Zonnepanelen zijn een product waar je niet zomaar onder gaat zitten. Doe je dat echter wel dan kom je er achter dat het materiaal licht doorlatend is. Bovendien is het een materiaal wat een aangename weerkaatsing biedt onder jouw terrasoverkapping. Je zit dus comfortabel en mooi onder een dergelijke overkapping.
Voor een plat dak of een schuin dak
Bij een schuin dak is dat goed voor 14 zonnepanelen. Terwijl het bij een plat dak ruimte biedt aan 9 zonnepanelen. Het voordeel van een plat dak is wel dat u de panelen precies in de juiste richting kunt plaatsen, zodat ze zoveel mogelijk zonlicht opvangen.
Absoluut! Kies je voor een leefveranda met een volwaardig plat dak? Dan is een veranda met zonnepanelen een goed idee. En bovendien is het een investering die zich binnen enkele jaren terugverdient.
Prijs overkapping met zonnepanelen
We geven je alvast enkele prijsvoorbeelden mee van aluminium basisversies: een overkapping van 3,5 meter op 2,5 meter zal je tussen 1.750 en 2.000 euro kosten. Een afdak van 3,7 of 3,5 meter kost je 2.150 á 2.500 euro.
Door te kiezen voor een van de vele merken zonnepaneel dakpannen, worden je normale dakpannen vervangen door zonnepanelen. Je dak is dan je eigen energiecentrale. Deze zonnepanelen zijn snel gemonteerd en vallen niet op tussen je eigen dakpannen. Met de gratis zonnestroom bespaar je ook nog eens op je energiekosten.
Je dak is relatief 'schaduwvrij'
Schaduw is een van de belangrijkste obstakels voor een rendabele investering in zonnepanelen. Een dak waar relatief veel schaduw op valt, bijvoorbeeld door omringende bomen of een dakkapel, is dan ook minder geschikt voor zonnepanelen.
Zonnepanelen worden vaak geïnstalleerd op dakpannen op platte of hellende daken. Ook op andere soorten daken worden steeds vaker zonnepanelen geplaatst. Tegenwoordig kun je ook opa gebogen of rieten daken zonnepanelen laten plaatsen. Het is heel goed mogelijk om de panelen te integreren met een rieten dak.
Het plaatsen van zonnepanelen op een tuinhuis kan en mag zeker. Dit kan op twee manieren: Je kan de zonnepanelen installeren bovenop het bestaande dak van je tuinhuis. De panelen worden daarbij gemonteerd tegen het dak of enkele centimeters erboven.
Geen probleem, zonnepanelen kunnen natuurlijk ook op het dak van uw schuur of garage worden geplaatst, mits er genoeg ruimte beschikbaar is.
Afhankelijk van de specifieke dak situatie wordt er in de regel gekozen voor een omvormer die 20% kleiner en maximaal 10% groter is dan het vermogen van het aantal WP van de zonnepanelen. Maar laat jouw installateur even een berekening maken op basis van de praktijksituatie.
Wat zijn bifacial zonnepanelen? Tweezijdige modules produceren zonne-energie aan beide zijden van het paneel. Terwijl traditionele panelen met de ondoorzichtige achterwand monofacial zijn, vangen de zonnecellen bij bifacial panelen zowel aan de voor- als achterkant licht.
Dunne film zonnepanelen zijn gemaakt van koper, indium en selenide (CIS). De meest opvallende verschillen zijn de kleur en de afmeting van het zonnepaneel. Dunne film zonnepanelen zijn zwart met een zwarte omlijsting (frame). Hierdoor ontstaat er een egaal zwart paneel wat veel mensen mooi vinden.
Heeft u een dakkapel en wilt u zonnepanelen naast uw dakkapel plaatsen? Dat is meestal goed mogelijk. Hierbij is het wel van belang dat u rekening houdt met de stand van de zon en eventuele schaduw die op het paneel kan vallen. Met een schaduw op een deel van het zonnepaneel, wekt namelijk het paneel minder energie op.
De eenvoudigste manier om een terrasoverkapping te plaatsen is op een terras. Echter zal het terras een gewicht van 750 kilogram per staander moeten houden. Als het terras of de ondergrond dit gewicht niet kan houden, wordt er afgeweken naar betonpoeren.
Het gewicht van zonnepanelen op je dak
De meeste daken zijn geschikt, maar zeker bij grotere zonnestroominstallaties kan het gewicht flink oplopen. Een zonnestroominstallatie weegt ongeveer 15 kilo per vierkante meter. Dit is als ze op een plat dak gemonteerd worden, waarbij de constructie verzwaard worden.
Het dak moet dus zo'n 50kg per vierkante meter kunnen dragen. De meeste daken zijn berekend op minimaal 63kg per vierkante meter. Mocht u verwachten dat uw dak het gewicht van het aantal gewenste zonnepanelen niet kan dragen, kunt u een constructeur inschakelen. Hij kan de draagkracht van het dak berekenen.
Zonnepanelen op het dak leveren hun stroom niet rechtstreeks aan het elektriciteitsnet, maar aan een omvormer in de meterkast. De omvormer maakt de stroom geschikt voor het elektriciteitsnet. Zonnepanelen met stekker hebben hun eigen omvormer. Daarom kun je ze direct aansluiten zonder de meterkast aan te passen.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro inclusief installatie en btw. De btw van 21 procent kan je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan 900 euro terug en betaalt feitelijk 4.500 euro. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Gemiddeld wegen de meeste panelen tussen de 20 à 25 kg per paneel (incl. bevestigingsmaterialen). Dan gaat het echter om het gewicht van slechts 1 paneel. Verder in dit artikel lees je meer over de verschillende factoren die het totale gewicht van je zonnepanelen-installatie beïnvloeden.
Zonnepanelen kunnen op alle daken worden geplaatst en het dak van een carport is hierop geen uitzondering. Als het dak de juiste oriëntatie heeft en sterk genoeg is, is er niets wat je tegenhoudt om je carport te voorzien van zonnepanelen.
Zo mag het zonnepaneel niet uitsteken over de erfgrens of dakrand. Het is daarbij verstandig ze niet dichter dan twee dakpannen vanaf de nok te plaatsen. Hetzelfde geldt voor wat betreft de afstand tot aan de dakgoot. Daarnaast moeten de zonnepanelen direct op het dakvlak worden geplaatst.
In principe dienen zonnepanelen zich op een dak te bevinden om vergunningsvrij geplaatst te kunnen worden, maar soms is de achtertuin ook een optie. Hierbij is het belangrijk dat de volledige installatie niet hoger komt dan vijf meter en dat ze conform het bestemmingsplan is geplaatst.
Dakmateriaal. Alle regulier gebruikte dakbedekkingen zijn over het algemeen geschikt voor zonnepanelen, als ze in goede staat zijn. Andere daken zijn onderworpen aan extra kosten of zijn niet geschikt voor het installeren van de zonnepanelen.
Hoe lang gaat een zonnepaneel mee? In Nederland kunnen zonnepanelen tot wel 40 jaar meegaan. Fabrikanten geven daarentegen gemiddeld maar 25 jaar garantie op het vermogen van deze zonnepanelen. Door zonnepanelen van hoge kwaliteit te kiezen, hoeft dit verschil geen probleem te zijn.
De goedkoopste dakbedekking voor een plat dak is bitumen (of roofing). Als je budget iets groter is, kan je bij hellende daken ook gaan voor een rieten of zinken dak. Bij een plat dak is een groendak de duurste optie.