Er zijn twee soorten tennisballen met elk hun specifieke speeleigenschappen: drukloze (pressureless) en gasgevulde (pressurised) tennisballen. Zeker als je gevoelig bent voor (arm)blessures is het handig de verschillen te kennen. Zoals de naam al zegt, staan drukloze ballen niet onder druk.
Drukloze tennisballen
Een drukloze tennisbal heeft geen binnendruk (gas) in de tennisbal. Omdat de bal niet met gas is gevuld heeft deze een langere levensduur dan de gasgevulde tennisbal. Door de harde kern is de drukloze tennisbal ideaal voor trainingen.
Er worden in de professionele tenniswereld bijna uitsluitend gele tennisballen gebruikt. Bij training kunnen wel andere kleuren worden gebruikt. Geel-groene ballen zijn extra zachte ballen, die worden gebruikt bij mini's (jonge tennisspelers, meestal tot 7 jaar). Oranje-gele ballen zijn extra hard.
Tijdens de competitie of toernooien worden gasgevulde tennisballen gebruikt om mee te spelen. Gasgevulde tennisballen zijn comfortabeler om mee te tennissen en hebben als het ware meer gevoel. Een gasgevulde bal gaat echter wel minder lang mee in vergelijking met de drukloze tennisbal.
Gasgevulde tennisballen zijn, zoals de naam al zou moeten vertellen, met gas gevuld. Dit betekent dan ook dat de druk aan de binnenkant merkbaar hoger is dan de druk aan de buitenkant van de bal. Het logische gevolg? Een bal die zeer goed zal stuiteren.
Gasgevulde ballen
Omdat een tennisbal nooit 100% luchtdicht is, loopt het gas langzaam uit de tennisbal. Dit is één van de redenen is dat professionele tennisspelers elke 9 games nieuwe tennisballen gebruiken. Voor recreatieve spelers gaan de gasgevulde ballen 2 à 3 wedstrijden mee.
Je moet ze dan 4-8 weken in de Tennisball Saver bewaren. Victor is het gaan testen en vertelt over de resultaten: "Ik heb van elke bal de stuiterhoogte gemeten en op de bal zelf genoteerd. Zes ballen hebben zes weken lang in twee Tennisball Savers gezeten. Gemiddeld zijn ze 9 cm hoger gaan stuiteren.
Hoe harder een tennisbal en hoe harder de ondergrond, hoe hoger hij opstuit. Dat is belangrijk om te weten, zeker wanneer je een recreatieve speler bent en voor het eerst op bijvoorbeeld hardcourt of gravel speelt. Op hardcourt stuiten ballen erg hoog op, terwijl gravel een zachtere ondergrond is.
De binnenbal bestaat uit twee helften. Die helften worden in een pers onder druk tot bal gemaakt. Vlak voor het moment dat de twee halve ballen op elkaar worden gelijmd wordt de druk in de pers opgevoerd. Op het moment dat de druk exact goed is, worden de twee helften met rubberlijm aan elkaar gelijmd.
De hele dag door nemen we warm en blauw licht waar. Het ligt er dus maar net aan in welk licht je een bepaald object ziet en de manier waarop je hersenen de kleur aanpassen. Voor de een is de tennisbal dus echt groen terwijl de ander geel ziet.
De belangrijkste reden om met gele tennisballen te gaan spelen was de zichtbaarheid voor de televisiekijker. Volgens onderzoek zijn oranje ballen het best zichtbaar voor het publiek, maar op televisie was deze kleur weer minder goed zichtbaar.
Tenniskids Groen
Kinderen die in Groen tennissen zijn in de leeftijd van 10 tot en met 12 jaar oud. In Groen worden de wedstrijden langer en het competitietennis speelt een belangrijke rol. De competitie die bij deze fase hoort heet de Groene competitie.
Je gaat toch ook niet met een normale voetbal een potje zaalvoetbal spelen? Andersom hetzelfde geval, speel geen tennis met een padelbal. Het is belangrijk dat je een bal kiest die officieel hoort bij de sport die je beoefent. Hierdoor wordt het tennissen of padellen een stuk leuker en aantrekkelijker.
Nee! Ze zijn te hard en bederven gewoonweg het spel. Tennisballen zijn dus zeker een afrader! De padelrackets zijn er niet voor gemaakt en het spelen met tennisballen kan ook leiden tot overbelasting van de onderarmen, ellebogen en polsen door te zware impacten.
Het gaat natuurlijk om twee verschillende sporten met andere behoeften. Omdat aspecten zoals de baan en racket anders zijn, spelen ze hier een grote rol in. Je kunt nieuwe tennisballen daarom niet gebruiken voor padel en kun je padel ballen niet gebruiken voor tennis.
Om de bal toe te laten moet de stuiterhoogte tussen 135 cm en 147 cm liggen. Zowel de dikte als de elasticiteit van de balkern bepalen hoe hoog de tennisbal stuitert.
Geschiedenis van de golfbal
Met een golfbal word het spel golf gespeeld. Volgens de regels mag een golfbal niet kleiner zijn dan 4,257 en niet zwaarder zijn dan 45,93 gram.
De omtrek mag niet groter zijn dan 70 cm en niet minder dan 68 cm. Het gewicht moet liggen tussen de 410 en 450 gram bij het begin van de wedstrijd. De druk moet liggen tussen de 0,6 en 1,1 atmosfeer op zeeniveau.
Padelballen hebben allemaal een verschillende levensduur. Dit is namelijk sterk afhankelijk van de speler, het speelveld en de omgeving. Voor de gemiddelde speler die een paar keer per week speelt, hebben de meeste padelballen een levensduur van zo'n 4-5 wedstrijden, zo tussen de 6 en 10 uurtjes.
Nieuwe tennisballen beginnen al zacht te worden vanaf het moment dat een nieuw luchtdicht blik wordt geopend. De TBS vervangt het gewone blik door een interne druk te creëren van perslucht in de koker met dezelfde waarde als het origineel, dat wil zeggen tussen 10 en 14 psi afhankelijk van het model en het soort bal.
Wat kost een gemiddelde prijs padel racket? Reken op 150 euro tot 300 euro voor een kwaliteit padel racket in de middenklasse. Zowel prijs als kwaliteit variëren in deze categorie, sommige padel rackets hebben een aanzienlijk betere prijs-kwaliteitverhouding dan andere.
De Padelbal
De diameter moet liggen tussen 6,35 en 6,77 cm zijn en het gewicht tussen 56,0 en 59,4 gram.
Padel (spreek uit als Pá-del) is een combinatie van tennis, squash en beachball. Je speelt het 2 tegen 2 op een baan met 4 glazen wanden. Het gebruik van de wanden om de baan geeft het spel een extra dimensie. Net als bij tennis mag de bal 1x het oppervlakte raken voordat hij naar de overkant moet.
Geel is voor kinderen van 11-14 jaar of ouder. Je tennist nu met dezelfde eigenschappen als een volwassen tennisser.
Volg onderstaande stappen om je speelsterkte te vinden: Ga naar MijnKNLTB; Wanneer je bent ingelogd verschijnt er automatisch een lichtblauwe melding die jouw nieuwe speelsterkte per 1 januari 2021 weergeeft; Wanneer je niet bent ingelogd typ je jouw naam of bondsnummer in de zoekbalk.