Het bevordert namelijk de spijsvertering en reinigt de maag na de maaltijd. Italianen drinken grappa ook graag door de koffie, beter bekend als Caffè corretto. Daarnaast kan grappa ook gedronken worden in een cocktail of als aperitief wanneer je het mixt met wat prosecco.
Grappa serveer je in de regel op kamertemperatuur. Ongelagerde grappa kan overigens wel een tijd in de koeling liggen. De serveertemperatuur ligt rond de twaalf graden. Grappa wordt geschonken in een tulpglas.
Grappa is een Italiaanse gedistilleerde alcoholische drank, die vervaardigd wordt uit distillatie van restanten van de druiven na de wijnbereiding. Grappa bevat 35% tot 60% alcohol.
De standaard schenkhoeveelheid van gedistilleerde dranken is 35 a 40 cc, wat gelijk staat aan 35 tot 40 ml.
Grappa drinken
Grappa is een drankje gemaakt van de resten van wijndruiven, een Italiaanse genot voor na het eten met een paar stukjes lekkere chocolade, liefst puur en met noten. Een goed glas oude grappa drinken, 't maakt je diner helemaal af.
Capovilla wordt beschouwd als de beste grappa van Italië. Alle flessen Capovilla-dranken zijn geregen, gewaxt en uiteindelijk met de hand gestempeld wat de zorg weerspiegelt die in elke productiefase wordt genomen. Het handgeschreven etiket registreert het soort fruit, het oogstjaar en het nummer van elke fles.
Jonge grappa's dienen rond de 10°C gedronken te worden, terwijl oudere grappa's beter smaken tussen de 16 en 18°C. Ook het juiste glas is van belang. Jonge grappa kun je het beste drinken uit een tulp vormig glas, oudere grappa uit een cognac glas.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking. Wijn en alcoholische drank hoeft geen THT-datum te bevatten.
Grappa is een traditionele Italiaanse drank uit de regio's Friuli, Veneto, Alto Adige en Piedmont, in het noorden van Italië.
Wijn wordt gemaakt van het sap van druiven. Na het fermenteren worden de druivenschillen gefilterd van de wijn. Hier wordt de grappa van gemaakt.
Waar cognac gemaakt wordt van een neutrale basiswijn die maar weinig mensen zouden willen drinken, wordt grappa gestookt uit druivendraf die overblijft na het maken van kwaliteitswijn. Steeds vaker gaat het hierbij zelfs om topwijnen als Barolo en Amarone.
GRAPPA BESTELLEN
Bij Gall & Gall liggen verschillende smaken en formaten voor je klaar. Koop jouw grappa gemakkelijk online.
Grappa Caffo Morbida is het resultaat van de zorgvuldige distillatie van Veneto en Friuli-draf. De distillatie wordt uitgevoerd door het combineren van het afvallen van Pinot, Chardonnay, Glera, Moscato en gemaakt met stoomketels.
Geur en smaak
Die kunnen variëren van 'spul waar je ramen mee lapt' tot 'intrinsiek', 'vol' en 'intense aroma's'. De smaak van grappa hangt af van het type druif, de kwaliteit van de most, het materiaal van de vaten waarin de grappa rijpt en de duur van de rijping in de vaten.
Limoncello is een Italiaans likeur gemaakt van citroen, veel suiker, water en bijna pure alcohol. De drank bevat na het maken ongeveer 30-35% alcohol en is een sterke drank dus.
Grappa wordt gemaakt door de druivenresten te laten fermenteren en de overblijfselen daarna te distilleren. De smaak van de grappa kan daarnaast bij de productie beïnvloed worden door de toevoeging van kruiden of zoete fruitsiropen.
De Barrique is een premium grappa gedistilleerd in Piemonte uit een blend van vier verschillende bekende druivensoorten (Moscato d'Asti, Barbera, Dolcetto en Nebbiolo). Na gedistilleerd te zijn, wordt de grappa drie jaar lang in eiken vaten bewaard.
Dit type grappa wordt, na de destillatieprocessen, overgegoten in barriques voor ten minste 12 maanden en mag alleen op deze manier “grappa barrique of barricata” worden genoemd. In tegenstelling tot de jonge en witte grappa's overheersen in de gerijpte grappa's zoetige geuren, zoals die van vanille en overrijp fruit.
Wodka is een sterke drank die op kamertemperatuur kan worden bewaard of in de koelkast kan worden bewaard. Het hangt echt af van individuele voorkeur. Wodka kan zelfs in de vriezer worden bewaard. Dit komt omdat dranken met een alcoholpercentage hoger dan 35% in de vriezer kunnen worden bewaard en niet bevriezen.
Port heeft een alcoholpercentage tussen 18% en 20% alcohol. Een geopende fles kan je nog 2 weken tot maximaal een maand bewaren.
Algemeen geldt dat hoe hoger het alcoholpercentage is, hoe minder erg het is als de drank over de datum is, mits hij koel en donker bewaard is. Zo zijn licht alcoholische dranken vaak enkele weken tot maanden geschikt voor consumptie, maar kun je sterk alcoholische dranken vaak jaren na dato nog probleemloos drinken.
Een digestief is een drankje dat na de maaltijd wordt gedronken. Het lichaam neemt op een volle maag minder alcohol op. Daarnaast kunnen je smaakpapillen door een hoog alcoholpercentage overgestimuleerd raken. Hierdoor proef je de fijnere smaken van een maaltijd dan weer minder goed.
De pulp, ook droesem genoemd, is hetgeen dat overblijft nadat wijnboeren de druiven persen om wijn van te maken. Denk aan de druivenschillen, -steeltjes en -pitten. Hoewel de wijnboeren dit zelf niet meer nodig hebben voor de wijnproductie, laten grappa producenten zien dat je hier nog ontzettend veel mee kan doen.
Rakija wordt beschouwd als de nationale drank bij een aantal van de Zuid-Slavische volkeren. De meest voorkomende vorm, šljivovica (slivovitsj), wordt geproduceerd van pruimen. De andere gemeenschappelijke vruchten zijn perziken, abrikozen, appels, vijgen, kweeperen en peren.