Brandnetels prikken het hele jaar door. Je kunt de brandnetels echter ook plukken, bijvoorbeeld voor brandnetelthee, zonder geprikt te worden. De haartjes staan namelijk naar boven. Pak je het blad vast met één vinger boven en één vinger onder en trek je het blad in de richting van de haartjes mee, dan is het mogelijk.
Tip 4: Pak de blaadjes van de onderkant
Dit is dé truc! Mik je twee vingers op een topje van de brandnetel en schuif ze aan de onderkant van twee tegenover elkaar liggende blaadjes. Daarmee vouw je het topje als het ware dicht en vermijd je de brandhaartjes die typisch aan de bovenkant en rand van het blad zitten.
Wat doe je na contact met brandnetels? Jeuk- en pijnklachten trekken vanzelf binnen één uur grotendeels weg. Bij hevige jeuk kan zalf of crème met menthol, aloë vera of calendula verlichting geven (gebruik volgens bijsluiter).
Als je goed kijkt naar de stengel en de bladeren van een brandnetel, zie je daar een soort haartjes op zitten. Die zitten daar ter bescherming. Als je de brandnetel aanraakt, kan de plant beschadigd raken. Om zichzelf daartegen te beschermen valt de top van het haartje eraf en komt er een naaldje tevoorschijn.
Je plukt wat bladeren van de plant die je voor de thee gaat gebruiken. Je kunt deze bladeren in een daarvoor bestemde theebol en vervolgens 10 minuten laten trekken. Op deze manier komt de smaak van de brandnetel goed naar voren. Wanneer je meerdere koppen thee per dag drinkt kun je het effect merken.
Wist je dat je brandnetel zelfs rauw kunt eten? De echte die hards rollen de blaadjes met de bovenkant naar binnen op. Op die manier heb je geen last van de stekelige haartjes. Voor de zekerheid doen wij de rauwe blaadjes liever door een smoothie.
Brandnetelthee is vochtafdrijvend wat enorm helpt als je lichaam veel vocht vasthoudt. De werking van brandnetelthee is ook goed bij mensen met diabetes en het vermindert ontstekingen. Heb je veel last van vermoeidheid, menstruatiepijn of een misselijk gevoel? Ook dan werkt brandnetelthee heel goed.
Voor veel mensen is de brandnetel een plantje waar men niet vrolijk van wordt. Het geeft bij aanraking een branderig gevoel aan de huid en kan enorm gaan jeuken. Hoewel het verder geen kwaad kan, zitten we er niet op te wachten.
Brandnetels prikken om zichzelf te beschermen tegen planteneters. Aan de bladeren en stengels van de plant zitten brandharen waarin een stofje zit. Zodra je in contact komt met de plant, dan breekt er een stukje van de brandharen af en komt het stofje in je huid. Dit veroorzaakt de jeuk en rode bultjes op je huid.
Hoe pluk je brandnetel? De brandnetel plukken zonder 'geprikt' te worden kan je doen door tuinhandschoenen aan te doen en dan de brandneteltoppen met een schaar afknippen en in een bak opvangen. Maar je kunt ze ook plukken als je geen handschoenen of schaar bij je hebt.
Zo lang heb je er last van
Bij de meeste mensen zal de jeuk en pijn van van een brandnetel na ongeveer een uur wegtrekken. Sommige mensen kunnen er echter langer last van hebben. Door de jeuk zal je de neiging krijgen er aan te krabben, maar dat werkt eigenlijk alleen maar in je nadeel als je er snel vanaf wil zijn.
Brandnetel (Urtica) is hartstikke gezond. Het bevat bijvoorbeeld de vitamines A, B2, C en K en mineralen als ijzer, magnesium en kalium. Een makkelijke manier om hier voordeel uit te halen, is door er thee van te trekken.
Droog de brandnetelblaadje voordat je ze in een afgesloten bakje opbergt. Ze zijn dan een jaar houdbaar. Ook kun je brandnetel vijf minuten blancheren om ze vervolgens in de diepvries te bewaren.
Gebruik dikke handschoenen als je brandnetels wil plukken. Vooral de bovenzijde, randen en stengels staan vol met de zogenaamde brandharen, die het branderige gevoel veroorzaken. De onderzijde van het blad prikt niet echt.
Met een schaar knip je de jonge toppen uit de planten. Als je heel handig bent, kun je brandnetels ook met blote handen van onderen plukken. De brandharen op de stengel staan namelijk naar boven en als je ze vanaf de grond aanpakt kunnen de weerhaakjes zich niet in de huid vastzetten.
Urticaria zien er uit alsof uw kind in de brandnetels heeft gezeten: hevig jeukende witte bultjes op een rode hof. De bultjes vloeien vaak samen tot grotere plekken. De plekken komen en gaan, vaak binnen enkele minuten tot uren. Een aanval van urticaria duurt enkele uren tot enkele dagen.
Deze kun je dan zelf verzorgen: spoel met lauw water en dek daarna af met niet-klevend verband. Soms is alleen een pleister genoeg. Neem contact op met de huisarts of spoedpost bij uitgebreid contact met de huid of grote blaren. Bedek ook dan de huid zodat er geen zonlicht bij kan komen.
BRANDNETEL THEE - KRUIDEN THEE
Brandnetel thee is heel gezond en bevat vitamine A, B, C en K. Ook zitten er een heleboel mineralen in zoals calcium, fosfor, ijzer, kalium, koper, magnesium, mangaan en zink.
Brandnetel heeft pijnstillende effecten, zowel bij inwendig als uitwendig gebruik. Brandnetel bevat quercitine wat een ontstekingsremmend en mastcelstabiliserend effect heeft. Hierdoor wordt de hoeveelheid histamine die het lichaam produceert in reactie op het allergeen, verminderd.
De grote brandnetel is waarschijnlijk een van de meest gekende wilde eetbare planten. Je vindt ze terug in gematigde klimaten en grote delen van de wereld.
Brandnetelthee heeft een ontstekingsremmende werking en kan je helpen je spijsvertering gezond te houden. Regelmatig drinken van brandnetelthee kan helpen constipatie, diarree en maagklachten te verminderen. De thee zorgt er namelijk voor dat je darmflora gezond en gebalanceerd blijft.
Bijwerkingen en nadelen van brandnetelthee
Drink je te veel brandnetelthee, dan kunnen er maag- en darmklachten ontstaan. Ben je allergisch voor planten uit de brandnetelfamilie (urticaceae)? Dan kan je de thee niet drinken. Mensen met nierproblemen wordt in sommige gevallen afgeraden om brandnetelthee te drinken.
Brandnetel werkt spijsverteringbevorderend. Daarom wordt het ingezet tegen indigestie of dyspepsie. Lever- en galaandoeningen kunnen eveneens genezen door regelmatig brandnetel als medicijn te gebruiken. Iceterus, de medische term voor geelzucht, wordt genezen met brandnetel.
Griekse geneesheren beschreven de brandnetels als een diureticum (vochtafdrijvend middel), laxerend middel, als behandeling voor hondenbeten, bloedneuzen, zwellingen, overmatige menstruatie, longontsteking en zo gaat het rijtje nog even door.