minimum en maximum salaris voor Chef-koks - van € 1.713 tot € 3.852 per maand - 2022. Het aanvangssalaris van een Chef-koks bedraag meestal tussen de € 1.713 en € 2.318 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 2.152 en € 2.909 per maand bij een werkweek van 38 uur.
In de horeca is het vrij normaal dat je 14 of 15 uur op een dag werkt. Voor je overuren krijg je tijd voor tijd.
Wat verdien ik na de opleiding Gespecialiseerd Kok? Na je opleiding start je op ongeveer 1940 euro bruto*. Na 5 jaar verdien je ongeveer 2311 euro bruto per maand. Per uur is dat omgerekend 13,36 euro bruto.
* Heb je geen kookring, neem dan een groot stuk aluminiumfolie.