Wanneer de pH van het water in de vijver te hoog is, is het mogelijk deze te verlagen met pH minus. ! Goed schudden voor gebruik ! Meng 25 ml MIBO PH-Minus in een bak met vijverwater en voeg dit mengsel toe aan vijver, waarbij u de pH nauwkeurig in de gaten houdt.
Afhankelijk van de vissen- en plantensoorten, die worden gehouden, ligt de pH-waarde tussen de uitersten 6,7 en 8,6. Voor een vijver kan men het beste een pH tussen 7,0 en 8,5 aanhouden. Voor een koivijver of een vijver met alleen maar andere karperachtigen, wordt een iets hogere waarde aanbevolen, tussen 8,0 en 8,5.
De carbonaathardheid is nodig om zuren in het water te binden. Voldoende carbonaathardheid zorgt voor een bron van koolzuur voor micro-organismen en waterplanten. Hoe hoger de KH, hoe sneller zuren worden verbonden. De zuurgraad zal daardoor stijgen.
Als je de zuurtegraad van het water moet verminderen, voeg dan een base toe zoals natriumbicarbonaat. Om de zuurtegraad van water te verhogen, moet je een zure substantie toevoegen zoals citroensap.
Zuurgraad vijverwater / PH-waarde
De PH-waarde geeft de zuurgraad van het vijverwater aan, een goede waarde zit tussen de 7 en 8. De waarde geeft inzicht in de hoeveelheid micro-organismen er in vijver aanwezig is. Deze organismen produceren koolzuur voor de waterplanten.
Een goede PH waarde voor een gezond vijverklimaat ligt tussen de 7 en 8 punten. Door azijn toe te voegen zal dit snel gaan zakken. Azijn is daarmee in staat om bacteriën en micro-organismen te vernietigen. En in het ergste geval ook je vissen en planten doden.
Normaal kraanwater heeft een pH-waarde van 7. Een oplossing met een pH-waarde kleiner dan 7 heet een zuur. De pH-waarde, ook wel zuurgraad genoemd is een maat waarmee de hoeveelheid opgelost zuur of base in water wordt aangegeven. Voor het lichaam en bloed is een pH van 7,35 – 7,45 normaal, dit is licht basisch.
De oplossing voor een te lage pH-waarde is het toevoegen van pH-plus. De hoeveelheid die je moet toevoegen is afhankelijk van de huidige pH-waarde van je zwemwater. Test dus eerst de pH-waarde van je water en bekijk op de verpakking van het product het schema voor een juiste dosering.
Voeg natuurazijn toe aan het water voor een goedkope oplossing. Doe één eetlepel natuurazijn vier liter water. De natuurlijke zuurgraad van de azijn zal helpen de alkaliteit in het water te neutraliseren, waardoor een pH van 7,5-7,7 verlaagt wordt tot ongeveer 5,8-6,0.
Mogelijke oorzaken waardoor de pH-waarde van het zwemwater stijgt, is door het toevoegen van sterke chloorproducten of door plotse stijging van de temperatuur van het water. Een te hoge pH kan leiden tot ontwikkeling van gevaarlijke bacteriën, omdat het vrij chloor in je zwembadwater veel minder actief is.
De KH-waarde is belangrijk om in de gaten te houden, evenals de GH-waarde. Deze geeft aan hoeveel calcium en magnesium in water zijn opgelost. In Japan ligt de waarde tussen 2 tot 3 GH. Hoe lager de waarde, des te beter de groei en roder de kleur van de koi karpers.
Is de pH-waarde te hoog dan kunt u deze verlagen met Colombo pH-min. Is de pH-waarde te laag dan kunt u Colombo KH+ toevoegen. Is de KH-waarde te hoog dan kunt u 25% water verversen en Colombo Fish Protect toevoegen. Is de KH-waarde te laag dan kunt u Colombo KH+ toevoegen en moet u de pH-waarde controleren.
Waarde te hoog – verlagen ⇓
sera pH/KH-minus toevoegen. Verversen van een gedeelte van het water door zacht of ontzout water (omkeerosmose resp. ionenwisselaarwater). Filteren met sera super peat.
Hoeveel kalk je moet toevoegen aan je vijver is afhankelijk van de grootte en diepte van je vijver. Het beste advies dat we je daarvoor kunnen geven, is dan ook: kijk op de verpakking.
Een goede KH-waarde ligt tussen 6° en 10°dH. Met een eenvoudige test is ook deze waarde te bepalen. Wanneer de ontwikkeling van het vijvermilieu stagneert, zal de KH-waarde dalen wat gepaard gaat met een oplopende pH waarde. Bij toename van het vrije koolzuur zal daarentegen de KH-waarde toenemen en de pH afnemen.
We zagen dat de GH het aantal aardalkali ionen weergeeft. De KH geeft het aantal (waterstof)carbonaat ionen weer. Nou willen die carbonaat ionen zich graag verbinden met de aardalkali ionen. Maar niet alleen carbonaten binden aan die aardalkali ionen.
Hoe lang niet zwemmen na pH minus? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de pH waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw pH waarde 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH waarde snel boven de gewenste pH waarde.
Na toevoeging van pH-min of pH-plus moet je gedurende 4 uur filtreren vooraleer opnieuw de pH waarde te controleren.
In hoge concentraties, als de pH lager is dan 1 kunnen zuren schadelijk zijn. Een pH lager dan 4,5 is giftig voor verschillende (water)diertjes. Een pH lager dan 1,5 kan brandwonden veroorzaken (huid oplossen).
Choor en pH-middelen altijd apart van elkaar doseren! Ik heb net veel chloor in mijn bad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen. Wij adviseren u om het chloor in de avond toe te dienen na het zwemmen.
Als u uw zwembad intensief gebruikt en u voegt chloor toe aan het zwembadwater dan wordt de ph waarde beïnvloed en gaat deze stijgen. Als uw Ph 7.6 is dan zal het aanwezige chloor in uw zwembadwater al vele malen minder actief zijn en stijgt de pH snel boven de de gewenste pH waarde.
Iets minder zuur maken: de pH verhogen
Als je een zure stof verdunt met puur water, wordt de pH meestal hoger. Dit betekent dat de zuurgraad afneemt.
In Chaudfontaine is weldadige loomheid de meest voorkomende gemoedstoestand. Wie kuren alleen niet genoeg vindt, maar ook graag een terrasje pikt, door de bossen wil wandelen en de kinderen wil meenemen, kiest beter voor Spa. In Spa is gewoon meer te doen dan alleen ontspannen bubbelen.
Zuiver kraanwater heeft een pH-waarde in de buurt van 7. Dat noemen we pH neutraal. Alkalisch water heeft een pH-waarde van meer dan 7.