Formaggio pastasaus is bij Grand'Italia dus een rode kaassaus, waarbij de heerlijke zoete zongerijpte tomaten worden gecombineerd met twee hartige Italiaanse kazen; Pecorino Romano DOP en Grana Padano DOP. Veel mensen strooien voor extra smaak en een hartige touch graag geraspte kaas over een pastagerecht.
Parmezaanse kaas (Parmigiano-Reggiano) Parmezaanse kaas is de klassieke keuze, en er is geen recept dat niet wordt aangevuld met deze veelzijdige kaas! Traditionele parmezaanse kaas uit Italië mag alleen Parmigiano-Reggiano heten als het uit bepaalde gebieden van het land komt, maar het recept is over de hele wereld geëxporteerd.
De winnaar
Een panel van 62 pastafanaten kozen uiteindelijk voor de Bertolli pastasaus als favoriet met een gemiddelde score van 7,7 . Deze saus stak er met kop en schouders bovenuit op smaak. Verder werd de saus getest op zoutgehalte, dierenwelzijn, leesbaarheid van het etiket, verzadigd vet en prijs.
Conclusie. Als je wilt gaan voor de minste calorieën is de saus van 'Grand'Italia Tradizionale' de beste keus, hier is weinig suiker aan toegevoegd. Ook de 'Bertolli Kruidig Pastasaus' is een prima keuze. In de 'Heinz Pasta Sauce', de 'Bertolli Basilicum' en de 'Bertolli Tradizionale' zitten gemiddeld meer calorieën.
De bekendste is Pecorino Romano uit Latium, maar er bestaat ook Pecorino Sardo, Pecorino Toscano, Pecorino Siciliano, etc. Wij gebruiken de Pecorino Romano als ingrediënt voor onze Romana pastasaus.
Ga voor een mix van verschillende kazen. Emmentaler is erg lekker, maar wel zacht en subtiel.Gruyère zorgt dan weer voor een rijkere smaak en een mooi korstje.Ook kazen zoals de Italiaanse fontina of Britse cheddar smelten goed en passen hier heerlijk bij.
Giet de spaghetti af en roer deze door de bolognesesaus, of serveer de saus eroverheen. Serveer met meer geraspte parmezaanse kaas , de resterende basilicumblaadjes en knapperig brood, als je dat lekker vindt.
De gezondste pastasauzen halen het meeste vet uit olijfolie (marinara) of olijfolie en noten (pesto) , niet uit room of kaas (alfredo). En de goede jongens stapelen niet te veel zout of suiker op je spaghetti. Zo vind je ze. Bekijk de foto's voor een aantal geweldige Best Bites en Honorable Mentions.
Tomatensaus lang laten koken
Het lijkt zo idyllisch: een grote pan vol tomatensaus die uren op je fornuis staat te pruttelen. Toch verpest je de meeste tomatensauzen zodra je ze langer dan 15 minuten laat borrelen. De smaak van de tomaten vliegt dan volledig uit de saus en er blijft een zurige, rode saus over.
Passata is tomatensaus dat gemaakt wordt van verse, rijpe tomaten die gekookt en nadien gezeefd worden. Pulp en zaadjes worden dus verwijderd. Is passata dus hetzelfde als gezeefde tomaten? Ja, het is de Nederlandstalige benaming hiervoor.
Tomatensaus pizza
Of je kiest voor een kant en klare passata of pizzasaus. Hoe je de saus ook maakt, de perfecte tomatensaus voor pizza is niet te dik, maar zeker ook niet te dun. Anders komt jouw pizza te droog of juist heel zompig uit de oven.
Dikker maken
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
1. Laat de saus sudderen. Laat de tomatensaus zeker 10 à 20 minuten sudderen op het vuur. Zo kan er wat water verdampen en wordt de saus dikker en intenser van smaak.
Bij dikkere, goed geëmulgeerde sauzen is het over het algemeen veilig om de kaas direct op het vuur toe te voegen. Bij dunnere sauzen of sauzen die behalve de kaas niet veel meer bevatten, kan het toevoegen van de kaas terwijl deze nog op het vuur staat, ervoor zorgen dat de kaas gaat klonteren.
Wat is de beste smeltkaas? Kazen met meer vocht en lagere smeltpunten - cheddar is een van de populairste keuzes, maar Zwitserse en Gruyère zijn ook geweldige opties . Wat smelt beter, milde of scherpe cheddar? Milde cheddar smelt soepeler dan scherpe (meer gerijpte) cheddar.
Hoe langer je het laat koken des te intenser de smaken worden. Dat is ook de reden dat ik het vaak in grote batches maak. Voor 12 personen, maar soms ook gerust voor nog meer.
De truc is om je noedels direct in je saus te koken. Klinkt een beetje bizar, maar het werkt echt! Door ongekookte noedels en een beetje extra vloeistof aan de saus toe te voegen, eindig je met een simpele en heerlijke maaltijd die je in één pan maakt.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Tomatenpuree: geconcentreerde smaakmaker
Van tomatenpuree heb je maar weinig nodig om een gerecht smaak te geven. Vanwege de dikke consistentie en de heldere, rode kleur, voegt tomatenpuree body en kleur toe aan sauzen, soepen en stoofschotels.
Bevordert de gezondheid van het hart: Kalium (veel voorkomend in tomaten uit blik) ondersteunt de hartfunctie door de bloeddruk te reguleren en het risico op een beroerte te verminderen. Ondersteunt de gezondheid van de botten: Tomaten uit blik bevatten vitamine K, wat essentieel is voor de gezondheid van de botten omdat het helpt bij de calciumopname en de mineralisatie van de botten.
Gele en rode paprika zijn zachter en zoeter van smaak, groene paprika is iets bitterder. Mag jouw spaghettisaus wat extra pit hebben? Doe er dan een snuifje cayennepeper in of een fijngesneden pepertje (laat de pitjes erin voor nog meer pit). Enkele blaadjes basilicum en wat geraspte kaas maken je gerecht helemaal af!
Bij gerechten als tagliatelle alla bolognese of carbonara is het echter gebruikelijk om er extra kaas overheen te strooien . Als vuistregel geldt dat je alleen geraspte kaas aan je pastagerecht toevoegt als de ober je een lepel aanbiedt. Zo niet, laat de kaas dan weg en geniet van je sausachtige goedheid.
Laat het sudderen tot het klef is, roer het dan door het vlees en giet de melk en tomaten erbij. Spoel de tomatenblikjes om met de wijn en roer het door de pan. Breng op smaak en nestel het in de parmezaanse korst . Breng het aan de kook, doe het deksel erop en laat het 3 uur in de oven staan.