Spiertrekkingen zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van een neurologische aandoening. Een trillend ooglid is de meest bekende spiertrekking, maar ze komen ook voor in benen en armen. Bekende oorzaken zijn onder andere vermoeidheid, stress en cafeïne.
Het trillen van spieren is dus te verminderen door je energievoorraad op peil te houden, rekken en voldoende rust te nemen. Je trillende spieren zijn een teken van overbelasting of vermoeidheid. Wees niet bang, want deze vermoeidheid en het daaropvolgende herstel is juist nodig om je spierkracht te verbeteren!
Als spieren onbekend zijn met een nieuwe beweging, dan worden je spiervezels ongecontroleerd opgerekt en samengetrokken. Hierdoor raken de zenuwuiteinden geïrriteerd, wat ervoor zorgt dat de spieren ongecontroleerd gaan trillen.
Er zijn verschillende factoren waardoor je tijdelijk meer last kunt krijgen van een tremor. Zoals stress, angst, moeheid, stoppen met alcohol en het gebruik van cafeïne. Vaak hoeft een tremor dan ook niet te worden behandeld: het helpt namelijk al om deze dingen aan te pakken.
Het zijn aanhoudende bewegingen die je niet kunt controleren en waarbij de spieren automatisch gaan samentrekken. Dat bepaalde delen van het lichaam beginnen trillen wil niet zeggen dat het een ziektesymptoom is want meestal is er niks ernstigs aan de hand.
versnelde hartslag en ademhaling. opgejaagd gevoel. snel boos zijn, huilen. piekeren, slecht slapen.
Je arts kan, afhankelijk van hoe uitgebreid de klachten zijn, medicatie voorschrijven om het beven te onderdrukken. Het meest gebruikte medicijn is propranolol. Er worden soms ook medicijnen tegen epilepsie gebruikt. Bij beven van het hoofd injecteert men soms botox.
Spasmen zijn spiersamentrekkingen waardoor er een beweging ontstaat die je zelf meestal niet kan onderbreken. Je arm of been schiet bijvoorbeeld ineens uit. Denk aan kramp in je been. Vaak is er al een hoge spierspanning in rust.
Het benigne fasciculatiesyndroom (BFS) is een neurologische stoornis met als belangrijkste kenmerk fasciculaties (spiertrekkingen) in de ledematen. De fasciculaties kunnen zich overal in het lichaam voordoen, maar de armen, benen en voeten zijn de voornaamste plekken waar de fasciculaties plaatsvinden.
De spieren zijn als het ware overprikkeld. De arm of het been, waarin het spasme optreedt, verliest zijn soepelheid en beweeglijkheid en als gevolg daarvan neemt de spierspanning toe. Hierdoor kunnen spieren strak en stijf aanvoelen, terwijl ze eigenlijk erg zwak zijn.
Diagnose. Bij de diagnose van een tremor worden eerst andere oorzaken, zoals de ziekte van Parkinson uitgesloten; bij Parkinson komt het beven vooral voor in rust. Een medisch onderzoek en een hersenscan of een bloedonderzoek kan andere oorzaken uitsluiten.
Beven of tremor zijn herhaalde, kort op elkaar schokkende bewegingen van één of meerdere lichaamsdelen. Ze worden veroorzaakt door onwillekeurige samentrekking van spiergroepen. De twee belangrijkste aandoeningen die met een tremor gepaard gaan zijn een essentiële tremor en de ziekte van Parkinson.
Naar elke spier loopt een zenuw. Deze zenuwen sturen een elektrisch signaal naar de spier als je deze aan wilt spannen. Het elektrische signaal zorgt ervoor dat de spier samentrekt: de spiervezels worden korter en dikker.
De spiertrillingen kunnen gedurende een aantal weken, maanden of zelfs jaren aanhouden. Sommige mensen blijven er hun hele leven lang last van houden. Soms verdwijnen de fasciculaties, maar komen ze na twee tot drie jaar toch weer terug. Dit kan voor veel stress en angst zorgen.
Spiertrekkingen zijn vaak onschuldig, maar ze kunnen ook het gevolg zijn van een neurologische aandoening. Een trillend ooglid is de meest bekende spiertrekking, maar ze komen ook voor in benen en armen. Bekende oorzaken zijn onder andere vermoeidheid, stress en cafeïne.
Stress zorgt ervoor dat je spieren zich aanspannen. Het bindweefsel om je spieren gaat daardoor strakker om de spieren heen te gaan zitten waardoor je spieren niet meer optimaal kunnen bewegen. Ze zitten als het ware “gevangen” in het bindweefsel. De spieren reageren hier vervolgens op door nog meer aan te spannen.
ALS begint vaak met zwakke spieren in uw armen of benen. Het kan ook beginnen met problemen met slikken of praten. De eerste klachten zijn meestal niet zo duidelijk: U bent wat onhandig: u struikelt bijvoorbeeld vaker of u kunt knoopjes niet meer goed dichtmaken.
Stress of spanning kunnen er voor zorgen dat je gaat trillen of beven; dit komt omdat je lichaam energie wil afvoeren.
En hoewel tremor geen Parkinson is, en niet kan uitgroeien tot een levensbedreigende neurologische aandoening, kan het de kwaliteit van leven wel sterk aantasten. De oorzaak van essentiële tremor is niet exact duidelijk.
Dit kan bijvoorbeeld komen door stress (bijv. tijdens een sollicitatiegesprek) of vermoeidheid, maar kan ook het gevolg zijn van een te snel werkende schildklier of van bepaald medicijngebruik. Deze vorm van beven treedt bij ongeveer 5% van de mensen in de loop van het leven op, vooral in de armen en/of het hoofd.
Span de spieren van je hand en arm goed aan. Let op het gevoel van spanning in je linkerarm. Laat na 5 tot 10 seconden de spieren los en let op het verschil tussen spanning en ontspanning. Herhaal het spannen en ontspannen van deze spiergroep tweemaal.
Wat is een onrustig gevoel? Een onrustig gevoel ervaar je door het hebben van een snelle hartslag en een hoge ademhaling. Het wordt vaak veroorzaakt door het hormoon cortisol, dat een stofje afgeeft waardoor je energielevel snel toeneemt.
Trillende handen komen vaak voor en kunnen verschillende oorzaken hebben. Zo kan het voorkomen bij overmatig gebruik van stimulerende middelen zoals cafeïne, nicotine of alcohol. Het trillen vermindert dan zelf naarmate de middelen uitwerken. Ook bij stress, angst of paniek kan het trillen verergeren.